Üniversite sınav hazırlığında olan her öğrenci başarmayı amaç edinir. Ancak kimi, barajı zor aşar kimi, derece yapar. Derece yapanlardan biri olmak istiyorsanız, bunun sihirli bir değnek ile yapılmadığını bilmelisiniz.
Kendiniz çabalarsınız, didinirsiniz sonra yine kendiniz başarmış olursunuz. Saatlerce ders çalışmak, birçok zevkten feragat etmek sınavda derece yapan öğrencilerin altını çizdiği iki temel nokta.
Herkesin derece yapacak donanımı vardır. Yalnızca bu süreci iyi değerlendirip değerlendirmemek asıl sonucu oluşturur.
İçerik
Bu süreçte ebeveynleriniz, öğretmenleriniz ve sizin dışınızda kimin ne dediğinin pek de önemi yok. Bu nedenle özellikle sınava hazırlanan arkadaşlarınızın paniğinden, yersiz abartı cümlelerinden ve konu hakkında hiçbir bilgisi olmadığı halde fikir yürütenlerin nasihatlerinden uzak durmaya çalışın. Söylenen sözler, sadece kafanızı karıştıracaktır.
Derece yapmak isterseniz sadece aileniz değil sizi iyi tanıyan biri de bu süreçte yanınızda olmalıdır. Öğretmenleriniz arasından sizi iyi tanıyan ve yönlendirmelerine güvendiğiniz birinden yardım alabilirsiniz. Bununla beraber rehber öğretmenlerinizin asıl görevi budur. Size en iyi desteği de onlar verecektir.
Ders çalışma mantığınız üzerine biraz sohbet ettikten sonra size yeterli bir program hazırlayacaklardır. Kaç soru belirlendiyse altına inmeden çözebilmeli, konularınızı olabildiğince sonlandırmalısınız.
Sınava hazırlanma sürecinde uyku saatinizle, kahvaltı desteğinizle vücudunuzu hazırlamanız gerekir. Daha çok ders çalışmak için uykunuzdan feragat etmeniz anlaşılır bir durum. Ancak vücudunuz, ihtiyacı olan uykuyu alamadığında çalıştığınız dersin veriminin azaldığını fark edeceksiniz.
Aynı şekilde kahvaltı eksikliği hem okulda hem de evde tüm gün enerji yetmezliği yaşamanıza neden olacaktır.
Sınavda derece yapabilmeniz için konuların hemen hepsine hâkim olmalısınız. Soruları gördüğünüzde hayatınızda ilk kez duyduğunuz bir konunun sorulması, hoş olmayan netlerle karşılaşmanıza neden olacaktır.
Gün içerisinde çözdüğünüz sorular, sizi sınava hazırlar. Bu nedenle olabildiğince çok soru çözmelisiniz. Özellikle sınava 3 ay kala 500 sorunun altına düşmezseniz başarı kendiliğinden gelecektir.
Sınav sürecinde, kendinize yapacağınız en büyük iyilik, denemeleri asla aksatmamanızdır. Sınavda derece elde etmek istiyorsanız gittiğiniz etüt merkezleri ya da okulların denemeleriyle yetinmemelisiniz.
Kendiniz son birkaç ay kala her gün bir deneme çözebilecek donanıma gelmelisiniz. Bu konuda kendinizi yeterli görmüyorsanız deneme sınavında başarının sırları içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Sınava hazırlanırken son zamanlara yakın, süre sıkışıklığı nedeniyle kitap okumalar bırakılır. Özellikle sayısal öğrencilerinin yaptığı bu hata, onları Türkçe paragraflarında yavaşlatır. Bu nedenle hangi bölümde olursanız olun asla kitap okumaktan vazgeçmeyin. Kitap, size hız kazandırır.
Her deneme sınavı çıkışında hüsrana uğrayan grupta olabilirsiniz. Çözdüğünüz testlerde yanlış sayısınız doğru sayınızdan fazla olabilir. Bunun için yapacağınız şey çok basit. Çalışmaya devam edip sabredeceksiniz.
Başarmanın temeli, inanmaktır. Kendinize inanmazsanız asla başaramazsınız. Dereceye girmek için önce gerçekten yapabileceğinizi bilip kendinizi ikna etmelisiniz.
Sınav sürecinde, mecburiyetten telefon kullanımı olabilir. Ancak televizyondan özellikle de dizilerden uzak kalmalısınız. Çünkü bir sonraki hafta, aynı günün 3 saatini bu diziye ayırmak zoruna hissedeceksiniz. Sadece vakit kaybettirecektir.
Telefonu, ihtiyacınız olduğu kadar kullanmayı öğrenmelisiniz. Elbette araştırma ya da merak ettikleriniz kavrama amacıyla internetten faydalanabilirsiniz. Fakat özellikle sosyal medyadan uzak kalmanız gerektiğini bilmelisiniz.
Yürüyüş Yapın
Sınava hazırlanırken kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak sporları yapabilirsiniz. Zamanınızın çoğunu işgal etmeyecek en temel spor da yürüyüştür. Ayrıca temiz hava stresinizi de alacaktır.
Yürüyüş yaparken hem vücudunuzdaki stresi azaltırsınız hem de metabolizmanız hızlanacağından dolayı daha uzun saatler verimli olarak ders çalışabilirsiniz.
Grupla Çalışmak Faydalı Olacaktır
Grup olarak ders çalışmak konuları tekrar etme aşamasında faydalı bir çalışma tekniğidir. Kalabalıkla çalışmak, bilgiler için akılda uzun süre kalıcılık sağlar.
Kargaşadan Uzak Kalın
Odanızda ya da masanızda kargaşa söz konusuysa bunu bir an önce sonlandırmalısınız. Çalıştığınız masa sadece çalıştığınız notlardan oluşmalı. Aksi halde dikkatiniz çok kolay dağılır.
Kendinizi Tanıyarak Çalışın
Derece yapmak için ekstra ter dökmek gerekir. Bunu yapabilecek öğrenci sayısı oldukça azdır. Bu nedenle kendi kapasitenizi bilerek yola çıkın. Başaracağınıza inanmanız için elinizde somut veriler olsun.
Hangi Üniversite? Hangi Bölüm?
Hedefinize yerleştirdiğiniz üniversiteyi de bölümü de hazırlanmaya karar verdiğiniz gün belirleyin. Sonra çalışmanızla orantılı olarak adım adım yaklaştığınızı göreceksiniz.
Unutmayın ki hiç bir hayale kavuşmak kolay değildir. Hayalinizi sık sık görebileceğiniz bir yere yazın ya da çizin. Baktıkça motive olursunuz.
Duvarları Doldurun
Çalışmanız sırasında unutmaktan endişe ettiğiniz ne varsa duvarlarınıza yapıştırın. Sabah kalktığınızda bir kere akşam yatmadan önce bir kere muhakkak okuyun. Ezberlemenize çok faydalı olacaktır.
Tekrarları İhmal Etmeyin
Konuları bitirmek çok önemli. Ancak en az onun kadar önemli olan, bitirilen konuları canlı tutabilmek. Bu nedenle sık sık tekrar yapmak faydalı olacaktır.
Eğer tekrar yapmazsanız çalıştığınız konuların %40’ını unutursunuz. Nasıl ders tekrarı yapılır konumuzu inceleyerek günlük, haftalık ve aylık tekrar konusunda bilgi edinebilirsiniz.
Kodlama Yöntemleri Geliştirin
Ezberinizde tutmanız gereken notlar için kodlama teknikleri geliştirin. Özellikle edebiyat ve tarih dersleri için oldukça faydası olacaktır. Bu kodlama bir şarkı da olabilir bir bilmece de.
Pozitif Olmak Seni Bir Adım Öne Taşır
Sınava hazırlanırken her zaman yapabileceğinize dair telkinlerde bulunun. Kendiniz yapabileceğinize inanırsanız, pozitif hatırlatmalarda bulunursanız zaten başarırsınız.
Merhaba. Ben de derece isteyen bir sayısalcıyım. Mezunum. Tıp kazanmak istiyorum. Haftalık programımı kendim hazırlıyorum etüt merkezindeki rehberlikçim yardımıyla. Fakat özel ders de aldığım için çakışıyor. Temelim sağlam fakat konularda yine de belli noktalarda eksiğim olduğu için günlük çözdüğüm soru sayısı az oluyor istediğim düzeye (350 + ) gelemiyor. Bunun için kendime bir koç tutmalı mıyım? Buna ihtiyacım var gibi hissediyorum.