2 yıllık önlisans programlarında en çok atanan bölümler içeriğimizde geleceği açık, kolay ataması yapılabilen ön lisans bölümlerini inceleyeceğiz. 2 yıllık bir üniversite bitirerek devlette çalışmak isteyen öğrenciler için faydalı bir içerik olacağını düşünüyorum.
Sınav sonrası puanını yeterli bulmayan ya da kısa sürede bir meslek sahibi olmak isteyen öğrenciler sıklıkla iki yıllık ön lisans bölümlerini tercih etmektedir. Tercih sürecinde de 2 yıllık en çok atanan bölümleri öğrenerek tercihlerinde bu bölümlere yer vermek istemektedirler.
En düşük puanla atanabileceğiniz ön lisans bölümlerinin büyük bölümü sağlık alanındadır. Özellikle sağlık meslek lisesi mezunuysanız tercihinizi bu bölümlerden yana kullanabilirsiniz. Ekstra olarak son çocuk gelişimi, yaşlı bakımı, iş sağlığı ve güvenliği, sivil savunma, adalet, dış ticaret gibi bölümlere de tercihlerinizde yer verebilirsiniz.
2 yıllık sağlık bölümleri en çok ataması yapılan bölümler arasında yer alır. YKS puanı yeterince yüksek olmayan ya da üniversiteyi 2 yılda bitirmek isteyenler için ideal bir seçim olabilir. Bu bölümlerin atama sayıları yıllara göre değişiklik gösterse de en çok atanan bölümler şunlardır.
Anestezi: Anestezi, 2 yıllık sağlık bölümleri arasında en çok ataması yapılanlardandır. Bölümün TYT yerleştirme puanı son derece düşüktür. Üniversitelerin birçoğunda yer alan bölümde 3 aylık bir staj süresi bulunur.
Tıbbi Sekreterlik: Devletin yanı sıra özel sektörde de iş imkânı bulunan tıbbi sekreterlik bölümünün atamaları yüksektir. Ancak açık öğretimde de bulunan bir bölüm olduğundan mezun sayısı diğer bölümlere göre daha fazladır. Bu nedenle kolay atanan 2 yıllık sağlık bölümleri arasında saymak çok da doğru değildir.
Paramedik (ATT/ İlk ve Acil Yardım): Atamalarda yüksek kontenjan ayrılan bölümlerden birisi de ATT’dir. Son yıllarda puanları yükselmeye başlamış olsa dahi kolay atanan 2 yıllık bölümleri tercih etmek isteyen öğrenciler değerlendirilebilir.
Fizik Tedavi Teknikeri: Fizik tedavi, 2 yıllık sağlık bölümleri arasında ön plana çıkan alternatiflerdendir. Atamalarının yüksek olmasının yanı sıra bölümü tamamladıktan sonra DGS ile 4 yıllığa tamamlama imkânınız da bulunur.
Röntgen Teknikeri: Röntgen teknikerliğinin atamaları üstteki bölümlere göre daha düşük olsa da değerlendirebileceğiniz alternatifler arasındadır.
Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri: Ağız ve diş sağlığı bölümünden mezun olan çok sayıda tekniker mevcuttur. Bu nedenle kontenjanları yüksek olsa da atanmak çok da kolay değildir. Ancak özel sektörde de iş bulmanız mümkündür.
Laboratuvar Teknikeri/Eczane Teknikeri: Bunlar her sene ataması yapılan bölümler olmasa da son tercih olarak değerlendirebilirsiniz.
Adalet: Adalet bölümü, açık öğretimden okunabilecek en iyi bölümler arasında yer alır. 85 KPSS puanıyla atanmanız mümkün olup DGS ile hukuk bölümüne de geçiş yapabilirsiniz.
Çocuk Gelişimi: Açık öğretim çocuk gelişimi bölümünü okuduktan sonra özelde iş bulmanız mümkündür. Ayrıca atamaları da çoktur. KPSS ön lisans puanınızın 80 üzerinde olması durumunda atanma ihtimaliniz yüksektir.
Aşçılık: Genellikle özel sektördeki iş imkanları bilinse de aşçılık mezunlarının devlete atanması mümkündür. Üstelik puanları da hiç yüksek değildir. 75-80 arası puan aldığınız takdirde çeşitli kurumların aşçılık kadrosuna yerleşebilirsiniz.
Web Tasarım ve Kodlama: Son yıllarda oldukça popüler bir bölüm olmakla birlikte bir devlet kurumunda çalışmak istiyorsanız ihtimalinin düşük olduğunu bilmelisiniz.