Okul öncesi öğretmenliği bölümü, anaokulu öğretmeni yetiştirmek amaçlı eğitim fakültelerinde kurulan bir bölümdür. Bölüm, gerek meslekte aranan nitelikler, gerekse anaçlık duygusunun ağır basması sebebi ile daha çok kız öğrenciler tarafından tercih edilmektedir. Bölümde eğitim gören öğrencilerin ise yüzde yetmiş beşlik bir kısmını oluştururlar.
Günümüz Türkiye şartlarında meslek sahibi olma koşullarının ağırlaşmasıyla birlikte bölüm, erkek öğrencilerin de öncelikli tercihleri arasında yerini almıştır. Kişinin cinsiyeti önemli olmaksızın bölümün atama şartları, çok fazla olmayan iş saatleri ve ağır olmayan çalışma koşulları sebebi ile kalabalık bir kesime hitap ediyor.
İçerik
Resmi kurumlarda okul öncesi eğitimi sabahçı ve öğlenci olmak üzere iki guruba ayrılır ve eğitim beş saattir. Ders saatlerinde bir ya da daha fazla, sınıf mevcuduna göre kız meslek lisesinden gelen ya da okul öncesi öğretmenliği bölümünde okuyan stajyerler, hem sınıf yönetimini öğrenmek, hem çocuklar ile iletişimlerini kuvvetlendirmek üzere sınıf öğretmenine eşlik ederler.
Okul öncesi öğretmenliğinin bir olumsuz özelliği ise; minimum beş yıl bu meslekte çalışmış olanların şahitliği, pek çok ülke tarafından, beynin çocuk gibi düşünmeye başlaması sebebiyle kabul görmüyor.
Türkiye’de böyle bir durum ile ilgili net bir karar bulunmamakla birlikte 1940’lı yıllarda köy enstitülerinde böyle bir uygulamanın olduğu doğrultusunda ve daha sonrasında bu uygulamanın kaldırıldığı hakkında bilgiler mevcuttur.
Okul öncesi öğretmenliği bölümü tercihleri eşit ağırlık puan türü üzerinden yapılmakta olup hem TYT hem de AYT sınavlarına girmeniz gerekmekte.
Yeterli puanı elde etmek için Türkçe, matematik, tarih, coğrafya ve felsefe alanlarından başarılı net sayıları elde edilmelidir. Fen alanından da belirli bir net sayısına ulaşıldığı takdirde, başarı sıralamanız daha üst seviyelere taşınacaktır. Buna müteakip sınav sonrasında alınan puana, okul puanı da eklenerek yerleştirme puanı elde edilir. Bu aşamada Anadolu Öğretmen Lisesi mezunları, 15-30 arası ek puan durumundan diğer lise mezunlarına göre daha şanslı olabilmektedir.
İki yıllık eğitim veren çocuk gelişimi bölümünden mezun olanlar dikey geçiş sınavından başarılı olmak şartı ile dört yıllık eğitim veren okul öncesi öğretmenliği bölümüne geçiş yapabilmektedir.
Eğer kazanılan üniversite yahut şehir sizin isteklerinizi karşılamıyor ise, merkezi yerleştirme puanınızı ya da belirli bir başarıya ulaşmış bölüm ortalamanızı kullanarak başka bir üniversiteye, o üniversitenin kontenjan durumuna ya da diğer şartlarına göre yatay geçiş yapabilirsiniz. Yatay geçiş yapmak için bulunduğunuz üniversitede en az bir yıl eğitim görmüş olmanız şartı vardır.
Bölümün birinci yılındaki eğitim, çoğunlukla öğretmenlik mesleğini, genel olarak eğitim kavramını tanıma ve anlamaya yöneliktir. Derslerden bazıları şunlardır:
• Eğitim Bilimine Giriş
• Okul Öncesi Eğitimine Giriş
Eğitimin ikinci yılında ise öğrencilerin benimsemiş oldukları öğretmenlik kavramı geliştirilip, yaratıcılıkları artırılır ve bununla birlikte bebeklerin ve çocukların nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında bilgiler verilir.
Üçüncü yıla gelindiğinde öğrencinin haftanın bir günü okul deneyimi başlar ve çocuklarla sıcak iletişim halinde olur. Okul deneyiminin yanında bu sene zarfında drama, müzik, fen gibi alanlarda eğitim verilir. Çocukların öğretmenini benimsemesi ve öğretmeninin sözünü önemsemesi için öğretmen adayına sınıf yönetimi dersi verilir.
Eğitimin son yılında öğretmen adayı iki dönem de ağırlıklı olmak üzere staj görür. Stajının yanında velileri ile nasıl iletişim kurulması gerektiği hakkında bilgiler edinerek yavaş yavaş mesleğine ısınır.
Okul öncesi öğretmenliği bölümü atamaları, en az diğer bölümler kadar eğitim sistemindeki 4+4+4 düzenlemesinden olumsuz yönde etkilenmiştir.
6 Ocak 2016 tarihi itibari ile okul öncesi öğretmenliğine kamu personeli seçme sınavında alan bilgisi eklenmiştir. Bölüm mezunları birinci aşamada genel kültür ve genel yetenek sınavına girerler. İkinci aşama ise eğitim bilimleri sınavıdır. İki sınav sonrası KPSS atama puanları hesaplanır.
Önceki yıllara bakıldığında ataması yapılan öğretmenlik sıralamasında PDR bölümünden sonra, 60-65 arası atama puanı ile ikinci sırada yer almakta idi. Fakat 2017’de en son yapılan okul öncesi öğretmenliği bölümü taban atama puanı 79’a yükselmiştir ve atamalar çoğunlukla Doğu Anadolu Bölgesine yapılmıştır. Bununla birlikte öğretmenler boş yer olması durumunda zorunlu doğu görevini Ege, Marmara, İç Anadolu, Akdeniz bölgeleri şehirlerinin taşlarında yapabilmektedirler.
Gelişmek üzere olan ülkemizde 0-6 yaş arası çocuk sayısı oldukça fazladır. Bu durum çocukların eğitim ihtiyacının giderilmesi konusunda, okul öncesi öğretmenlerine birçok alanda iş bulma fırsatı tanıyor.
Okul öncesi öğretmenleri resmi ya da özel kreş, gündüz bakım evi, yuva, çocuk kulübü, ilköğretim ve anaokulları gibi kurumlarda çalışabilmelerinin yanında Anadolu kız meslek ve kız meslek liselerinde de öğretmenlik ve gerekli sınavlarda başarılı olunduğu takdirde müdür yardımcılığı ve müdürlük yapabilmektedirler. Bunlarla birlikte çocuk kitapları hazırlayan yayın evlerinde, çocuk oyuncakları ve materyalleri hazırlayan firmalarda uzman olarak çalışabilmektedirler.
Belirli bir sermayeye sahip iseniz bunu kullanarak ya da devletten hibeli destek talep ederek kendi şart ve isteklerinize uygun kreş, yuva, gündüz bakım evi açabilir, yöneticiliğini yapabilir, inandığınız doğrulara uygun öğretmenler çalıştırabilir, kendi işinizin patronu olabilirsiniz.
Sürekli gelişen okul öncesi eğitiminde, çocukları seven, öz verili, sabırlı, bilinçli bireyler yetiştirmeyi gaye edinmiş öğretmenler kolaylıkla kendilerine yer bulabilir ve bu eğitimin bir parçası olabilir.
Çoğu kişinin de onayladığı gibi eğitim ilk olarak ev ortamında, anne ve babada başlar. Çocuğun davranışsal özellikler bakımından ilk rol modeli ya da modelleri anne, babası ya da kendisinden yaşça büyük kardeşleridir.
Ailenin çalışma koşulları dolayısıyla ve yakut başka koşullar sebebi ile çocuklar erken yaşta anaokullarına başlayabilmekte, aile düzeninden kopabilmektedir.
Çocuğunun akranlarıyla zaman geçirip gelişimini önemseyen aileler olduğu gibi üzerindeki sorumluluğu öğretmenlere atan aileler de mevcuttur. Bu durumda okul öncesi öğretmeninin çocuğun ilgi, istek ve yeteneklerine göre eğitim vermesi çok önemli bir husustur. Çünkü aile ortamından sınıf ortamına geçen çocuk gelişim aşamasını okulda arkadaşları ve öğretmeni ile sürdürmeye başlayacak, rol model olarak onları örnek alacaktır.
‘’Çocukları seviyorum. Onlarla vakit geçirmekten çok hoşlanıyorum.’’ Diyebilen her birey okul öncesi öğretmeni olamaz. Bir okul öncesi öğretmeninde bulunması gereken en önemli özellik, seviyesini eğitim verdiği yaş grubundaki çocukların seviyesine indirgeyebilmesidir. Böylelikle onları daha iyi anlayarak isteklerini karşılayabilir. İkinci bir özellik ise sabır yani çocukça davranışlardan sıkılmamaktır.
Çocukları bir oyun hamuru gibi düşünüp onlara şekil vermeye çalışmak yerine, çocukların yeteneklerine göre onlara rehberlik etmelidir. Aranan diğer özelliklerden bazıları ise şu şekildedir:
Unutulmamalıdır ki bir okul öncesi öğretmeni aslında sadece bir öğretmen değil, öğrencilerinin sınıftaki anne ve babasıdır. Ve Yine unutulmamalıdır ki her öğrenci özeldir ve özel bir eğitimi hak eder. Bilinçli öğretmen, bilinçli öğrenci, bilinçli bir ülke demektir.
Okul öncesi öğretmenliği kazanmayı çok istiyorum. Meslek lisesinde okuyorum. Sizce şansım var mı?
Aylin;
Elbette yaparsın. Yeter ki düzenli çalışmayı alışkanlık haline getir.
Istediğin bölümü kazandın mı?
Kazandınız mı ben çocuk gelişimi kazandım geçen yıl
Çocuk gelişimini hangi bölümden kazandınız sözelmi, eşit ağırlıkmı?benimde bölüm seçmem gerekiyorda
Merhaba bana bu. Gmail adresinden dönüş yapar mısınız sormam gereken sorular da var
Ben sozelciyim ama bu bölümde bi uniye gitmek istiyorum sizce nelere çalışmam gerekiyor
Bende istiyorum bende sözelciyim ama benim hayatım söz konusu olduğu için bizim aile izin verir mi bilmiyorum ailem göndermek istemiyor ve lise son sınıf öğrencisiyim bende çok istiyorum
Merhaba açık öğretim okulunda okuyorum sizce böyle bir bölümü kazanma imkanım varmi
Tabi ki Dolunay.
İstedikten sonra neden olmasın.
Düzenli bir program ve çalışma ile rahatlıkla kazanırsın.
İyi günler eşit ağırlık bolumundeyim ve okul öncesi öğretmenliği istiyorum ama sözel bölümü oluyor . Ben eşit ağırlık tan kazanma şansım varmı .
Ayt2 kısmına kendin çalışırsan tabi ki kazanırsın
Eşit ağırlık bölümünde okuyorum çocuklara ilgim çok var ve yapabileceğime inandığım mesleklerden bir tanesi! sizc yapabilir miyim
Ben sayısal okuyorum ve açıktan okuyorum. okul öncesi öğretmenliği istiyorum sizce yapabilirmiyim
Okul öncesi için sıralama barajı var mı