izmir escort
Mekatronik Mühendisliği Puanları, İş İmkânları ve Maaşları - Sinavhanem

Mekatronik Mühendisliği Puanları, İş İmkânları ve Maaşları

Mekatronik Mühendisliği Puanları, İş İmkânları ve Maaşları

Mekatronik mühendisliği puanları, iş imkânları ve maaşları bu bölüme ilgisi olan öğrenciler tarafından araştırılmalıdır. Öğrenciler üniversite sınavlarına girmeden önce kendilerine uygun gördükleri bölümleri hedef belirlemekte ve ona göre çalışma planlarını oluşturmaktadırlar.

Kişi kendine uygun olarak mekatronik mühendisliğini görmüş ise Mekatronik mühendisliği nedir sorusundan ne iş yapar sorusuna kadar birçok soruya cevap verebilecektir.

Mekatronik mühendisliği son dönemlerde daha da bilinen ve her geçen gün daha fazla tercih edilen bölümlerden biridir. Özellikle erkek öğrenciler tarafından tercih edildiği görülse de son dönemlerde kız öğrenci tercihlerinin de artış gösterdiği bilinmektedir. Bu bakımdan mekatronik mühendisliği modern ve gelişimci bir bölüm olarak tarif edilmektedir.

Mekatronik Mühendisliği İçin TYT’ye Girmek Gerekli Mi?

Temel yeterlilik testi olarak tanımlanan TYT, öğrencilerin üniversiteye girişlerini sağlayan ilk basamaktır. Genel olarak YKS ismi ile anılan üniversite sınavları 2 ana dala ayrılmaktadır. Bunlardan biri YKS diğeri ise AYT’dir.

Mekatronik mühendisliği okumak isteyen bir öğrenci öncelikle TYT sınavına giriş yapmak zorundadır. Üniversite okumak isteyen tüm öğrencilerin girmek zorunda olduğu bu sınavda, öğrenci istediği gibi yüksek puan alırsa şanslıdır.

Türkçe, matematik, sosyal ve fen bilimleri testlerinden oluşan sınav ikinci basamak için temel oluşturmaktadır. Öğrencilerin bu sınavda iyi bir puan alması diğerine daha iyi hissederek girmelerini sağlamaktadır.

Mekatronik Mühendisliği İçin AYT’ye Girmek Gerekli Mi?

Alan yeterlilik testi olarak açılan AYT, öğrencilerin üniversite yolunda girmiş oldukları 2. sınavdır. Bu sınav, kişinin kendi tercihi ile girmiş olduğu bir sınavdır. Hedeflere ve isteklere göre oturumlardan istenilen herhangi birisine girilebilmektedir. Alan yeterlilik testinde matematik, fen, sosyal ve edebiyat-sosyal olmak üzere farklı derslerden sınavlar yapılmaktadır. Öğrenci tercih edebileceği bölüme ve çözebileceği teste dikkat ederek hareket etmelidir.

Mekatronik mühendisliği isteyen kişiler, AYT sınavında matematik ve fen bilimleri testlerini çözmektedirler. Sayısal ağırlıklı bir bölüm olduğu için bu alanda başarıyı yakalamaları gerekmektedir. Böylece tercihlerini daha kolay gerçekleştirmeleri mümkündür.

Mekatronik Mühendisliği Taban ve Tavan Puanları

Mekatronik mühendisliği taban puanları öğrencilerin takip etmesi gereken puanlardır. Her yıl düzenli olarak değişkenlik gösteren bu puanlar bir sonraki yıl için ipucu niteliği taşımaktadır.

Mekatronik mühendisliğini devlet üniversitesinde okumak isterseniz bunun için 250 puanı aşmanız yeterlidir. Bu puanı aldıktan sonra Türkiye’nin herhangi bir noktasında eğitiminizi almaya gidebilmeniz mümkündür.

Daha iyi bir üniversitede daha iyi bir eğitim almak niyetindeyseniz bu durumda 400 puanı aşmanız tavsiye edilmektedir. Ne kadar iyi bir eğitim alırsanız sonrasında iş bulma şansınız da o kadar yüksek olacaktır. Bununla beraber 430 ve 450 puanın üzerine çıkan kişiler de tavan puanları zorlayan kişiler olabilmektedir. Bu sayede istedikleri üniversitede eğitim alma şansı yakalamaktadırlar.

Mekatronik Mühendisliği Başarı Sıralaması

Mekatronik mühendisliği mezunları yorumlarına göz gezdirdiğiniz zaman sıralamanın ne kadar önemli olduğunu görebilirsiniz. Okula başlayabilmek için önemli olduğu gibi sonrası için de büyük bir ehemmiyet taşımaktadır. Bu bakımdan mekatronik bölümünü istiyorsanız iyi bir başarı sıralamasına sahip olmalısınız.

Mekatronik mühendisliği başarı sıralaması ilk 200 binin içinde olmanızla ideal kabul edilebilir. Bu sıralama ile Türkiye’nin herhangi bir üniversitesinde eğitim alabilirsiniz.

İyi bir eğitim alayım en ideal üniversitelerde okuyayım diyorsanız ilk 80 bin kişiden biri olmaya gayret göstermelisiniz. Sıralamanız ne kadar iyi olursa o kadar kolay yerleşebileceğinizi unutmamalısınız.

Mekatronik Mühendisliği Kaç Yıllık?

Mekatronik mühendisliği bölümü 4 yıllık bir mühendislik bölümüdür. Öğrencilerin büyük çoğunluğu bu konuyla ilgili karmaşa içinde hissetmektedirler.

2 yıllık mekatronik bölümü ile sürekli karıştırılan bir bölüm olduğu için tercih zamanında sıkıntılar doğabilmektedir. Özellikle tercih zamanında 2 yıllık mı yoksa 4 yıllık mı okuyacağınıza karar vermeniz önemlidir.

Mühendislik fakültesi olduğu için 4 yıllık okunan mekatronik mühendisliği, İngilizce yeterlilik testi uygulamaktadır. Bu testte başarısız olmanız halinde 1 yıllık hazırlık eğitimi almanız gerekmektedir. Dolayısıyla okulu 5 yıl gibi bir süre içerisinde bitirmeniz beklenmektedir.

Mekatronik Mühendisliği Hangi Üniversitelerde Var?

Mekatronik mühendisliği üniversite bölümü listesine göz gezdirdiğiniz zaman hem devlet üniversitelerinin hem de özel üniversitelerin yer aldığını görebilirsiniz.

Devlet üniversiteleri arasında Marmara Üniversitesi, Sakarya, Kocaeli, Pamukkale ve Erciyes Üniversitelerinin bu bölüme yer verdiklerini görebilirsiniz. Bunlarla beraber Düzce, Karabük, Süleyman Demirel, Celal Bayar, Afyon Kocatepe Üniversitelerinin de mekatronik bölümünü içerdiği dikkatinizden kaçmayacaktır.

Cumhuriyet Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi de mekatronik bölümü öğrencilerine eğitim veren üniversiteler arasında yerini almaktadır.

Mekatronik Mühendisliği Bölüm Dersleri

  • Mekatronik mühendisliği ders programı hemen her üniversitede farklılık göstermektedir. Alınan alan dersleri ortak olarak bulunmaktadır ancak bazıları ayrılabilmektedir. Bu nedenle eğitim aldığınız üniversite büyük bir öneme sahiptir.
  • Mekatronik bölüm öğrencisi olan biri ilk dönemde algoritma ve programlama, elektrik devre temelleri, mekatronik mühendisliğine giriş derslerini almaktadır.
  • Bölümde 2. sınıfta görülen dersler daha çok alana yöneliktir. Genel kimya, bilgisayar destekli teknik resim, mühendislik malzemeleri, temel elektronik, statik, imalat teknikleri gibi dersler bu süreçte alınmaktadır.
  • Bölümde sayısal analiz, mesleki İngilizce, otomatik kontrol, elektrik makineleri, akışkanlar mekaniği, scada sistemleri, alternatif enerji kaynakları dersleri verilmektedir.
  • Mekatronik mühendisliği okuyan öğrenciler elektrik elektronik ölçme tekniği, ileri mikro işlemler, biomimetri, hibrit elektrik metotları, robot kontrolü, mekanik titreşimler gibi alan dersleri de almaktadırlar.

Mekatronik Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Mekatronik mühendisliği bölümünden mezun olduğunuzda yapmanız gereken iş, tasarlanan makine ve robotlarla ilgilidir. Kişi doğrudan makineler ve teknoloji ile bağlantılı bir ortamın içerisinde yer almaktadır.

Akıllı cihazların geliştirilmesi ve modernize edilmesi bu alanda araştırma ve inceleme yapılması, mekatronik sistemlerde yer alan montaj, demontaj işlemi, test ya da servis, bakımını ve kontrolü de mühendisler tarafından yapılmaktadır. Bunlarla beraber elektronik arızları giderme ve makinelerde meydana gelebilecek sorunları onarma işlemleri de onlara ait işlemler arasında yer almaktadır.

Mekatronik Mühendisliği İş İmkânları

Mekatronik mühendisliği okumayı düşünen ama sonrasında işsiz kalma konusunda kaygısı olan pek çok kişi bulunmaktadır. Bu bölüm özel bir bölümdür. Kişinin kendini geliştirmesi halinde işsiz kalma gibi bir durum söz konusu dahi olmamaktadır. Bu bakımdan birçok sahada iş bulabilme şansı olmaktadır.

Mekatronik mühendislerinin, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü’nde atama yoluyla iş bulabilmesi mümkündür. Ayrıca teknik servis fabrikalarında, makine üretim fabrikalarında, savunma sanayisinde ve tıp alanında iş bulabilmeleri kolaydır. Mekatronik mühendislerinin büyük çoğunluğu beyaz eşya üreten fabrikalarda çalışmaktadırlar. 

Mekatronik Mühendis Maaşları

Mekatronik mühendisi olarak mezun olan ve işe başlayan kişilerin başlangıç maaşları 3,5 bin TL olarak verilmektedir. Çalışılan kurum mühendis için daha fazla ödenek açarsa bu durumda 4 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Çalıştığı kurumda kendini ispat eden ve gelişen kişiler ise 4,5 bin TL kadar maaş alabilmektedirler. Bununla beraber özel sektör ve kamu kurum kuruluşlarında maaşlarda farklılıklar olduğu görülmektedir. Çok büyük bir firma olmadığı müddetçe 4 bin TL civarında maaş alındığı görülmektedir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Buradan Arama Yapabilirsiniz..
Sizce de Bir Beğeniyi Hak Etmiyor Muyuz?
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM