Bilgisayar üzerine kendini geliştirin, içeriği ve sistemi hakkında bilgi edinmeyi hayal eden öğrenciler bu hayallerini üniversite sıralarında gerçeğe dönüştürebilmektedirler.
Son dönemlerin parlayan bölümlerinden biri olan bilgisayar ve yazılım mühendisliği, geleceğin bilgisayar uzmanlarını yetiştirmektedir.
Yazılım kursları, özel eğitimleri gibi popüler adımlar atılmaya başlandıktan sonra üniversitelere de yazılım bölümünün açılması çok büyük bir gelişme olarak düşünülmektedir.
Bir süredir var olan bir bölüm olsa da bu alanda özel bir mühendislik geliştirilmiş olması, teknolojinin artık Türkiye’de de hızla gelişeceğini, yazılım sistemleri ile güçlü bir adım atılacağını ortaya koymaktadır.
İçerik
Bilgisayar alanına yönelik bir meslek hayaliniz varsa bunun için mühendisliği düşünebilirsiniz.
Daha detaylı, kurulum ve yazılım bilgisi için bilgisayar mühendisliğinden ziyade bilgisayar ve yazılım mühendisliğini tercih etmeniz daha sağlıklı sonuç almanızı sağlayacaktır. Bu bakımdan doğru şekilde sınavlara hazırlanıp kendinizi geliştirmeniz önerilmektedir.
Bilgisayar ve yazılım mühendisliği için girmeniz gereken sınavlardan ilki TYT olarak bilinen Temel Yeterlilik Testi’dir. Bu sınav tüm üniversite öğrencisi olmak isteyen adayların gireceği bir sınavdır.
Ortak girilen bu sınavın dışında bilgisayar ve yazılım mühendisliği için bir de AYT üzerinden 2 alan sınavına girmek gerekmektedir.
Alan Yeterlilik Testi olarak bilinen bu testte sizin bölüm için çözmeniz gereken sorular matematik ve fen bilimlerine ait olan sorulardır. Bu testleri çözüp değerlendirmeye girmeniz gerekmektedir.
Bilgisayar ve yazılım mühendisliği ile ilgili en sık yapılan hatanın bölüm karışıklığı olduğu dikkat çekmektedir.
Türkiye’de bu tek başlığı ayrı ayrı iki başlık olarak değerlendirip farklı bölümleri tercih eden kişi sayısı da çok az değildir.
Özellikle bilgisayar mühendisliğini ayrı, yazılım mühendisliğini ayrı düşünen kişiler yanılgıya düşerek farklı bölümler tercih edebilmektedirler.
Bilgisayar ve yazılım mühendisliği tek bir bölümdür. Bu bölümün taban puanı ise 330 civarında seyretmektedir. Bu bölümü kazanmak isteyen öğrenciler her zaman bir yıl önceki puanı baz almalıdır.
Geçen sene kaç puanla almış diyerek muhakkak bu puanın üzerine çıkmaya gayret etmeliler. Bu sayede biraz puan yükselmeleri olsa dahi hazırlıklı şekilde yerleşebilmeleri mümkün olabilir.
Bir üniversite bölümü ile ilgili yapılan yanlışlardan biri de tavan puanlara odaklı olmaktadır.
Taban puan da tavan puan da sürekli değişir ancak ortasını bulabilmek şartıyla bölüme rahatlıkla yerleşilebilmesi mümkün olur. Bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölümü için dikkat etmeniz gereken puanlarının biraz yüksek olmasıdır. Dolayısıyla 330 civarında bir taban puana sahipken ayrıca 400 civarında tavan puana sahip olduğu görülmektedir.
Taban puan ile tavan puan arasında kıyaslama yaparak hazırlığınızı bu şekilde yapmaya özen göstermelisiniz. Bu sayede sorun yaşamadan rahatlıkla istediğiniz hazırlığı yapmış, bölüme yerleşmiş olursunuz.
Bir üniversite bölümüne hazırlanırken her şeyden önce başarı sıralamasına dikkat etmeniz gerekir.
Kaç bin aralığında öğrenci kabul ettiği çok önemlidir çünkü siz de bu aralığa girerek bölüme yerleşebilirsiniz.
Bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölümü nadir görülen bir bölüm olduğu için puanı ve sıralaması biraz zorlayıcı görülebilmektedir ancak çok uç noktada olan bir zorluğu yoktur.
Ortalama olarak 95 binde öğrenci aldığı için sizin de bu sıralamaya tabi olmanız gerekir. Aksi halde sıralamaya giremediğiniz durumda açıkta kalabilirsiniz.
Ortalama olarak 95 binde öğrenci aldığı için sizin de bu sıralamaya tabi olmanız gerekir. Aksi halde sıralamaya giremediğiniz durumda açıkta kalabilirsiniz.
Bilgisayar ve yazılım mühendisliği ile ilgili sık yanılgı yaratan hususlardan bir diğeri de üniversite konusudur. Yazılım mühendisliği olarak arattığınızda ya da bilgisayar mühendisliği olarak araştırma yaptığınızda Türkiye’nin pek çok yerinde bölüm olduğunu görebilirsiniz.
Yazılım mühendisliği olarak arattığınızda ya da bilgisayar mühendisliği olarak araştırma yaptığınızda Türkiye’nin pek çok yerinde bölüm olduğunu görebilirsiniz. Ne var ki bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölümü bu kadar geniş bir alana sahip değildir.
Bölüm eğitiminin alındığı tek üniversite şu an için Toros Üniversitesi’dir. Mersinde bulunan bu üniversite, öğrenciler tarafından tercih edilmekte ve dileyen öğrencilerin buradan hizmet alması beklenmektedir.
Bilgisayar ve yazılım mühendisliğine göz gezdirdiğiniz zaman henüz hazırlık aşamasında sayısal yeteneğinizin gerçekten iyi olması gerektiğini görebilirsiniz. Sayısal yeteneğiniz ne kadar iyi ise o kadar başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.
Bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölümünü kendine hedef belirleyen birinin öncelikle TYT için hazırlığının tam olması gerekir. Bu testte ne kadar çok puan kazanılırsa o kadar başarılı olunması mümkündür. Birinci sınavda yüksek puan alındığı zaman ikincisini de desteklemektedir.
Matematik ve fen bilimleri testine ise yeterince soru çözerek hazırlanmış olmanız önemlidir.
Her tür soruya hâkim olduğunuz zaman sınavda karşınıza çıksa dahi çok büyük bir şaşkınlık geçirmeniz mümkün olmayacaktır. Bu nedenle zaman kaybetmeden soru türlerine hâkim olabilmek önemlidir. Bunun yanında zamanı doğru ve hızlı kullanma konusunda da kendinizi eğitmeniz çok büyük önem taşımaktadır.
Matematik ve fen bilimleri testine giren öğrencilerin birçoğu zamanı yetiştiremediklerini dile getirmektedirler.
Bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölümü okumak isteyen öğrenciler öncesinde bölüm hakkında biraz araştırma yapabilirler.
Kazanıp gitmeleri halinde şaşkınlık olmaması adına doğru şekilde öğrenip bölüm içeriği ile ilgili edinmek fayda sağlayacaktır.
Yazılım ölçme ve sınama, inkılap tarihi, Türk dili ve edebiyatı, capstone project gibi derslerin yanı sıra iletişim becerileri ve akademik raporlama, diferansiyel ve integral hesap, ayrık matematik, fizik, integral hesap, nesneye dayalı programlama, programlama dilleri gibi dersler alınmaktadır. Bunlarla beraber bilgisayar sistemleri, veri yapıları ve algoritmalar, yazılım proje yönetimi, nümerik analiz, yazılım mimarisi gibi dersler de bölümde eğitimi alınacak olan dersler olarak bilinmektedir.
Bilgisayar ve yazılım mühendisliği eğitimini doğru şekilde alabildiğiniz sürece zor bir bölüm değildir. Aksine sayısal yetisi fazla olan öğrenciler, bölümlerine ilgi duydukları takdirde bu meslek üzerinden çok güzel işler başarabilirler.
İsteyerek okumanız, sonrasında çok avantajlı olmanız manasına gelmektedir.
Bölüm derslerine geçiş sürecinde zorlanmanız ya da endişe duymanız doğaldır ancak eğitim sürecinde aksaklık yaşanmadığı müddetçe bu bölümün sizi korkutmasına izin vermemelisiniz. Bu sayede mezun olduğunuzda gerçekten gelişmiş şekilde iş başvurusunda bulunabilirsiniz.
Bilgisayar ve yazılım mühendisliği, Türkiye’de henüz hak ettiği yerde olmayan bir meslektir.
Birçok kişi, iş olanağı olmadığı fikri ile hareket etmekte ve bölümü okumayı düşünmemektedir. Ne var ki Türkiye’de her geçen gün iş bulma süreci biraz daha zor olmaktadır. Bu gibi yeni bölümlere, mesleklere ağırlık verilmemesi halinde diğer pek çok üniversite bölümü de işsiz kalınmasına neden olmaktadır.
Bölümü bitirdikten sonra yazılım üzerine açılmış olan firmaların herhangi bir tanesinde işe başlayabilmeniz mümkündür. Teknolojik adımları yakından takip eden bu firmalar dışında aynı zamanda yurt dışı iş imkânlarını da kovalayabilirsiniz.
Aldığınız eğitimi siz de diğer nesillere aktarmak isterseniz üniversitede kalarak bu bölümün mühendis eğitimcilerinden bir tanesi olabilirsiniz.
Bir firmaya giriş yaparak yazılımcı olarak görev yapmaya başlayan mühendisler bilgisayar ve yazılım mühendisliği mezunu ise şanslıdır.
Yalnızca yazılım mühendisi ya da yalnızca bilgisayar mühendisi olmanız halinde alacağınız ücret başlangıç için 3000 civarında iken her iki başlığın altında eğitim aldığınız için en az 3500 ile işe başlayabilirsiniz.
Çalıştığınız kuruma bağlı olarak ilerleyen yıllarda çok daha yüksek maaşlar ile çalışmanız mümkün olacaktır. Ayrıca yurt dışında çok büyük şirketlerde de iş bulma ihtimaliniz bulunuyor.
Çözdüğüm denemeler sonucunda puanımın bilgisayar ve yazılım mühendisliğine yeteceğini düşünüyorum.
Küçüklüğümden beri birkaç meslek seçtim değiştirdim. Liseye başladıktan sonra kararım netleşti. Bilgisayar tam benlik özellikle yazılım alanı. Şimdiden herkese başarılar dilerim.