Ts 1 puanı ile alan bölümlerden birisi olan reklamcılık taban puanları ne kadar? Bölümü kazanabilmek için sıralamanızın ne kadar olması gerekir? İş imkanları nelerdir? Reklamcıların kazançları nasıldır?
İçerik
Bireylere bir mal ya da hizmet hakkında bilgi vermek, satın almaya yönlendirmek, markaların akılda kalıcılığını sağlamak, kurum imajı oluşturmak gibi çeşitli iletişim faaliyetlerinin belirli bir ücret karşılığında yapıldığı bir kitle iletişim aracıdır. Reklam, içerisinde hem ticareti hem sanatı barındırır. Sürekli yaratıcılık, yeni fikirler, yeni stratejiler gerektirir. Reklamın ana ögeleri şu şekilde sıralanabilir: bir mesajı vardır, belirli bir hedef kitleye hitap eder, medya ortamlarını kullanır ve bir ücret karşılığında yapılır.
Reklamcı, bir ürün ya da hizmeti tanıtarak, bireyleri satın almaya hazır hale gelmeleri konusunda ikna çalışmaları hazırlayan ve yürüten kişidir. Reklamın baştan sona tüm süreçleri hakkında bilgi sahibidir. Reklamını yaptığı firmanın amaçlarını, reklamı yapılan ürün ya da hizmetin özelliklerini, hitap edeceği hedef kitlenin özelliklerini ve satın alma alışkanlıklarını bilir. Amaçlar doğrultusunda reklam çalışmaları için en doğru medya tercihlerini yapar. Hedef kitleye en doğru ve kısa zamanda nasıl ulaşacağını bilerek hareket eder. Reklamcı, firmalar ve hedef kitle arasındaki iletişimde en etkili kişidir. Ve her zaman bir köprü vazifesi görür.
Tüketici ihtiyaçlarının çeşitlenmesi ve pazardaki rekabetin artması ile birlikte, firmalar farklılık yaratarak pazarda ilk sıralarda yer almaya çalışmaktadırlar. Bu farklılığı yaratmanın yolu reklam çalışmalarından geçmektedir. Reklam çalışmaları hazırlamak da tabiki Reklamcılık Bölümü mezunlarının işidir. Günümüzde üretici ve tüketici arasındaki mesafe eskiye nazaran çok fazladır. Bundan dolayı reklam üretici ve tüketici arasında bir köprü görevi görmektedir. Reklamcılık Bölümü de bu köprü için nitelikli bireylerin yetiştirilmesine hizmet eden bu doğrultuda hazırlanmış öğretim programlarıyla hizmet veren bir bölümdür.
Reklamın amacı firmaların ürettiği mallar ya da çeşitli hizmetlerin, alıcılarına detaylı ve yaratıcı şekilde tanıtılmasını sağlamaktır. Bunu yapmak için de belirli aşamalardan oluşan bir reklam kampanyası hazırlanması gerekmektedir. Bu kampanya kapsamında ürünlerin pazardaki konumları, rakipleri, güçlü ve zayıf yanları, hedef kitlesi detaylı olarak incelenmelidir. İşte reklamın tüm bu amaçlarını gerçekleştirebilmesi için gerekli olan nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi de Reklamcılık Bölümü’nün amacıdır. Bölüm, firmalar ve hedef kitleleri arasında bir iletişim kanalı oluşturacak, pazarın ve ürünlerin yapısını iyi analiz edebilecek, olası tehditleri zamanın fark edip müdahalede bulunabilecek, oluşabilecek krizleri fırsatlara dönüştürebilecek uzmanları yetiştirmeyi amaçlar.
Son yılların gözde mesleklerinden olan Reklamcılık, çok taze bir bölümdür. Çoğu üniversitede son 10 yıl içerisinde kurulmuş bölümler arasında yer almaktadır. İletişim Fakültesi içerisinde yer alan bölümlerden biridir. Ve bu bölümler içerisinde en yüksek puanla öğrenci alan Reklamcılık Bölümü’dür.
Reklamcılık Bölümü’nü seçecek üniversite adayları için Reklamcılık Bölümü taban puanı 317,35266; tavan puanı ise 426,40274 ‘dir. Başarı sıralaması ise 53.000 ile 139.000 arasında değişmektedir.
Bölümden mezun olduktan sonra başarılı bir iş hayatınızın olabilmesi için öncelikle ve kesinlikle olması gereken bu mesleği sevmenizdir. Çünkü sektör bir hayli yorucu ve birçok özelliği de bir arada barındırmanızı gereken bir sektördür. Bu sektöre ayak uydurmanız için de mesleğinizi sevmeniz tabi ki kaçınılmazdır.
Günümüzde piyasadaki mal ve hizmetlerin sayısı bir hayli artmıştır. Bu da rekabetin kızışmasına neden olmuştur. Rekabetten sıyrılabilmek, pazardan daha fazla pay alabilmek için de reklamcılık sektörüne dolayısıyla da reklamcıya ihtiyaç oldukça artmıştır. Reklamcının çalışma ortamı bir hayli hareketlidir. Çalışma saatleri ise bir o kadar uzundur. Mesleğe ilk başlayanlar asgari ücretle işe başlasalar da, tecrübe ve kişinin yetenekleri doğrultusunda tatmin edici ücretlerle piyasada var olma imkânı yüksektir.
2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre maaşlar şehir ve kıdem faktörleri bazında bir sınıflandırmaya tabii tutulmuştur. Bu araştırma sonuçlarına göre, İstanbul’da ‘junıor’ kıdeminde çalışanların maaş ortalaması 1.985 TL ‘senior’larınkiyse 4.140, Ankara’da çalışan ‘junior’ kıdemliler 1.685 TL ,’senior’larsa 3.435 TL kazanıyor. İzmir’deyse ‘senior’ların maaş ortalaması 2.035 TL.
Reklamcı olmak isteyen kişilerin öncelikle hayal gücünün sınırlarını zorlayan kişiler olmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra genel kültür seviyelerinin yüksek olması şarttır. Piyasadaki gelişmeleri yakından takip etmeleri gerekmektedir. Yeniliklere ayak uydurabilmek, piyasa koşullarında ayakta kalabilmek için olmazsa olmazlardandır. Her konuda az da olsa bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Meslekte başarılı olabilmenin, iyi bir reklamcı olabilmenin yolu tüm bu özellikleri bir arada barındırmaktan geçmektedir. Siz de bu özelliklere sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, kendinizi bu alanda yetiştirebileceğinize inancınız tam ise ve en önemlisi bu mesleği severek yapabilirim diyorsanız reklamcılık tam da sizin mesleğiniz demektir.
Ben seneye ikinci üniversite olarak halkla ilişkiler ve reklamcılık okumak istiyorum. Artık dijital medya çok aktif ve önde gelen mesleklerden. Orada yer almak hatta kendi ajansımı açmak isriyorum.