izmir escort
LYS Edebiyat Dersinde Başarılı Olmak İçin Nasıl Çalışılmalı? - Sinavhanem

LYS Edebiyat Dersinde Başarılı Olmak İçin Nasıl Çalışılmalı?

LYS Edebiyat Dersinde Başarılı Olmak İçin Nasıl Çalışılmalı?

Türk eğitim sisteminde en çok ezbere dayanan derslerden biridir. Edebiyat; özünde okuma, anlama, sorgulama, tartışma gibi birçok unsuru içerir. Esasında ezberden uzak olması, yoruma ve düşünme kabiliyetine dayanması gerekirken MEB müfredatında ve LYS sınavında ezberci bir anlayışla öğrenciye sunulur. Bu noktada yapılması gereken sistemin dayattığı ezberci anlayışa çözüm yolları üretmektir.

LYS Edebiyat Dersinin Bölümleri

LYS edebiyat dil bilgisi, paragraf bilgisi ve edebiyat bilgisi olmak üzere 3 bölüme ayrılabilir. Her üç bölümün de farklı farklı çalışma teknikleri vardır. Dil bilgisi yoğun bir konu çalışması ve soru çözümüne ihtiyaç duyarken paragraf bilgisi sorularını çözmek için çalışılması gereken çok az konu vardır. Ancak sadece konu çalışarak paragraf sorularında başarı yakalanamaz. Her gün düzenli olarak 10-20 paragraf sorusu çözmek hem YGS hem de LYS için çok faydalı olacaktır. Eğer öğrenci LYS çalışmalarına lisede erken bir dönemde başlamışsa paragraf sorusu çözmek yerine edebiyat bilgisi kısmında da faydalı olabilecek kitap okumaları önerilir. Ancak düzenli olarak her gün paragraf sorusu çözmek son döneme gelmiş bir öğrenciye hem hız hem de pratiklik kazandıracaktır.

Paragraf Soruları Nasıl Çözülmeli?

Paragraf soruları doğru, tam ve hızlı bir şekilde okunmalı. Soru köküne, sorudaki olumlu ve olumsuz bitişlere dikkat edilmeli gerekirse bu noktalar hata yapmamak adına soru üzerinde işaretlenmelidir. Şıklar ve paragrafı eş zamanlı okumak hem daha hızlı bir okuma sağlar hem de paragrafı parçalara böleceğinden daha etkin bir anlamaya yardımcı olur. Zamanla doğru ve tam okumak öğrenciye hızlı okuma yeteneğini de kazandırır. Ayrıca bol ve düzenli paragraf sorusu çözmek sınavda sorulara doğru yaklaşmak açısından önemlidir.

LYS Edebiyata Çalışmak İçin Ezberleme Yöntemleri

Edebiyata çalışırken klasik ezber yöntemi uygulanabilir. Ezberlenecek şeyler not alınıp tekrar tekrar okunarak akılda kalması sağlanır. Ezberlemeyi daha etkili kılmak açısından başka yollar da kullanılır. Örneğin ilginç olaylar bütününden oluşan hikâyeler kurularak ezberlenecek şeyler bu hikâyelerin içine gizlenir. Bunun dışında özet çıkarma, test çözme de ezberlemeye ve konuyu pekiştirmeye yardımcıdır. Küçük not kâğıtları kullanılarak ezberlemede zorlayıcı olan bölümler sürekli göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca özet notlar ses kaydı yapılabilir ve bunlar tekrar yaparken dinlenebilir. Bu da zaman kazanmak açısından önemli bir hamledir. Genel kültür bilgisi, bazı edebiyat programları da ezberlerin yapılmasına yardımcı yollar arasındadır.

LYS Edebiyatta Başarılı Olmak İçin İpuçları

  • LYS edebiyat için dönemlere, yazarlara ve eserlere ait genel özelliklere hâkim olmak yeterlidir.
  • Zamanı olan öğrenciler için kitap okumak edebiyat bilmenin en garanti yoludur.
  • Fazlaca ezber bilgi içerdiğinden zihin haritalarından faydalanmak öğrenmeyi kolaylaştırır.
  • LYS edebiyat cep kitapları özet bilgi içerdiğinden öğrenmeyi daha hızlı ve pratik bir hale getirebilir.
  • Edebiyata çalışırken konuları sesli bir şekilde okumak işitsel öğrenme açısından önemli bir hamledir.
  • Öğrenci sınava çalışırken kendine sorular sormalı, sınavda çıkabilecek noktaları bulmaya çalışmalıdır. Soru-cevap şeklinde çalışmak motivasyonu arttırmak için de doğru bir yöntemdir.
  • Tek başına ezber yapmaktansa etraftaki insanlardan yardım almak, onların soru sormasını ve ezberi test etmesini istemek de etkili bir öğrenmeye yardımcı olur.
  • Yazar ve eserlerini aynı cümle içinde akılda kalıcı bir şekilde kullanmak da hafıza tekniklerinden biridir.
  • LYS edebiyatın sadece edebiyat bilgisinden oluşmadığı, paragraf ve dil bilgisini de içerdiği unutulmamalı. Bu konuların YGS’den sonra tekrarı ihmal edilmemelidir.

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Lys Edebiyat

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Buradan Arama Yapabilirsiniz..
Sizce de Bir Beğeniyi Hak Etmiyor Muyuz?
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM