izmir escort
AYT Coğrafya İçin Nasıl Çalışmalı? - Sinavhanem

AYT Coğrafya İçin Nasıl Çalışmalı?

AYT Coğrafya İçin Nasıl Çalışmalı?

AYT coğrafya için nasıl çalışmalı sorusu sınava girecek adaylar tarafından çok sık sorulmaktadır. Sorulma nedeni, öğrencilerin coğrafya konusunda ikilemde kalmalarıdır.

Sözel bölümü öğrencileri, sayısal olduğu gerekçesiyle; sayısal bölümü öğrencileri, sözel olduğu gerekçesiyle coğrafya dersine çalışmak istemezler. İçerisinde hem sayısal hem sözel konuları bir arada bulunduran coğrafya kendine özgü tekniklerle çalışılmalıdır.

Özellikle AYT sürecinde konuların daha derine inmesi ve bilgi odaklı soruların sorulması, coğrafyaya eksiksiz şekilde çalışılmasını gerekli kılmaktadır. Planlı ve yoğun bir çalışma temponuz olduğu müddetçe coğrafyada herhangi bir sıkıntı çekmeniz mümkün değildir.

AYT Coğrafya İçin Kavram Detaylı Çalışma

AYT süreci TYT sürecinden farklı bir dönemdir. Bu dönemde öğrenciler yalnızca genel yeterlilik konularını değil daha detay konuları çalışmak mecburiyetindedir. Dolayısıyla çalışma konusunda yetersizlik oluşabilmektedir. Bu sıkıntının aşılabilmesi açısından önce neye çalıştığınızı bilmelisiniz.

Daha önce hiç duymadığınız kavramları sınav anında duymak istemezseniz öncesinde kavram çalışması yapmalısınız. Coğrafya için kavram çalışması yapmayı adım adım ilerletmelisiniz.

Her ünite başında kavram analizi çıkarmalı daha sonra yazarak ne olduklarını öğrenmelisiniz. Bu sayede konu çalışmaya başladığınızda yabancılık hissi duymadan rahatça çalışabilirsiniz.

AYT Coğrafya İçin Post-İt Çalışma

AYT sürecinde, konuları yüzeysel olarak çalışmak çok kurtarıcı değildir. Bu nedenle önce detaylı çalışma sağlanıp daha sonra pekiştirilmesi önerilmektedir. İçinize sinecek detaylı çalışmayı da post it kullanarak yapabilirsiniz. Küçük ve yapışkan kâğıtları kullanarak her konunun bilinmesi gereken noktalarını ele alabilirsiniz.

Konu bazında ilerlerken aynı zamanda küçük kâğıtlara not alıp ezberde tutulması gereken yerleri evinizin herhangi bir noktasına asabilirsiniz.

Her gece yatmadan önce bir kez okumanız, ezberlenecek konuları aklınızda tutmanızı kolaylaştıracaktır. Her konu için aynı uygulamayı yaptığınızda istediğiniz sonuca ulaşabilmeniz daha kısa sürecektir.

AYT Coğrafya İçin Şekil Hazırlama

AYT sürecinde coğrafya çalışmak isteyen öğrenciler, bilgi detaylı konuları öğrenmekte zorluk çekebilmekteler. Bu durumlar için tercih edilecek en ideal kalıcı çalışma tekniği, şekil hazırlamadır.

Konunuz Türkiye üzerindeki bölgeler, şekiller, yetişen ürünler ve daha pek çok şey olabilir. Siz her konuyla ilgili kendi hazırladığınız şekiller üzerinden ilerlerseniz kalıcılığın çok daha sağlam olduğunu fark edebilirsiniz.

Şekil hazırlayarak çalışma, görsel açıdan da bilgi edinmenizi sağlamaktadır. Dolayısıyla kalıcı ve öğretici bir çalışma tekniği olduğunu söylemek doğrudur. Birçok öğretmen kalıcı bilgi sağlamak adına özellikle bölgesel bilgilendirmeler için şekil kullanmaktadır. Yetiştirilen ürünlerden dağlara, akarsulara kadar her detay maketle anlatıldığında çok daha etkili bir çalışma tekniği oluşmaktadır.

AYT Coğrafya İçin Grup Çalışması

Coğrafyanın akılda kalmasına yardımcı olacak etkili yöntemlerden bir diğeri anlatmaktır.  Henüz yeni çalıştığınız ve tam olarak pekiştirmesini yapmadığınız konuları, arkadaşlarınıza aktardığınızda daha iyi bildiğinizi fark edersiniz. Bunun nedeni coğrafya konularının anlatıldıkça daha kolay yerleşmesidir. Bu sayede birkaç konuyu anlatıp kendiniz de kalıcı şekilde öğrenme sağlayabilirsiniz.

Grupla çalışmanın bir başka avantajı size anlatan kişilerin arkadaşlarınız olmasıdır. Birçok öğrenci öğretmenine sormaktan çekindiği soruları arkadaşına sorabilir. Dolayısıyla arkadaşınıza soru sorduğunuzda, konuyu onlardan dinlediğinizde daha kalıcı olduğunu fark edebilirsiniz.

AYT Coğrafya İçin Dilsiz Haritalarla Çalışma

Coğrafyanın AYT sürecinde bilgi merkezli olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla bilgileri taze tutabilmek, devamlı akılda kalmasını sağlayabilmek oldukça zordur. Bunun için her gün düzenli olarak şekil üzerinden çalışmak önemlidir. Şekil üzerinden çalışma sürecinde dilsiz haritalardan da yararlanabilirsiniz.

AYT müfredatında haritaların birkaç konuda karşınıza çıkacağını bilmelisiniz. Dolayısıyla dilsiz harita üzerinden bilmeniz gereken tüm konuları çalışabilirsiniz.

Her gün bir adet dilsiz harita doldursanız, harita konularını birkaç günde rahatlıkla bitirebilirsiniz. Üstelik dilsiz haritalar 1-2 konuda değil birçok konuda yardımcı olmaktadır.

Doldurduğunuz dilsiz haritaları daha sonra kontrol etmeyi unutmamalısınız. Yanlış yaptığınız yerleri düzeltmezseniz aklınızda o şekilde yer eder. Dolayısıyla kalıcı bilgi, yanlış yerleşmiş olur. Buna engel olabilmek için dilsiz haritalarınızı kontrol edip doğrusunu öğrenmelisiniz.

AYT Coğrafya İçin Haftanın 2 Günü Çalışma

AYT sürecinde coğrafyaya çalışmak isteyen öğrenciler kaç gün ayıracaklarına karar veremeyebilirler. Bu durum sizin donanımınızla doğrudan ilgilidir.

Her gün bir coğrafya çalışabilecek kadar vaktiniz olursa muhakkak düzenli olarak her gün sürdürmelisiniz. Vakit bulamadığınız durumlarda ise haftalık plana dönmelisiniz.

Sağlıklı şekilde düzenli çalışma isteyen öğrencilerin haftanın en az 2 günü coğrafya çalışması gerekmektedir. En az 2 gün süre ayırmanız, konu çalışmanız ve test çözmeniz için yeterli olacaktır. Özellikle geciktiğiniz, soru çözmek için vakit bulamadığınız durumlarda ise süreyi 3-4 güne çıkarabilirsiniz.

Günlerle beraber saatlerin planını da kendiniz düzenlemelisiniz. Molalı şekilde 3-4 saat coğrafya çalışmak konu için yeterli olmalıdır. Sonrasında soru çözümü için vakit ayırabilirsiniz.

AYT Coğrafya İçin Soru Analizi

AYT coğrafya için soru çözmek, testlerde başarı sağlamak önemlidir. Testlerde doğru sayınızı, denemelerde net sayınızı arttırdıkça sınavda başarı elde etme şansınız da bir o kadar artar.  Dolayısıyla soru çözümünün faydası büyük olur.

Coğrafyaya çalışırken ne kadar soru çözdüğünüz kadar yanlış ve boşlarınızı ne kadar değerlendirdiğiniz de önemlidir. Bu nedenle her yanlışınızı her boşunuzu analiz etmeli, neden yanlış yaptığınızı, boş bıraktığınızı öğrenmelisiniz. Konu eksik öğrenilmiş olabilir, soru yanlış anlaşılmış veyahut yanlış yorumlanmış olabilir. Aynı hatayı bir kez daha yapmamak adına soru analizi yapmak çok fayda sağlayacaktır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Buradan Arama Yapabilirsiniz..
Sizce de Bir Beğeniyi Hak Etmiyor Muyuz?
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM