YGS fizik; basınç, sıcaklık, enerji, hareket ve optik gibi konuları içerir. Eşit ağırlık öğrencileri, sayısal öğrencileri için bile oldukça zorlayıcı olan fizik dersine çalışmak istemezler. Ancak fizik soruları çözülürken sorunun basitliğini kabullenememe durumu eşit ağırlık öğrencileri tarafından daha kolay halledilebilecek bir sorundur. Üstelik fizik dersinde de sınavın genelinde olduğu gibi soruların zorluk derecesi %50 normal, %25 kolay, %25 zor olarak belirlenmiştir. Bu yüzden öğrencinin fiziği gözünde büyütmesi hem motivasyonu düşürür hem de fizik sorularına önyargıyla yaklaşılmasına sebep olur. Eşit ağırlık öğrencileri eğer kendi bölüm derslerine hâkimlerse netlerini arttırmak adına fizik çalışmaları önerilir.
İçerik
YGS fizik temel düzeyde matematik ve geometri bilgisi gerektirdiği için kendi bölümüne hâkim bir eşit ağırlıkçı aslında fizikte de başarılı olabilir. Fizikte önemli olan edinilen bilginin soruya yorum ve işlem hatası olmaksızın doğru bir şekilde uygulanabilmesidir. Eşit ağırlık öğrencilerinin kendi alan dersleriyle rakiplerine fark atması için o derslerde üstün bir başarı gerekir fakat belli bir düzeydeki öğrencilerin fen derslerini çalışarak net arttırma olasılıkları daha yüksektir.
YGS fizik 14 sorudan oluşur ve bu sorular için en fazla 1 dakika ayrılmalıdır. Eşit ağırlıkçılar için önemli olan YGS-5 ve YGS-6 puan türlerinde fen bilimleri sorularının katsayısı sırasıyla 1,001 ve 2,000 olarak belirlenmiştir. Bu da özellikle YGS-6 puan türünde fiziğin, tarih ve coğrafyadan daha etkili olduğunu anlamak adına önemlidir.
Diğer dersler halledildikten sonra başlayan fizik çalışması için çok fazla zaman kalmamıştır ve bu yüzden pratik ve hızlı olmak önemlidir. Bu noktada öğrenciler tarafından en kolay bulunan konular ve en sık sorulan soru tiplerini bilmek önem kazanır. En sık sorulan konular şöyle sıralanabilir: Kuvvet, tork, denge, basınç, elektrik, enerji. En kolay halledilebilen dersler de madde ve özellikleri, fiziğin uğraş alanı, vektörler, enerji, ağırlık merkezi ve ısı değişimleridir.
Uzun uzun çalışmalardansa kısa, özet bilgileri çalışmaya ağırlık vermek öğrenciye zaman kazandırır. Konu anlatımlı videolar, çözümlü soru bankaları fiziğe yaklaşımı daha pratik bir hale getirir. Bir kaynaktan fazla çözmek gereksiz olacaktır ve zaman kaybına yol açacaktır. Sözel yönü kuvvetli derslerin aksine fizik çalışmayı sona bırakmak çok da akıllıca değildir. Mümkünse düzenli ve haftada 1-2 saatlik bir çalışma neticesinde 14 fizik sorusundan en az 7-8inde başarı yakalanabilir. Fizik konusunda piyasada birçok zor denebilecek kaynak mevcuttur fakat eşit ağırlık öğrencilerinin bu kaynaklardan uzak durması yerine ilk adım fizik kaynaklarından ve kolay serilerden faydalanmaları tavsiye edilir.