Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Nasıl Hesaplanır?
Öğrencilerin üniversite sınavına hazırlanırken Ygs ve Lys başarıları oldukça önemlidir. Bu iki sınavın sonucunda elde edilen başarı puanı ve sıralaması, adayın tercih listesini belirlemesine yardımcı olacaktır. Elde edilen puan yalnızca sınavlardan alınan ham puan olmayacaktır. Adayların tercih döneminde kullanmaları gereken puanlarına ek olarak OBP de bulunmaktadır.
Sınav puanına ek olarak eklenen OBP, adayın okul hayatındaki başarısının sonucudur. Bu nedenle lise sürecinin sonunda kötü bir diploma notuna sahip olursanız neticesi Ygs ya da Lys puanında kendini gösterecektir.
[php snippet=1]
İçerik
OBP Nedir?
OBP, ortaöğretim başarı puanı olarak açılan bir kısaltmadır. ÖSYM tarafından yapılan Ygs ve Lys’nin yanı sıra üniversiteye yerleşmek isteyen adayların ortaöğretim başarı puanı da oldukça önemlidir. Adaylar başarılı bir okul hayatı geçirmişse sonucunu, sınav puanına ek olarak almaktadır.
Son yapılan düzenlemeler ile ortaöğretim başarı puanının yalnızca öğrenciyi bağlaması, okulun başarı durumunun öğrenciyi etkilememesi kararı alınmıştır. Bu şekilde her öğrenci kendi başarısının sonucunu puanına ilave ettirebilecektir. Bu düzenleme ile fen lisesi öğrencilerinin başarıları ile meslek lisesi öğrencilerinin başarıları farklı olduğu için adaletsizlik yapılması önlenmiştir.
OBP Nasıl Hesaplanır?
Her lisenin başarı yelpazesi 100 ile 50 arasındadır. Tüm öğrenciler, okul birincisinden sonuncusuna kadar bu sayısal değerin içinde puan alırlar. Okul birincisinin ortaöğretim başarı puanı hesaplanırken 100 üzerinden hesaplanır diğer adayların da diploma notlarına bağlı olarak puan hesaplaması yapılmaktadır.
Ortaöğretim başarı puanı hesaplanırken adayın diploma notu 5 ile çarpılır. Daha sonra 0,12 katsayısı ile çarpılır. Bu şekilde çıkan sonuç adayın ortaöğretim başarı puanını oluşturacaktır. Diploma notu 80 olan bir adayın; 80 puanı önce 5 ile çarpılıp 400 olur. Daha sonra 400, 12 ile çarpılıp 100’e bölünür. Bu şekilde adayın başarı puanı 48 olarak hesaplanır.
OBP Hangi Puana İlave Edilir?
Ortaöğretim başarı puanı adayın hangi sınavdan tercih yapacağına bağlı olarak ilave edilmektedir. Hem Ygs’de olan puan türlerine hem de Lys’de olan puan türlerine eklendiği unutulmamalıdır. Şöyle ki; adayın aldığı puan türleri Ygs 1, Ygs 2, Ygs 3, Ygs 4, Ygs 5 üzerine ilave edilirken aynı zamanda Lys’de alınan sayısal; MF 1, MF 2, MF 3, MF 4; eşit ağırlık TM 1, TM 2, TM 3 ve sözel bölümler; TS 1, TS 2, için de ilave edilmektedir. Adayın hangi bölüm öğrencisi ya da hangi testi çözdüğü önemli olmaksızın tüm puan türlerinin üzerine OBP ilavesi yapılacaktır. Tercih yapmadan önce kişinin bu puanlar doğrultusunda bilinçli tercihte bulunabilmesi önemlidir.
OBP Sıralama Üzerinde Etkili midir?
Ygs ya da Lys’ye giren adayın sınavdan çıktıktan sonra aldığı ham puan belli bir sıralamaya sahip olmasını sağlayacaktır. Bu sıralamaya bağlı kalarak tercih yapmak doğru değildir. Önemli olan OBP ilavesi yapıldıktan sonra tercih yapmaktır çünkü OBP ilave edildikten sonra ciddi manada değişiklikler oluşabilmektedir.
ÖSYM sınavlarında önemli olan puan değil sıralamalardır. Bu nedenle adayın sıralamaya dayalı tercih yapması gerekmektedir. OBP ilave edildikten sonra ham puanınıza nazaran sıralamanızın ne kadar değiştiğini fark edebilirsiniz. Kimi zaman 10.000 kişi oynarken kimi zaman daha az ya da daha fazla oynayabilmektedir.
Ek Puanlı OBP Nedir?
Liseler birbirinden farklı alanlarda eğitim fırsatı sunmaktadır. Adayların birbirinden farklı olarak okuduğu okullarda aldıkları puanlar da değişiklik göstermektedir. Bazı okulların ek puan almaları OBP üzerinde de etkileyici unsur olabilmektedir. Ek puan olmayan lisede okuyan öğrencilerin puanları 0,12 ile çarpılırken ek puan olan liselerde puanlar 0,12 ve 0,6 ile çarpılmaktadır. Dolayısıyla sıralama ve puan üzerinde ciddiye alınabilecek oynamalar olmaktadır.