AYT din kültürü için nasıl çalışmalı sorusu sınava girmesi gereken öğrenciler tarafından sık sorulmaktadır. AYT sürecinde din kültürü, zorlayıcı bir ders olabilmektedir. Bunun temel nedeni dersin biraz daha ezber merkezli olmasıdır. Çoğu öğrenci için yabancı olan Arapça kavramalar, AYT öncesi çalışılmak zorundadır.
AYT hazırlığında din kültürüne hatasız şekilde çalışabilmek için programlı adım atmanız önerilmektedir. Her gününüz programlı olduğunda din kültüründen matematiğe kadar tüm dersleri eksiksiz şekilde çalışabilirsiniz. Bu nedenle önce program sonra hızlandırma tekniğiyle ilerleyebilirsiniz.
İçerik
Din kültürü sözel bir derstir. Bu nedenle önce konuların ne olduğu okunmalı daha sonra üzerine düşünülüp soru çözülmelidir. AYT sürecinde din kültürü müfredatına göz gezdirilmelidir. Müfredat dâhilinde olan konular önce detaylıca araştırılmalıdır. Bu alanda istediğiniz kaynaktan konu araştırması yapabilirsiniz.
AYT hazırlığında din kültürüne çalışırken okumalısınız. Her şeyden önce tüm konuları baştan sona okumalısınız. Sonrasında konu çalışmaya geçmelisiniz. Bu şekilde temeli az da olsa atmış olursunuz. Konu bazında çalışmalarınızı üzerine bindirdiğinizde herhangi bir eksiğiniz kalmaz. Bu sayede birkaç ay içerisinde hızla ilerleme kaydedebilirsiniz. AYT biraz ezber ve bilgi testi olduğu için okuduktan sonra ekstra konu çalışma gerektirmektedir.
Din kültürü, sayfalarca not tutularak çalışılabilecek bir ders değildir. Bu yüzden çalışırken kısa kısa notlar alarak, sizin için önemli olan noktaları belirterek ilerlemelisiniz. Öğrencilerin sözel derslere çalışırken yaptıkları en büyük hata zaman kaybetmektir. Zaman kaybetme nedenleri de çoğunlukla not tutma esnasında oluşmaktadır.
Not tutarken daha önce okuduğunuz ve altını çizdiğiniz noktalara ağırlık vererek yalnızca önemli olan yerlerin not alınmasını sağlamalısınız. Bu sayede tekrarlarınızda veyahut geri dönüp hatırlamak istediğiniz anlarda zaman kaybetmenize engel olacak yöntemler tercih edebilirsiniz.
Din kültürüne nasıl hazırlanacağı konusunda kararsızlık yaşayan öğrenciler, AYT türünde sorular hazırlayabilirler. Test çözümü, konu çalışımı gibi her zaman yapılan çalışma tekniklerinin yanında ilginizi açık tutacak çalışma yöntemlerini de tercih etmelisiniz. Bu yöntemlerden biri de kişinin kendisinin soru hazırlamasıdır.
Dersin başına oturduğunuzda önce konunuzu çalışmalı daha sonra konuyla ilgili temiz bir sayfaya soru çıkarmalısınız. Kendi hazırladığınız sorular, hafızanızda çok daha rahat yer kaplayacaktır. Ayrıca hatırlamanız gerektiğinde sorular üzerinden ilerleyerek daha sağlam çalışmış olduğunuzu fark edeceksiniz. Bunun nedeni soruları sizin hazırlamanız ve önemli olan noktaları beyinde tekrar tekrar vurgulamanızdır.
Soru cevap tarzı hazırlıklarda elinizdeki notları kaybetmemelisiniz. Tekrar tekrar okuduğunuzda konuyu tekrar etmenize gerek dahi kalmayacaktır çünkü konu aklınıza soru cevap şeklinde kodlanmış olacaktır.
Sözel derslerin akılda kalmasını sağlayan en etkili yöntemlerden biri aktarmaktadır. Odanızda sessizce ders çalışıp okuyup yazmak faydalı bir çalışma tekniğidir. Bunun yanında bir de sesli şekilde aktarım sağlamak çok daha sağlıklı sonuç verecektir. Dilerseniz evde oturduğunuz yerden sesli şekilde anlatarak çalışabilirsiniz. Bu esnada ses kaydı yaparak ders notlarınızı sesli şekilde almış olursunuz.
Ders anlatmak için grup çalışmalarını da tercih edebilirsiniz. Din kültürüne çalıştıktan sonra arkadaşlarınızla bir araya gelip çalıştığınız konuyu anlatabilirsiniz. Anlatma, akılda uzun süre tutma konusunda etkili bir yöntemdir.
AYT sürecinde din kültürüne çalışan kişilerin her gün düzenli olarak soru çözmesi önerilmektedir. Her gün en az 15 soru çözdüğünüzde din kültüründen başarısız olmanız imkânsızdır. Bunun için konuların başından başlayarak tek tek tüm konuları çözmelisiniz. Özellikle 15 soru çözmeniz hem bıktırıcı olmayacak hem de istediğiniz başarıyı sağlayacaktır.
Özel olarak din kültürü çalıştığınız günlerde soru sayısını arttırabilirsiniz. Bunun dışındaki tüm günlerde, 15 soru çözmeniz en fazla 15 dakikanıza mal olacaktır. Bu sayede ilk ve son konu aynı şekilde kalıcılığını muhafaza edebilecektir. Soru çözmediğiniz zamanlarda konular ve sorular birikecek, eski konular unutulacaktır. Bu nedenle düzenli şekilde çalışmanın faydası tahmin edeceğinizden çok daha fazladır.
AYT sürecinde din kültürüne çalışmak isterseniz bunun için sıralamayı doğru şekilde yapmalısınız. Önce konularınızı çalışmalı daha sonra testlerinizi çözmelisiniz. Bu döngünün içerisinde unutulmaması gerekenlerden biri de tekrar yapmaktır. Tekrar yapmayan hiçbir öğrenci kalıcı bilgi elde edemez. Bu nedenle AYT gibi bilgi detaylı sınavlara hazırlanırken tekrar yapmayı alışkanlık haline getirmek gerekmektedir.
AYT çok da yorum merkezli bir sınav değildir. Bilmediğiniz takdirde herhangi bir yorumda bulunmanız söz konusu olmayacaktır. Bu sebeple bilgilerinizi taze tutmanız devamlı hatırlamanız önemlidir. Bunun için hatırlama günleri düzenleyebilirsiniz. Her hafta hatırlama günü yapıp konularınızı rahatlıklar tekrar edebilirsiniz.
AYT detaylı çalışmayı gerektiren sınavlardan biridir. Bu nedenle her gün soru çözmek, bilgileri taze tutmak oldukça önemlidir. Din kültürü dersine çalışırken de aynı şekilde aynı performansı göstermek gerekmektedir. Bunun için günlük soru sayınıza ulaşmanız, sık sık test çözmeniz fayda sağlayacaktır. Bu süreçte sınav yaklaştıkça deneme çözmeniz de son derece önemlidir.
Çözdüğünüz sorular ve testler analiz edilmelidir. Hangi sorular yanlış, hangileri boş öğrenilmelidir. Ayrıca neden yanlış yaptığınızı niye boş bıraktığınızı da analiz etmeniz gerekmektedir. Bu sayede tekrar aynı yanlışlara düşmeniz söz konusu olmayacaktır.