izmir escort
Çevre Mühendisliği Puanları Sıralamalar Dersleri İş Olanakları

Çevre Mühendisliği İş Olanakları Taban Puanı ve Maaşları

Çevre Mühendisliği İş Olanakları Taban Puanı ve Maaşları

Çevre Mühendisliği birçok farklı sorunu inceleyen ve bu sorunlara çözüm süreçleri üretmeyi hedefleyen detaylı bir meslek dalı olsa da özetle doğaya zarar verebilecek sorunların giderilmesini sağlayan bu sayede tabiatı ve insanı koruyan bir bilim olarak tanımlanabilir.

Ülkemiz literatürüne yakın tarihte girmiş olan bu bölüm ilk olarak 1973 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesinde kurulmuştur.

Çevre Mühendisliği Tercih Edecek Adaylarda Bulunması Gereken Özellikler

  • Fen Bilimlerine ilgili olması
  • Laboratuar koşullarında çalışabilmesi
  • Grup çalışmasına yatkın olması
  • Saha koşullarına dayanıklı olması
  • Yaratıcı ve Girişken olması
  • Projelendirme süreçlerine hâkim olması

Çevre Mühendisliği Tercih Edecek Adayların Girmesi Gereken ÖSYM Sınavları

Adayların herhangi bir ortaöğretim kurumunu başarıyla tamamladıktan sonra girmesi gereken ilk sınav TYT olup hemen ardından AYT’ye girmeniz gerekir.

TYT puanınız ile baraj puanı aşmışsanız AYT puanınız da eklenir ve YKS puanınız ortaya çıkar. Bu puana göre de çevre mühendisliği tercih edebilirsiniz.

Çevre Mühendisliği Tercih Etmek İçin İstenilen Puan Türü

Bölüm MF puanıyla alım yapan böllümlerden birisidir. MF puanı TYT ve AYT sınav sonuçlarının belirli oranlarda alınmasıyla hesaplanan ağırlıklı olarak mühendislik için gerekli puan türüdür.

MF puanıyla tercih yapmayı düşünen adayların TYT ve AYT’de sayısal bölümlere ağırlık vermesi, fen bilimleri kategorisinden fizik ağırlıkta net çıkarması, puan hesaplama sisteminde katsayılarının daha yüksek olması dolayısıyla tavsiye edilmektedir.

Ülkemizde Çevre Mühendisliği Bulunan Üniversiteler

2016 yılı itibariyle ülkemizde 35 üniversite bünyesinde, farklı fakülteler çatısı altında 35 adet Çevre Mühendisliği Bölümü bulunmaktadır. Bu sayı her geçen gün yeni fakültelerin eklenmesiyle artmakta ve kontenjanlar yükselmektedir.

Genel bir inceleme yapıldığında bölümün Taban-Tavan Puan Aralığı 407,90410-245,91021 olarak saptanabilir, buna ek olarak başarı sıralaması (yüzdelik dilimi) 39.000-245.000 aralığındadır.

Rakamlar incelendiğinde bölümün taban-tavan puan aralığının uçurum denebilecek derecede açık olduğu görülür. Bu durum adayların, tercih listelerini oluştururken sıralamada yüksek puanlı üniversiteleri tercih etmelerinden ileri gelen kısmen yanıltıcı bir durumdur.

Ülkemizde Çevre Mühendisliği Bölümünü bünyesinde barındıran üniversiteler lokasyon olarak incelendiğinde neredeyse eşit bir dağılım görülür. Türkiye’nin tüm coğrafi bölgelerinde en az 3 okulda ulaşılabilecek bir bölüm olup İç Anadolu Bölgesi ve Marmara’da ağırlıklı bulunmaktadır.

Bölüm kapasitelerine bakıldığında bazı okulların örgün ve ikinci öğretim olarak iki kontenjan açtığı görülse de, ortalama olarak her üniversitenin yılda 60 öğrenci aldığı ve üniversitelerin genelinde tüm kontenjanların dolduğu söylenebilmektedir.

Çevre Mühendisliği Bölümü Ders İçerikleri

Çoğu üniversitede öğrenciler yerleştikleri üniversitenin kendi iç tüzüğüne göre lisans (bölüm) derslerini almaya başlamadan önce, Yabancı Dil seviyelerini geliştirmek için “Hazırlık Eğitimi” almaya zorunlu kılınmaktadırlar.

Eğitim Döneminin ilk zamanlarında yapılan muafiyet sınavlarında yeterlilik gösteren öğrenciler bu adımı atlayabileceği gibi isteyen veya yeterlilik gösteremeyen öğrenciler bu eğitimi tamamlamak zorunluluğundadır.

Lisans Eğitimine başarıyla geçmiş, Çevre Mühendisliği Bölümü okuyan bir öğrencinin 4 yıl boyunca aldığı ders içerikleri üniversiteden üniversiteye farklılık gösterse de kurumlar arası akreditasyonun sağlanması gerekliliğinden ötürü büyük oranda örtüşmektedir.

Tüm üniversitelerin ortak olarak verdiği dersler sonucunda Mühendisliği öğrencisi 4 yıllık eğitimi sonucunda,

  • Temel Dersler
  • Mesleki Dersler
  • İnşaat ve Jeoloji Ana Bilim Dalı Dersleri
  • Arıtmaya Yönelik Dersler
  • Sosyal Dersler
  • Seçmeli Dersler

Bilgileri almış olarak mezun olacaktır. Veriler incelendiğinde de görüldüğü üzere bölüm içeriğinde farklı branşlardan birçok ders barındırmaktadır bu ilk etapta öğrenci için yorucu bir süreç oluştursa da ilerleyen zamanda faydaları görülecek bir husustur.

Eğitim sistemi öğrenciyi farklı alanlarda bilgi sahibi yapmakla kalmayıp uzmanlaşma imkânının da kapısını açmaktadır. Öyle ki 1. ve 2. Sınıf sonunda alttan dersi kalmayan %75 başarı sağlamış bir öğrenci üniversiteden üniversiteye değişmekle beraber genellikle İnşaat Mühendisliği Bölümü ile ÇAP (Çift Ana dal Programı) veya Yan dal Programı yapma hakkı kazanabilecektir ve iki lisans diploması ile mezun olma şansına sahiptir. Derslerin geneli teori ve uygulama olarak iki aşamada işlenir ve değerlendirilir.

Uygulama aşamasında öğrenilen bilgilerin hayata geçirilmesi ve pratikte uygulanma becerisi öğrenciye kazandırılır.

Tam donanımlı bir mühendis yetiştirmek asıl amaçtır. Sosyal ve Teknik Seçmeli Dersler ise öğrenciye lisans eğitimini sürdürdüğü esnada belli alanlarda özelleşme imkânı sunar.

Öğrenci yatkınlığına ve ilgi alanına göre branşlar tercih eder ve çeşitli projeler geliştirerek iş hayatına hazırlıkta önemli bir basamak atlar.

Çevre Mühendisliği İş İmkânları ve Çalışma Koşulları

Ülkemizde ve Dünya’da her geçen gün çevreye verilen önemim artması, doğal kaynakların kullanımının kısıtlanması ve geri dönüştürülebilir hale getirilmesinin önemsenmesi dolayısıyla Çevre Mühendisliğine verilen önem git gide artmaktadır.

2872 sayılı Çevre Kanunu birçok sektörde Çevre Mühendisi bulunmasını gerekli hale getirmiş, gerekli önlemlerin alınmadığı durumlarda büyük maddi yaptırımlar öngörmüştür ki buda sektörde bir takım önlemler ve projelendirmeler yapılmasını önemli derecede hızlandırmıştır.

Günümüzde başarılı bir şekilde mezun olan tam donanımlı bir Çevre Mühendisini birçok iş seçeneği beklemektedir.

İş alanları masa başı ve saha çalışması olarak genel anlamda ikiye ayrılsa da birbirinden ayrı düşünülemez durumdadır.

Gerekli yeterlilikte bir mühendis ikisini bir arada götürebilme becerisine sahip olduğunda önünde birçok kapı aralanacaktır. Ancak bir meslek olarak Çevre Mühendisliği sürekli yenilenmekte ve güncellenmekte olan bir pozisyondadır, bu nedenle iş hayatına atılacak adaylar her daim çalışmaya devam etmeli özellikle yeni yasa ve kanunlardan güncel olarak haberdar olmalılardır.

Kamuda çalışmak isteyen adaylar Belediyelerde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Atıksu Arıtma ve İçme Suyu Arıtma Tesislerinde rahatlıkla iş imkânına kavuşabilirler.

Özel sektörde yurt dışıyla kıyaslandığında şartlar hala yeterli seviyede olmasa da iş imkânları her geçen gün artmaktadır. Adaylar eğitim süreçlerinde staj olanaklarını iyi değerlendirdiklerinde mezun olmadan dahi pozisyonlarını ayarlayabilir özellikle Danışma Şirketlerinde iş imkânı bulabilirler.

Çalışma şartları iyileştirme sürecinde olmakla beraber saha çalışması düşünen adayların efor harcamayı göz önünde bulundurması hazırlık aşaması için faydalı olacaktır.

Çevre Mühendisi Maaşları

Çevre Mühendislerinin bir çatı altında toplandığı ve kurumsallaştığı Çevre Mühendisleri Odası gerekli yasalar ve yaptırımlar ışığında üyelerinin sosyal ve maddi haklarını güvence altına almaktadır. Bu durum meslektaşların dayanışma içinde olmasını ve iş gücü sömürüsünü büyük ölçüde engellemektedir.

Yeni mezun bir Çevre Mühendisi bulunduğu konum, bilgi birikim gibi faktörlerin etkisiyle kıdemli bir şekilde işe başlayabileceği gibi yeni adım atacağı herhangi bir sektörde de odanın öngördüğü ücretten az çalıştırılamaz.

Çalıştırılması durumunda kurum hakkında yasal yaptırım başlatılacaktır. Aynı şekilde sosyal hakları, sağlık sorunları ve iş kazalarına karşın sigortası çalışacağı kurum tarafından güvenceye alınacaktır.

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Mf 4 Bölümleri

5 yorum

  1. Hocam universte için calismak bayramdan sonra baslamak olur mu ? Istegim bölüme yerleşmeye yerine başka yere yerleşem mi ?

    • Ceren, kesinlikle önermiyorum. Hayalindeki meslek için 1 sene daha beklemenin hiçbir zararı olmaz. Unutma, aksi durumda istediğin mesleği bir ömür yapamayabilirsin.
      Bayram sonrası da gayet güzel olur.

  2. Hocam kpss de her universte nerde okursak okuyalim okuduğumuz universte nin etkisi oluyor mu kpssde alan sınavında genel kültür genel yetenek sınavında yapabilirsiniz yapamazmiyiz

    • Hiçbir etkisi olmuyor Cemal. Kpss için etkisi yok. Kpss ve bölüm dersleri de alakasız olduğundan okuduğun üniversitenin devlette çalışmak istiyorsan hiç bir anlamı yok.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Buradan Arama Yapabilirsiniz..
Sizce de Bir Beğeniyi Hak Etmiyor Muyuz?
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM