Amerikan kültürü ve edebiyatı bölümü puanları, iş imkanları ve maaşları gibi merak edilen konular özellikle bu bölümü tercih etmeyi düşünen öğrenciler tarafından merak edilmektedir.
Amerikan kültürü ve edebiyatı bölümünde eğitim almak isteyenler YKS’ye buna göre hazırlanmalıdır. Bölümün öğretmenliği kapsamamasından dolayı Amerikan kültürü ve edebiyatı formasyon alabilir mi? sorusunun yanıtı da merak edilmektedir. Bölümden mezun olanlar ya da eğitimi devam eden öğrenciler formasyon alabilirler.
Amerika ile ülke olarak sıkı ilişkiler içinde olmamız, ülkemiz ile Amerika arasında ticari ilişkiler de oldukça gelişmiştir. Dolayısıyla hem Türkiye’de hem Amerika’da iş bulmak konusunda bu bölüm mezunları avantajlı durumdadır.
Amerikan kültürü ve edebiyatı bölümünde okuyabilmeniz için Amerika kültürüne, sosyal yaşantısına, geleneklerine, ekonomik durumuna ilgi duyuyor olmalısınız. Aksi halde bu bölümü okumanın size keyif vermesi olanaksızdır. Bu bölümle ilgili merak edilen bir diğer konuda diğer bölümlerden farkıdır.
Amerikan kültürü ve edebiyatı mı İngiliz dili ve edebiyatı mı konusu da öğrenciler tarafından merak edilmektedir. Dil olarak İngilizce hakim olsa iki bölüm arasında Amerikan ve İngiliz milletleri arasındaki farka bağlı olarak keskin farklar vardır.
Amerikan kültürü ve edebiyatı İngiliz dili ve edebiyatı farkı; bahsi geçen milletlerin kültürel farklılıklarla, sosyal yaşantıdaki değişikliklerle ilgilidir.
ÖSYM’de sınav sisteminin değişmesi ile bu bölümü düşünen öğrencilerde de kafa karışıklığı oluşmuştur.
Eski sisteme göre öğrencilerin önce YGS’ye sonra LYS-5 sınavına girmeleri gerekiyordu. Yeni sistemde içerik çok değişmese de sınav isimlerinde değişiklik olmuştur.
İçerik
Amerikan kültürü ve edebiyat bölümünde öğrenciler, Amerikan milletine yönelik kültürel detayları öğrenmektedir. Bölümün eğitim süresi 4 yıldır ama hazırlık sınıfı da eklenirse 5 yıla çıkar.
Amerikan kültürü ve edebiyat bölümü, fen edebiyat fakültelerine ya da edebiyat fakültelerine bağlı bir lisans bölümüdür. Amerikan kültürü ve edebiyat bölümü çok sayıda devlet üniversitesi ve özel üniversitede açıktır.
Bölümün amacı mezun olduktan sonra Amerikan kültürünü ve edebiyatını öğrenebilen, İngilizce öğretebilen bireyler yetiştirmektedir. Ancak bölüm mezunlarının bunun dışında birçok sektörde iş imkanı da vardır.
Amerikan kültürü ve edebiyatı dersleri doğal olarak Amerikan kültür ve tarihine bağlı konulardadır. Bölümün eğitim sürecinde Amerikan edebiyatı, Amerikan dış politikası, Amerikan medyası, Amerikan diploması tarihi, Amerikan şiiri, Amerikan tiyatrosu, Amerikan edebiyatı, etnik Amerika, akademik okuma ve yazma ve benzeri birçok derse yer verilmektedir.
Amerikan kültür ve edebiyatı bölümünde okuyup bu alanda çalışabilmek için kişilerde aranan bazı nitelikler vardır. Bu alandan mezun kişilerin dahil olabileceği meslekler bazı özellikler gerektirir.
Sözlü ve yazılı iletişimin güçlü olması, ekip çalışmalarına yatkınlık, sabırlı olmak, okumayı ve araştırmayı seviyor olmak, yabancı dil ve kültürlere ilgi duymak, çok yönlü düşünebilmek gibi özelliklere sahipseniz bu bölümde daha rahat bir eğitim hayatı geçirebilir ve daha kolay iş bulabilirsiniz.
Amerikan kültür ve edebiyatı bölümünü kazanabilmek için bu bölümü açan üniversitelerin talep ettiği taban puan ve sıralamaya yeterlilik sağlamanız gerekmektedir.
Amerikan kültürü ve edebiyatı kaç net yapmanız gerektiği konusunda hesaplayıcılardan yardım alabilirsiniz. Bu bölümü kazanabilmeniz için yeni sistem önce TYT sınavına girmeli ve en az 180 puan almalısınız. 180 puan almayanlar lisans için AYT ve YDT sınavlarına giremezler.
Ne kadar çok yüksek puan alırsanız; yerleşme şansınız o kadar yüksek olacaktır. TYT sınavından sonra YDT yani yabancı dil testi sınavına girmeniz gerekiyor.
Bölüme yerleşebilmek için tercih yaparken DİL puanınıza bakılacaktır. DİL puanı ile tercih yapacakların puanları %40 TYT’den, %60 YDT’den gelen puanlarla hesaplanacaktır.
Bölümü kazanabilmeniz için TYT de 40’ar matematik ve Türkçe sorusuna, 20’şer sosyal bilimler ve fen bilimleri sorusuna cevap vereceksiniz. YDT’de ise sizi 80 soru bekliyor olacak.
Netlerinizin kaç olması gerektiğini, üniversitelerin taban puanlarını takip ederek hazırlığınızı buna göre yaparsanız bölümü kazanabilirsiniz.
Amerikan kültür ve edebiyatı bölümü ne tercih yaparken puan ve sıralama detaylarına dikkat etmeniz gerekiyor.
Amerikan kültürü ve edebiyatı sıralama ve puan detaylarına göre tercih yapmazsanız; yanlış tercih yapmaktan dolayı yerleşme aşamasında sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Bölümün taban puanları üniversitelere, bölümü burslu ya da özel okuyacak olmanıza göre değişiklik göstermektedir. Amerikan kültürü ve edebiyatı taban puanları 2018 yılında devlet üniversiteleri ve özel üniversitelerin tam burslu tercihleri için 420’den başlayarak 470’e kadar çıkmaktadır.
Burs oranı düştüğünde ya da hiç burs alınmadığında özel üniversitelerde puanlar 250-300 puan civarlarına kadar düşmektedir.
Amerikan kültür ve edebiyatı iş olanakları mezun kişinin nasıl bir iş aradığına göre değişiklik göstermektedir.
Eğer öğretmenlik düşüncesi varsa henüz öğrenciyken ya da mezun olduktan sonra pedagojik formasyon alınması gerekmektedir.
Formasyondan sonra ise KPSS alan sınavına girilerek atama yapılmasını beklemek gerekecektir. Dolayısıyla öğretmenlik mezuniyetten hemen sonra kesin olarak olacak bir iş değildir. Bu işe yerleşmek biraz zaman alabilir. Bu şekilde bir yolda ilerleyen Amerikan kültürü ve edebiyatı bölümü mezunları Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul öncesi eğitim kurumlarına, ilkokullarda, ortaokullarda ve liselerde İngilizce öğretmeni olarak görev alabilirler.
Formasyon alan mezunlar devlet okullarında çalışmak istemiyorsa bile özel okullarda ya da dil kursu veren eğitim kurumlarında, halk eğitim kurslarında iş bulabilirler.
Amerikan kültür ve edebiyatı bölümünü öğretmenlik için okumayanların formasyon almasına gerek yoktur.
Öğretmenlik düşünmüyorsanız; bu bölümden mezun olduktan sonra Dışişleri Bakanlığı, TRT, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı gibi devlet kurumlarında, dış ticaretle ilgilenen özel sektör firmalarında, kurumsal firmalarda, turizm acentelerinde, büyük otellerde ve restoranlarda, tercümanlık ofislerinde, büyükelçilik ya da konsolosluklarda iş bulabilirler.
Mezun olan kişilerin planlarında yurtdışında çalışmak varsa bu bölümün avantajı büyük olacaktır.
Dil biliyor olmak, Amerikan kültürüne hakim olmak gibi avantajlarla, Amerika’daki iş ilanlarına bakarak çok iyi fırsatlar yakalayabilmeniz mümkündür.
Türk-Amerikan ortaklığı olan şirketlerde de mezun olduğunuz bölümle alakalı olarak şansınız fazlasıyla yüksek olacaktır.
Amerikan kültürü ve edebiyatı bölümünden mezun olunca ne iş yapılacağı, ne kadar maaş alınacağı hem bölüm öğrencilerinin hem de bu bölümü tercih etmek isteyen adayların merak ettiği konulardır.
Kazanılacak maaşı etkileyen birçok faktör vardır. Devlet kurumunda ya da özel sektörde çalışıyor olmanıza göre maaş aralığı çok farklı olabilir. Devlet kurumlarında öğretmen olarak çalışacak olanlar, 2000 TL ile 3500 TL arasında maaş alabilirler.
Özel okulların maaşları kurumun kendi politikalarına göre değişiklik göstermektedir. Özel sektörde ise iş pozisyonunuz, mesleğiniz gibi birçok detay alacağınız maaşı etkileyecektir.
Sonuç olarak hem dil biliyor olmanız hem üniversite mezunu olmanız gibi nedenlerden iş dünyasındaki fırsatçılara fırsat vermemeniz ve hakkınız olabilecek bir maaşı alarak çalışmanız önerilmektedir.