Deneme sınavları günümüz eğitim sistemi içerisinde bolca yer almakta. Öğrencilerin hayatı ve başarısı sınavlara endekslenince “Sınavda nasıl başarılı olunur?” , “Deneme sınavında başarılı olmak için ne yapmalıyım?” gibi sorularda bolca karşımıza çıkıyor. Bu içeriğimizde sınava hazırlık sürecinizde kendinizi değerlendirmek için bir fırsat olan deneme sınavlarında başarınızı arttırmanız için yardımcı olabilecek püf noktaları inceledik.
İçerik
Deneme sınavında başarılı olmanın ilk adımı her sınavı ciddiye almaktır. Bu bir deneme sınavı, gerçek değil gibi düşüncelerle sınava girerseniz başarı ihtimaliniz de düşecektir.
Her deneme sınavını gerçek bir sınav olarak düşünün ve elinizden gelenin her zaman en iyisini yapın. Sene başında gireceğiniz ilk deneme sınavından itibaren mutlaka doğru, yanlış ve net sayılarınızı tam olarak not alın. Hangi derste netlerinizde ne kadar gelişim oldu, hangi çalışma şekliniz doğru ve devam etmelisiniz, neleri yanlış yapıyorsunuz analiz edin.
Nasıl ki üniversite sınavına 1 gün, 1 haftada hazırlanmanız mümkün değilse deneme sınavı için de aynı şey geçerlidir. Düzenli olarak çalışmanızın sonuçlarını sınavda alırsınız. Ancak yine de sınava özel bir şeyler yapmak istiyorsanız ders çalışırken hazırladığınız notlarınızı inceleyip, soru çözebilir ve daha önceki deneme sınavında yanlış yaptığınız soruları inceleyebilirsiniz.
Önceki sınavınızda yanlış yaptığınız soruların hangi konulardan olduğunu bulmak ve bu konuların sorularını şu an çözüp çözemediğinizi kontrol etmek gelişmeniz adına son derece önemli bir adım olacaktır.
Deneme sınavlarında yanlışları azaltmanın yollarından bir diğeri de özellikle sayısal soruların kontrolünü yapmaktır. Örneğin; bir matematik problemini çözdünüz ve cevabı buldunuz. Bu cevabı denklemde yerine koyup tersten çözdüğünüzde size verilen ilk bilgilere doğru olarak ulaşabildiyseniz cevabı rahatlıkla işaretleyebilirsiniz. Farklı bir cevap bulduysanız soruyu bir daha çözmelisiniz.
Sınavlarda nasıl başarılı olunur maddeler halinde incelemek gerekirse
Sınav için ne kadar çalışırsanız çalışın denemelerde çok yanlışım çıkıyor diyorsanız sallama teknikleri arıyor olmanız normal. Ancak hiç bilgi yokken ben sınavda soruları sallayayım ve başarılı olayım gibi bir durumun olmadığını kabullenmelisiniz.
Sınavda sallama taktikleri direkt işe yaramıyor olsa da bazı deneme sınavı hileleri bulunmuyor değil. Elinizdeki bilgiyi daha iyi kullanmak ve değerlendirmek için bazı noktalara dikkat edebilirsiniz.
ÖSYM tarafından hazırlanan sınavlarda şıkların dağılımı her zaman dengelidir. Bir şıktan 1, diğerinden 10 tane çıkmaz. 40 soru ve 5 şık olduğu düşünülürse her şıktan 7-8 tane bulunur.
Dershaneler ve yayınlar da genellikle şıkların dengeli dağılmasına özen gösterir ama ÖSYM’de olduğu gibi kesin bir şey demek mümkün olmuyor.
Eğer genel olarak sınavınız iyi gittiyse ve yapamadığınız sorular varsa; siz de bu soruları boş bırakmak yerine atmak istiyorsanız en az olan şıkkı işaretleyin ve şansınızı arttırın.
Sınavlarda ard arda 3-4 sorunun cevabı aynı olabilir. Bu konuda bir taktik geliştirmeyi düşünmeyin ve arka arka aynı şıkları işaretlediğiniz için yanlış yapıyor gibi de hissetmeyin.
Üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilerin sıklıkla bahsettikleri konulardan birisi de sınavda tüm şıkları aynı yapmaktır. Ancak bu sadece size zaman kaybettirir.
1 şık 40 soruda ortalama 8 kere olur. Aynı şıkkı işaretlemek 8 doğdu, 32 yanlış anlamına gelir. 4 yanlış 1 doğruyu götürür ve sonuçta netiniz 0(sıfır) olur. Yani, böyle saçma taktiklerden uzak durun ve zaman kaybetmeyin.
Matematik sorularını çözmek için şıklardan gitmek mantıklı bir seçim olabilir. Her soruda işe yaramamakla beraber 40 TYT sorusunun 30 tanesini bu şekilde çözebilirsiniz.
Bolca soru çözüp alıştırma yaptığınızda şıklardan gitmenin mantığını da çözmeye başlarsınız.
Deneme sınavlarında nasıl başarılı olunur diyenler heyecanı göz ardı etmesinler. Ne kadar heyecan varsa iş o kadar kötü oluyor. Ayrıca evde deneme çözmenin de çok faydasını göreceğinize eminim.
Ben deneme için 5 gün aralıksız ders çalışacağım çalışma programımda hangi gün hangi ders olmalı?
bize deneme sınavımızı vermiyorlar o yüzden hangi soru yanlış bilmiyoruz ve test kitabım acayip zor çözemiyorum çözmekte istemiyorum
Bende de öyle oluyor maalesef. Bide soruyu çözemezsem moralim acayip bozuluyor.
Merhabalar ben lgs öğrencisiyim.Deneme sınavlarında 440 puan ın üzerine çıkamıyorum nasıl çıkarım yardımcı olursanız çok sevinirim.
Arda; sitedeki ders çalışma yöntemleri bölümündeki yöntemleri uygulayabilirsin.