Türk Milli Eğitim Sisteminde Ortaöğretim öğrencileri okuldan mezun olduktan sonra 2 aşamalı bir sınava tabii tutulmaktadır. Bu sınavı başarıyla geçen öğrenciler tercihleri doğrultusunda üniversitelerin ilgili bölümlerine kayıt yaptırmaya hak kazanmaktadırlar. Hâl böyle olunca son sınıf lise öğrencileri fazla mesai harcayarak hem okul derslerini başarıyla geçebilmek için çabalamakta hem de sınavı başarıyla geçerek hayallerinde olan bölümü okumak için gayret etmektedirler. Bu nedenle son yıl okul dersleri ile birlikte sınav odaklı çalışmak için temel liseye geçip geçmemek konusunda ikilem yaşamaktadırlar.
İçerik
Temel liseler aslında Türkiye’de çok yeni ortaya çıkmış bir kavramdır. Dershanelerin kapatılma kararı alınmasıyla birlikte bazı kurumlar kapatılmış bazı dershaneler ise Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanarak özel okul statüsünü almışlardır. Ancak bu eğitim kurumlarının büyük bir kısmı isim değiştirse de sınav odaklı sistemlerini devam ettirmişlerdir.
Temel liseye dönüşen dershaneleri tercih etmek ile 3 yıl boyunca okudukları okulda son yıllarını geçirmek isteyen öğrenciler ikilemde kalmışlardır. Bir yandan sınavı kazanmak için işi şansa bırakmak istememekle bir yandan da alıştıkları liselerinden mezun olmayı arzu etmektedirler. Durum böyle olunca öğrenciler bir kaos yaşamaktadırlar.
Dershanelerin kapatılmasıyla yıllardır süren bir sistemin sonuna gelinmiştir. Ancak bu durum eğitimde bir boşluk oluşturmuştur. Çünkü öğrenciler ilkokuldan itibaren dershaneye gitmeye alışmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı ise bu duruma bir çözüm bulmak amacıyla yetiştirme kursları açmıştır. Hafta sonu düzenlenen bu kurslarda öğrenciler hem eksiklerini tamamlama imkanı elde etmiş hem de ücretsiz olduğu için öğrenciler içinde avantajlı konuma gelmiştir. Ancak bu duruma rağmen liselerden, temel liselere geçişler yaşanmaktadır. Köklü Anadolu ve Fen liselerinin bile öğrencilerinden temel liseye geçenler bulunmaktadır.
11. sınıf öğrencilerine baktığımızda ise bir tereddüt aşaması yaşadıklarını görmekteyiz. Özellikle Anadolu ve Fen liselerinde okuyan öğrenciler zorluklara katlanarak kazandıkları liselerini bırakmak istememektedirler. Ancak istedikleri üniversiteyi kazanmak için yeni bir sistem olan temel liselere kayıt olmak fikri de öğrencilere cazip gelmektedir. Ayrıca 3 yıl boyunca okudukları okullardan ayrılmak istememektedirler. Alıştıkları çevre ve arkadaşlarını bırakıp yeni bir sosyal çevreye girmek kendilerini olumsuz etkileyebileceğini düşünmektedirler. Bu durumda öğrencileri 11. Sınıftan 12. sınıfa geçiş öncesi bir ayrım beklemektedir.
Temel Liseler öğrencileri sınav odaklı hazırlamaları ve belirli bir program dahilinde 4 yılda görülen dersleri 1. Yılda işlemeleri nedeniyle öğrenciler tarafından tercih edilmektedir. Ancak bu program öğrencilere bilgiyi öğretmekten ziyade ezberlemeye itmektedir. Ayrıca temel liselerin bir başka yönüde şudur; öğrencileri son yıllarda okul-dershane-ev üçgeninden kurtarmıştır. Hem okula gidip hem de okul çıkışı dershaneye girmek durumunda kalmak özellikle büyük şehirlerde yaşayan öğrenciler için yorucu bir tempodur. Bu durumda temel liseler öğrenciler için hem lise hem dershane işlevini görmesi açısından önemlidir. Ancak temel liselerin verdiği eğitim ve kalitesi tartışmaya açık bir konudur.
Son sınıfa geçmek üzere olan öğrencilerin öncelikle yapacakları kendilerini tanımalarıdır. 4 yıl boyunca gördükleri eğitimi ve gösterdikleri gayretin kendi içlerinde dürüstçe muhasebesini yapmalıdırlar. Böylelikle gerçekçi kararlar alabilirler. Kendilerini en doğu gördükleri yer için tercihlerini yapmalıdırlar. Eğer 3 yıl boyunca ders takibi yapıp, son yıla bir şey bırakmadılar ise temel liselerin yorucu ve yıpratıcı temposu onlara ağır gelebilir. Kendi liselerinde devam etmeleri ve son yıl eksik oldukları yerleri tamamlamaları yeterli olacaktır. Ancak 3 yıllık süreçte düzenli ders takibi yapmayıp tüm yükü 1 yıla bıraktılarsa okul-etüt arası onlar için daha fazla yorucu olabilir. Sonuç olarak tercihi ve geleceğinizi belirleyecek doğru kararı alacak olan sizlersiniz.
Anadolu lisesinden temel liseye geçmek doğru mu? Temel liseye geçmenin dezavantajını yaşar mıyım bilmiyorum.
Ben 11. Sınıfım seneye özel okula geçmek istiyorum ama nakil en son 10 . Sınıf yazında olunabilir deniyor bu doğrumu