Her öğrenci, zaman zaman motivasyon düşüklüğünden şikâyet eder. Motivasyon düşüklüğünün temelinde, zorunluluk hissiyatı yatmaktadır. Öğrenci ders çalışmak zorunda olduğunu hissettiği için bu davranışı daha çok işkence olarak nitelendirir. Dolayısıyla enerjisi düşer ve çalışma isteğinin olmadığına kanaat getirir. Motivasyonu arttırmak için her öğrenci, kendini tanımalı ve iyi hissettirecek yöntemler keşfetmelidir.
İçerik
Motivasyonunuzun düşük olmasının temel sebeplerinden biri de başaramamanız. Arka arkaya başarısızlık deneyiminiz olduysa artık yapamadığınızı düşüp vazgeçmeye yönelebilirsiniz. Oysa ki bu durum herkes için olağandır. Arka arkaya denemezseniz, asla başardığınızı göremezsiniz. Başarılı olabilmenizin temelinde kendinize olan inancınız yatar. Ne yapabileceğinizi, ne kadar başarabileceğinizi bilirseniz motivasyonunuz da o kadar yüksek olacaktır.
Ders çalışma durumundan yeterince faydalanabilmek için hedefe sahip olmalısınız. Kazanmak istediğiniz lise, üniversite ya da herhangi bir kurum devamlı gözünüzün önünde olsun. Çalışma masanızın karşısına yazıp, asın. Her çalışma saatine başlamadan önce bir kere bakmanız yeterli olacaktır. Motivasyonunuzu tetikleyecek, çalışma isteğinizi arttıracaktır.
Öğrencilerin ders çalışma üzerine motivasyonlarının düşük olmasının temel nedeni, ayaklarının yere basmamasıdır. Elbette her öğrencinin belli bir hedefi olmalı. Ancak bu hedefleri, kendi kapasitelerini bilerek koymaları gerekir. Aksi halde her adımda başarısız olacak ve bununla yüzleşmekten korkar duruma düşeceklerdir. Kendini tanıyan ve kapasitesinin farkında olan öğrenciler, hedeflerini de buna göre belirlerler. Böylece ne fazla heves ederek hayal kırıklığı yaşarlar ne de başarısız olarak motivasyonlarını kaybederler.
Ders çalışırken motivasyon arttırmanın temel yollarından biri düzenli olmaktır. Ne kadar çalışmanız gerektiğini bilirseniz bitirmeniz o kadar kolay olur. Gün içinde çalışılacak konular, çözülecek sorular başlı başına düzenlenerek hazırlanırsa buna ayak uydurmanız da o kadar kolay olacaktır. Böylece yapabildiğinizi gördükçe motivasyonunuz da artacaktır.
Ders çalışırken yorulduğunuzu hissettiğiniz an, kısa molalar vermelisiniz. Saatlerce ders çalıştıktan sonra vücudunuzun ve beyninizin dinlenmesi, size oldukça iyi gelecek, bir sonraki çalışma için enerji toplamanızı sağlayacaktır.
Çalışmalarınızı en fazla bir buçuk saat ile sabitlemelisiniz. Aralıksız iki saatten fazla çalışmak enerjinizi düşürerek, verim almanızı engelleyecektir.
Ders çalışmadan hemen önce birkaç dilim tatlı, kendinize gelmenizi sağlayacak, motivasyonunuzu tetikleyecektir. Enerjinizde artış olması, çalışma isteğinizin de artmasını sağlayacaktır. Bununla beraber kendinizi de daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
Çalışma motivasyonunuzu düşüren muhtemelen yorgunluk, uykusuzluk gibi nedenlerdir. Saatlerce masa başında ders çalışmanın, daha verimli olabilmesi için rahat bir pozisyonda oturup bolca nefes egzersizi yapmalısınız. Bir süre çalışıp, arkasından 2 dakika için gözleriniz kapalı üç kez arka arkaya nefes alıp vermeyi deneyin. Hem gözleriniz dinlenecek hem de yorgunluğunuz azalacak.
Motivasyonunuzu diri tutacak temel yollardan biri de çalışma saatlerinin arkasına ödül koymaktır. Bu, iki saat ders çalışıp arkasından kısa bir yürüyüş de olabilir. Çalıştıktan sonra arkadaşlarınızla vakit geçirmeniz de olabilir. Sonunda güzel bir ödülün sizi beklediğini bilmeniz, çalışma saatinizin daha güzel geçmesini sağlayacaktır.
Öğrenci, yapabildiğini gördüğünde daha fazlası için uğraşmayı sever. Bu nedenle başarılı olunan anların, somutlaştırılıp devamlı göz önünde tutulması gerekir. Yatağınızın başına ya da masanızın karşısına iyi olan netlerinizi, deneme sonuçlarınızı yazıp asmalısınız. Görmek, daha iyi yapmanızı sağlayacak. Başarınızı arttıracaktır. Bununla beraber gün içinde çıkardığınız net sayılarını da çetele şeklinde tutmanız, motivasyonunuzu tetikleyebilir.