Meslek lisesi öğrencilerinden sık sık “Meslek lisesi mezunuyum üniversite okumak istiyorum.”, “Meslek lisesi öğrencilerinin üniversite kazanması imkansız mı?” gibi mesajlar alıyorum.
Meslek lisesi öğrencileri öğrencilerinin önemli bir kısmı meslek derslerine ağırlık vererek diğer dersleri boşlarlar. Sınav senesi yaklaştığında ise “Eyvah, yapamayacağım!” duygusu ortaya çıkar.
Ancak derin bir nefes alabilirsiniz. İsterseniz yapabilirsiniz, hem de zannettiğiniz kadar zor değil.
Evet, TYT-AYT süreçlerinde öğrencilerin, hangi lisede okudukları önemlidir. Ancak bu durum sebebi genellikle sahip oldukları bilgiler değil, çevresindeki arkadaşlarınızın sınava hazırlanma motivasyonu ile gelen adapte olma duygusudur.
Çoğu zaman bir fen lisesi öğrencisinin sınava hazırlanma enerjisi ile meslek lisesi öğrencisinin hazırlanma enerjisi aynı olmaz. Meslek lisesi öğrencisinin 4 yıl boyunca ağırlıklı olarak almış olduğu meslek dersleri, sınavda çıkacak dersler değildir. Bu nedenle okulda aldığı eğitim ile birlikte kendisi mümkünse henüz 3.sınıfta sınava hazırlanmaya başlamalıdır.
Bir adım geride olduğunuzu ancak çalış düzenli ve programlı şekilde çalıştığınızda yapabilieceğinize inandıysanız “nasıl?” kısmına geçebiliriz.
İçerik
Meslek lisesinden üniversite kazanmak istiyorsanız önceliğiniz bir hedef koymak olmalı. Hangi bölümde okumak istiyorsunuz? Eğer 2 yıllık bir bölüm kazanmak istiyorsanız TYT için hazırlanmanız gerekiyor. Hedefiniz mühendislik, öğretmenlik gibi 4 yıllık bir bölüm okumaksa hem TYT hem de AYT’ye hazırlanmanız gerekiyor.
Üniversite okumak istediğinize karar verdiyseniz zaman kaybetmeden çalışmaya başlayabilirsiniz.
Bir meslek lisesi öğrencisi, herhangi bir Anadolu Lisesi ya da fen lisesi öğrencisinden bir adım geride başlar. Bu nedenle iyi bir üniversite için iyi bir başlangıç yapmalıdır. Yapılacak başlangıç ise ne kadar hızlı olursa o kadar olumlu sonuç verir.
Çalışmaya başlamak için 3.sınıftan adım atmalısınız. Aksi halde 4.sınıfı beklerseniz hem okul dersleri hem de sınav hazırlığıyla mücadele etmek zorunda hissedersiniz. Okulda gördüğünüz derslerin yalnızca bir kısmı, sınav formatında olduğu için yetişme konusunda sıkıntı çekersiniz. Bu sebeplere bağlı kalarak 3.sınıf başladığı gibi siz de ders çalışmaya başlamalısınız.
Eğer meslek lisesi son sınıftayım meslek lisesinden üniversite kazanmak istiyorum diyorsanız yine zaman kaybetmeden çalışmaya başlamalısınız. Ancak daha yoğun ve yorucu bir temponun sizi beklediğini de unutmamalısınız?
Meslek lisesinde okuyan bir öğrenciyseniz kendi alanınızla ilgili üniversite konusunda şanslısınız demektir. Çünkü kendinizi biraz zorlayarak, çalıştığınız takdirde çok güzel okullara yerleşebilirsiniz.
Çalışmalara başlarken bilmeniz gereken en önemli unsur, her dersin ayrı önem taşıdığıdır. Hem TYT hem de AYT için çalışma niyetindeyseniz; Türkçe, matematik, tarih, coğrafya, geometri, fizik, kimya, biyoloji üzerine yoğunlaşmanız gerekir.
Bu yoğunlaşma sırasında ise her biri için ayrı vakit ayırma, çalışma ve program oluşturma konusunda dikkatli olmalısınız. Aksi halde düzen dışına çıkarak karmaşaya neden olursunuz.
Üniversiteye hazırlık sürecinde zamanınızı verimli kullanmanız son derece önemlidir. Bu nedenle önceliklerinizi belirlemeniz şart!
Sınava hazırlanma sürecinde, size en çok puan getirecek bölümden çalışmaya başlamalısınız. Bu durum, sınava gireceğiniz bölümle ilgilidir. Elbette seçeceğiniz üniversite bölümü, hangi alandan alıyorsa o derslere ağırlık vermelisiniz.
Temelden eksik olduğunuz herhangi bir ders varsa ona da öncelik tanıyabilirsiniz. Hiç matematik bilmeyen bir öğrenciyseniz matematikten başlayıp ilerletebilirsiniz.
Karşınıza çıkacak iki sınav da yeni başlayan öğrencileri zorlayacak sınavlardır. Sınava hazırlanma sürecinde hedefinizi belirledikten sonra 2 yol arasında seçim yapabilirsiniz.
Tüm eksikliklerinizi göz önünde bulundurarak bir süreliğine önceliğinizin hangi ders olacağını bilmelisiniz. Sonrasında başlamak çok daha kolay olacaktır.
Ne yazık ki meslek lisesi öğrencilerinin önemli bir kısmı temeli olmadığından şikayet ediyor. Eğer siz de temelim yok diyorsanız en baştan başlamanız gerekiyor.
Moralinizi bozmadan ders çalışmaya başlarken ne yapmanız gerektiğini bilerek başlamalısınız. Bunun için önce konuları temizlemeniz gerekecek.
Her ders için konu analizi yaparak başlayabilirsiniz. Konu anlatımlı ders kitaplarını temin ettikten sonra her kitabı, elinize alarak konularını bir deftere tek tek yazacaksınız. Çalışacağınız kaynaklara karar verirken YKS kaynak önerileri bölümüne göz atarak karar verebilirsiniz.
Kitapta dikkat etmeniz gereken temel nokta, gereksiz laf kalabalığına girmemiş olmasıdır. Anlatmak istediği konuyu pratik ve gerektiği şekilde anlatan kitapları tercih etmelisiniz.
Konuları, not defterinize tek tek yazdıktan sonra yapılması gereken hangi konunun az, hangisinin çok bilindiği üzerine analiz yapmak. Az bildiğiniz konulara öncelik vererek, ilk olarak onları bitirmelisiniz. Sonrasında daha iyi bildiğinizi düşündüklerinize sıra gelecektir.
Birçok öğrencinin antipatik bulduğu günlük program yapma konusu sizi de rahatsız edebilir. Ancak belli bir plana bağlı kalmadan önünüzdeki derslerden kurtulamazsınız.
İlginizi Çekebilir: Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?
Yapmanız gereken, her gün için çalışılacak dersleri ve konuları sırayla yazmak. Programda, saat uygulaması yapmanız gerekmez. Nitekim saate bağlı kalınmadığında hayal kırıklığı ya da özgüven sorunu yaşanabiliyor. Her şeyden önemlisi sizin gün içinde yapmak istediklerinizi yapmış olmanızdır. Ne zaman olduğunun bir önemi yok.
Program yaparken kendinize muhakkak esneme payı bırakın. Ders çalışma olduğu kadar mola verme de olsun. Özellikle ilk zamanlarda hazırlanan programlar, oldukça dengeli olmalı çünkü çok abartırsanız kısa süre sonra tiksintiye dönüşebilir.
Ders çalışma sürecine söylenildiği gibi erken başlarsanız yazarak çalışmak sizin için avantaj olacaktır. Kimi zaman gereksiz zaman kaybı yaşadığınızı düşündürebilir ancak bu, büyük bir yanılgı.
Elinizde bulunan hemen her kaynaktan yazarak çalıştığınızda, konuların bilinmesi gereken yerlerini bileceksiniz ve notlarınız olacak. Bu da sınava, kısa bir süre kaldığında her kitabı tek tek didiklemek yerine, bakacağınız tek bir adres olmasını sağlayacak.
Yazarak çalışmanın bir diğer avantajı da akılda daha uzun süre kalıcı olmasıdır. Bilgilerin her biri, aklınızda uzun süre kalıcı olursa sınav sürecinde işiniz çok daha kolay olur. Bu şekilde sınavın son iki ayında, rahatlıkla okuyup hatırlayabilirsiniz.
Konu çalışmaya başladığınızda bilmeniz gereken en önemli nokta, konu ile beraber test çözümü de yapmanız gerektiğidir. Yalnızca konuyu çalışır, arkasından da başka bir konuya geçerseniz kısa sürede unutursunuz. Bu nedenle her konu bitiminde, hemen soru çözümü yapmalısınız.
Soru çözümü için önceliğiniz çözümlü olanlar olmalı. Çünkü çözümlü, sorular size nasıl soru çözeceğinizi anlatır. Doğru yoldan, doğru yöntemlerle ilerlerseniz sorun yaşamazsınız. Ancak ilk adımda zor olan testten başlarsanız yetersizlik hissine mahkûm olursunuz. Bu nedenle önce konular sonra o konuyla ilgili çözümlü sorular, en son zor olanlar şeklinde bir sıralamanız olmalı.
Meslek lisesi öğrencileri TYT hazırlık sürecinde çok büyük bir dezavantaj yaşamıyor. TYT konularının önemli bir bölümünü diğer liselerle aynı şekilde gördüğünüzü bilmelisiniz.
TYT’yi, ister 2 yıllık isterseniz 4 yıllık bir bölüm kazanmak istiyor olun mutlaka yapmanız gerekiyor. TYT, 4 bölümden oluşuyor ve ağırlık vereceğiniz bölümlere karar verirken yatkınlığınız olduğu alanı göz önünde bulundurmanız önemli. Ancak yine de geçerliliği yüksek bazı bilgileri bilmenizde fayda var.
AYT, kimi öğrenciler için daha kolay kimileri içinse daha zor geliyor. TYT, daha çok bilgiyi yorumlama sınavı, AYT de ise yeterli bilgiye sahip olduğunuzda soruların doğru cevaplarına ulaşma ihtimaliniz son derece yüksek. Bu nedenle de çalışanın yapabileceği bir sınav denilebilir.
AYT de en büyük avantajınız, yalnızca alanınız olan bölüme çalışmanızın yeterli olması. Mühendislik isteyen bir öğrencinin edebiyat, coğrafya öğretmenli olmak isteyenin ise fen bilgisi sorularını çözmesi gerekmiyor. Bu sayede de konuları daha rahat çalışabilir ve ilgi alanınız olmayan derslerde zaman kaybetmezsiniz.
Çözümlü soruları çözüp bitirdikten sonra yapmanız gereken, basit ilk basamak testlerini çözmektir. Onlardan olabildiğince çözün ki zor sorulara sıra geldiğinde şaşkınlık yaşamayın.
Test çözümlerinde bilmeniz gereken en önemli konu şudur: Asla yeterli sayıda soru çözmüş olmayacaksınız. Bu nedenle fırsatınız varsa olabildiğince çok test kitabı alın.
Sınava kadar sadece matematikten en az 2-3 soru bankası bitirmiş olmanız gerekiyor. Tabi bu rakam, erken başlama tarihi için geçerli. Sınava 6 ay kala çalışmaya başlarsanız bir test kitabını zor bitirirsiniz.
Ders çalışmak için masaya oturduğunuz her an, kendinize ne istediğinizi hatırlatın. Ne kadar başarılı olacağınıza, ne kadar istediğiniz karar verir. Bir şeyi elde etmenin ilk şartı, onu istemektir.
Siz, hangi bölümü kazanma amacıyla bu yola çıktıysanız her gün kendinize bunu hatırlatmalısınız. Doğru olan da kendinize devamlı telkinlerde bulunup, başaracağınıza inanmanızdır.
Kazanmak istediğiniz hedefi, gözünüzün önüne yerleştirin. Bu, çok klişe bir uygulama gibi gelebilir. Fakat işe yaradığı da bir gerçek. Gözünüz, her çalışma saatinde bunu gördüğünde kendinizi ikna edebilirsiniz. İstediğiniz bölüme belki de kendi motivelerinizle yerleşirsiniz.
Çalışmalarınız sırasında devamlı başarı ve başarısızlık göreceksiniz. Çalıştıkça başarısız olduğunuz günler gelecek ancak gerçek sınav günü gelmeden asla vazgeçmemelisiniz. Hatta sınav gelse bile vazgeçmemelisiniz. Çünkü telafisi olan bir sınav. Ne kadar çalıştıysanız karşılığını fazlasıyla alırsınız. Bilmeniz gereken devamlılık olması gerektiği.
Çalışmalarınızın, istediğiniz sonucu vermesi belki bir yılı bulacak. Denemelerinizde denge kuramayacaksınız belki sonuçlarınız devamlı tutarsız olacak. Fakat unutmayın, konuları öğrendikten sonra bir de oturma süresi vardır. Bu sürede çözdüğünüz testler ve denemeler, size yardımcı olacak.
Verdiğiniz emeklerin karşılığını almak istiyorsanız bol bol deneme çözmelisiniz. Çünkü asıl fark attıran denemelerdir. Alacağınız puanı ve önemlisi de sıralamanızı denemeler arttıracaktır. Bu sebeple asla hiçbir zaman, gerçek sınava girip çıkmadan vazgeçmeyin.
Öncelikle merhaba. Simdi ben meslek lisesinde okuyorum ve 12. Sınıfa geçtim ve ailem beni dershane ye göndermek istiyor sizce ne yapmalıyım .
Arda;
Evde kendin ders çalışabilirsin ancak önemli olan programını kendin uygulayabilmen.
Düzenli çalıştığın takdirde internette pek çok kaynak mevcut.
Merhaba sağlık meslek lisesi mezunuyum bu yıl mezun oldum ve üniversite için tip istiyorum sizce nasıl çalışmalıyım? Günde kaç saat olmalı ?
Selam ben ticaret meslek lisesi mezunuyum
Bölümüm pazarlama ve perakende bölümü okudum. 2 sene oldu mezun olalı şimdi YGS sistemi değişmiş ve ben napacagımı bilmiyorum bana yardımcı olabilir misiniz nasıl ders çalışmam gerekiyor hangi dersler i çalışmalıyım konu, olarak 1 kere neden sınava giriyoruz hiç birşey anlamadım. Lütfen bana yardımcı olun ?
Hocam meslek lisesinden iyi bir üniversite kazanılır mı? Lütfen bana yardım edin. 10. sınıfım ve yazılım mühendisliğini kazanmak çok istiyorum. Hayalim Google’da çalışmak.
Burak;
Tabi ki kazanılır neden olmasın. Sen yeter ki iste ve buna uygun şekilde çalış.
Ben de onuncu sınıfa geçtim ve hukuk çok istiyorum…
Bunun için elinden geleni yaparsan eminim dileğin olur Gizem.
Merhaba 2 sene önce liseden mezun oldum.Üniversite okumak istiyorum yks hakkında bilgi verirmisiniz?
Meslek lisesi mezunu birisi olarak diyorum ki kesinlikle çok çalışın. Ben geçen sene mezun oldum ve bir yere yerleşemedim. Matematikten 1 soru bankası kitabı bile bitirmedim. Türkçe de aynı. Pişman oldum ve bu sene düzgünce çalışıyorum. En az 2 3 matematik kitabı bitirmelisiniz sınava kadar haberiniz olsun. Sınavda herkese başarılar dilerim.
Merhaba ben denizcilik meslek lisesinde okuyorum ama polis olmak istiyorum ama bu bölümde çok yoruluyorum gemide çok ağir isler yaptiriyorlar ingilizce calistiriyorlar bende cok yoruluyorum eve gelince uyuyorum ne yapmaliyim
Öncelikle merhaba şimdi şöyle başlıyım
Öncelikle merhaba ben 12 sınıfa geçtim 2022 de sınava gireceğim meslek lisesi bir öğrenciyim Matamatik ten 2 sene ders özel olark aldım TYT 2 hafta önce bitti matım artık iyi baya iyi yani ama şöyle bir sıkıntım var 11 de ben kimya fizik coğrafya ve biyoloji görmedim ve onlarda bakmadım fırsat bulamadım 98. Ortalamam var meslek derslerim ağırdı ve onlara yüklendim taktir almak için şimdi ise edebiyattan test mattan da soru çözüyordum ben şunu sorcam diğer derslerin 11sınıfını hepsine konu anlatımlarına bakmamı lazım çok zamanımı alır napcam bilmiyorum
Selam bende meslek lisesindeyim 11. Sınıfım ve meslek derslerimiz ağırlıklı olduğu için fizik, kimya biyoloji gibi önemli derslerimiz kaldırıldı. Bu derslerin olmaması bende büyük kaygı yaratıyor,sanırım ikimizde aynı durumdayız sınavda görmediğimiz konuların çıkma olasili olasılığı yüksek bu yuzden korkuyorum:(
Merhaba bende elektrik elektronik meslek lisesi okuyorum ayt Sınavına meslek liseliler girebilir mi?
Ben. Meslek lisesi 2 . Sınıf öğrencisiyim MSÜ istiyorum ve neler yapmalıyım arkadaşlarım şimdi çalışma 12 de çalışırsın diyorlar o zamana kadar eğitim sistemi değişir diyorlar ne yapmalıyım .🌹🙏
Dilan;
Sınav sisteminde elbette değişiklikler olabilir. Ancak her türlü 4 sene boyunca hangi müfredat işlendiyse bu konulardan sorumlu olacaksınız.
O nedenle, tabi ki ne kadar erken çalışır eksiklerini kapatırsan o kadar iyi.
Merhaba ben 11. Sınıf öğrencisiyim grafik tasarımi ve fotoğrafçılık okuyorum, hedefim grafik tasarımı öğretmenliği, çok çalışmam gerektiğini biliyorum fakat biyoloji,fizik,kimya drslerimizin olmaması beni kaygilandiriyor bu derslerin eksikliği doğrultusunda grafik tasarımı öğretmeni olamam değilmi? 🙁
Öncelikle merhabalar ben 12.sınıf makine okuyorum üniversite içinde bilgisayar mühendisliği düşünmekteyim. Sorularım ise şunlar; ben nereden başlamalıyım, hangi derslere yoğunluk vermeliğim, alt yapım yok bu yüzden çok eksiğim var neler yapıp çalışmayılıyım lğtfen bana yön gösterin teşekkürler şimdiden
merhaba ben meslek lisesi 12. Sınıf öğrencisiyim dershaneye gitmiyprum staj dolayısıyla evde kendim çalışmak istiyorum ama ne tyt nefe ayt bilmiyorum ikisinide 1 yıl içinde yetiştitebilirmiyim acaba
merhabalar…Ben 2007 meslek lisesi mezunuyum.Yanlıs üniversite seçimi yüzünden yarıda bırakmak zorunda kaldım okulu.Ama içimde hep ukte kaldı.34 yasındayım sınava girmek istiyorum.Cok arastırdım hersey cok degişmiş sınav sıstemi bile. Nasıl nereden başlıcam hiç bilmiyorum.Bana bir yön gösterirseniz çok mutlu olurum. Şimdiden tesekkur ederim.