Tarih geçmişte yaşanmış önemli olayların zaman, mekân ve o günün koşulları bağlamında değerlendirilmesidir. Fazlaca yorum, sorgulama ve tartışmayı içeren tarih dersi Türk eğitim sisteminde ezberci bir bakış açısıyla öğrencilere aktarılır. Bu da tarihin zorlayıcı ve çok fazla bilgi içeren bir ders olarak algılanmasına sebep olmaktadır fakat tarih sorularını çözmek için çoğu zaman az bir bilgi ve yüksek bir yorum gücü gerektiği unutulmamalıdır.
İçerik
Tarih eğer okulda veya kursta öğreniliyorsa öğretmenin vurguladığı yerlere önem verilmeli, bu noktalar not alınmalıdır. Konular çalışılırken neden-sonuç ilişkilerini araştırmak ve olayları o günün koşullarına göre değerlendirmek öğrenciye doğru bir bakış açısı kazandırmaya yardımcı olur. Öğrenci eğer geniş bir zaman sahip ise tarih bilgisini arttırmak adına ders dışı kaynaklardan, tarihi romanlardan veya belgesellerden faydalanabilir. Bunun dışında gerekli tarih okumalarını sesli bir şekilde yapmak hatta mümkünse tonlamalarla ve canlandırmalarla ilgi çekici hale getirmek çalışılan konuyu öğrenmeyi çok kolay ve eğlenceli bir hale getirir. Tekrarlar ve test çözümü de tarih çalışmasının olmazsa olmazlarındandır. Tarihte sorulardan da çok fazla detaylı bilgi alınabilir. Bu sebeple tarih sorularının öğretici olanları işaretlenmeli, not alınmalı ve tekrar çözülmelidir. Ayrıca çalıştığı konuları kendi cümleleriyle hikâyeleştirerek kâğıda aktaran öğrenci bir adım öne geçer.
Tarih bilgi içerikli bir ders olduğundan öğrencinin çalıştığı konuları görsele dökmesi konunun akılda kalıcılığını arttırır. Bu hedef doğrultusunda harita kullanımı, resimler ve dergilerden faydalanmak önem kazanır. Bunlar dışında öğrenci çalıştığı her konuyu hayal gücünü kullanarak zihninde bir sahneye dönüştürebilir ve her konu tekrarında oluşturduğu bu sahneyi kafasında canlandırabilir. Tarih birçok terim ve kavram içerdiğinden bir kavramlar sözlüğü hazırlamak konuları çalışırken kolaylık sağlar ve ezberlenmesi zor terimlerin bile kolayca hatırlanmasına yardımcı olur. Zaman da tarihin önemli bir parçası olduğu için kronolojiye önem verilmeli ve olaylar bu zaman kavramına uygun bir şekilde sıralanmalıdır. Küçük, hatırlatıcı notlar ve hikayeleştirme, kodlama gibi hafıza teknikleri ezber bilginin yoğun olduğu konularda başvurulması gereken yöntemler arasındadır.
Öncelikle sorular çok dikkatli bir şekilde, soru köklerine ve sorudaki anahtar noktalara özen gösterilerek okunmalıdır. Öncüllerin doğru okunması ve yerinde yorumlanması tarih sorularını çözmek için yeterlidir. Kimi zaman öğrenciler soru öncüllerinden ziyade kendi bilgilerini kullanmaya ve soruyu bu yolla çözmeye çalışırlar. Bu tarih çözerken en sık yapılan hatalardandır ve unutulmamalıdır ki fazla ve gereksiz çıkarımlar öğrenciyi yanlışa sürüklemekten başka işe yaramaz. Bu sebeple tarih soruları çoğu zaman bilgi yerine öğrencinin dikkat ve yorum gücünü ölçmeye yöneliktir. Bol bol soru çözmek yanlış yorumlamayı zamanla ortadan kaldırır ve öğrenciyi gereksiz çıkarımlardan alıkoyar. Soru çözerken yanlış yapılan, yanlış yorumlanan sorulardan da faydalanmak önemlidir. Bu sayede nerede yanlış yaptığını bulmak için öğrenciye bir fırsat doğmuş olur ve yanlış çeşme vip escort bakış açısı düzeltilir.