Üniversite mezunu veya örgün ya da açık öğretim öğrencisi iseniz ve ikinci bir üniversite okumak istiyorsanız bu artık mümkün. YÖK’ün 2012 de aldığı karar ile artık sınavsız olarak ve kontenjan sınırlaması olmadan ikinci üniversite okuyabiliyor, ister lisans ister ön lisans programında olun, bu haktan yararlanabiliyorsunuz. Bu bağlamda Anadolu Üniversitesi AÖF, Atatürk Üniversitesi ATA-AÖF, İstanbul Üniversitesi AUZEF açık öğretim fakülteleri hizmet vermektedir.
Kayıt yaptırmak isteyen öğrenci herhangi bir üniversitenin açık öğretim veya örgün öğretim bölümünde okuyorsa ya da mezun durumundaysa belirtilen üniversitelerde uygun bölümü seçebilir. Fakat başvurmak istediği üniversitenin herhangi bir bölümünde açık öğretim öğrencisi olarak okuyorsa sınavsız ikinci üniversite olarak aynı üniversiteyi tercih edemez. Buna karşın başka bir üniversitenin açık öğretim programına başvurabilir. Kayıtlar her yıl eylül ve ekim ayında yapılmaktadır.
İçerik
Toplumda okuduğu veya mezun olduğu bölümden memnun olmayan, kendisine daha uygun bulduğu bir bölümle hayata devam etmek isteyen kişiler ikinci üniversite ile bu isteklerini hayata geçirme şansına sahip oluyorlar. Bundan başka, günümüz şartlarında işsizlik oranının artmasıyla daha fazla iş imkanı yaratılması umuduyla farklı branşlarda şansını arttırmak isteyenler böyle bir imkanla teselli buluyorlar. Bir yandan sadece daha fazla bilgi edinme gayesi güdenler vardır. Bu kişiler içinde vazgeçilmez fırsatlardan biri yine ikinci üniversite oluyor.
Eğer ön lisans mezunu iseniz ve askerliğinizi kısa dönem yapmak istiyorsanız ikinci üniversiteyle bir lisans programı okuyarak bu isteğinizi yerine getirebilirsiniz. Bunun yanı sıra mezun olduğunuz ya da okuduğunuz bölümden yana atanma kaygınız varsa yine ikinci üniversitede seçeceğiniz doğru bir bölümle atanma şansınızı arttırabilirsiniz.
İkinci üniversite olarak bitirdiğiniz bölümde yüksek lisans yapabilir hatta akademik kariyer bile yapabilirsiniz. Yine bununla birlikte ön lisans mezunu olduğunuz halde ikinci üniversiteyle lisans mezunu olabilme hakkını elde edebilirsiniz.
Eğer ön lisans mezunu olarak bir kuruma atandıysanız pozisyonunuzda yükselme amacıyla ikinci bir üniversite okuyarak bunu sağlayabilir veya başka bir kuruma geçiş yapabilme hakkına bu sayede sahip olabilirsiniz.
Çalışıyorsanız ve işinizden memnun değilseniz yine ikinci üniversite sayesinde yolunuzu değiştirebilirsiniz.
İstanbul ve Atatürk Üniversitelerinde ön lisans okuyan veya mezun olan öğrenciler sadece ön lisans programına kayıt yaptırabilirler. Anadolu Üniversitesi’nde böyle bir kural mevcut değildir. Üç üniversitede de lisans programından mezun veya okuyan öğrenciler istedikleri bölüme başvurabilirler.
Vizeler Atatürk ve İstanbul üniversitelerinde internet üzerinden, final ve bütünlemeler ise belirlenen merkezlerde çoktan seçmeli olarak yapılmaktadır. Anadolu Üniversitesi’nde ise tüm sınavlar belirlenen merkezlerde yine çoktan seçmeli olarak yapılır.
Öncelikle neden okumak istediğinizi kesin olarak kendinize sormalısınız. Okuma amacınızı belirledikten sonra bölüme karar vermelisiniz. Amacınız kariyerinizi yükseltmekse, bitirdiğiniz veya okumakta olduğunuz bölüme yakın fakat bilgi düzeyi daha yüksek olan bir tercih yapmalısınız.
Eğer hedefiniz yoksa sadece kültür düzeyinizi yükseltmek, kendinizi geliştirmek için okumak istiyorsanız ilgi alanlarınıza uygun bir bölüm seçmelisiniz. Bunun içinde gündelik hayatınıza, zevklerinize uygun bir alanla ilgili olması daha doğru olur. Ayrıca amaç atanma korkunuzsa eğer; tercihiniz atanma olasılığı daha yüksek olan bir bölümden yana olmalı.
Son dönemde devlet tarafından alınan harç ücretleri kaldırıldığından, sınavsız ikinci üniversite programlarında sadece eğitim, kitap ve sınav ücretleri için belirli bir miktar ödenmektedir. Bu miktar seçilen bölüme göre farklılık gösterir.
İkinci üniversite için verilen kitapları ilgili bürolardan temin etmenin yanı sıra internet ağında portallar üzerinden ya da üniversitelere ait internet sitelerinden edinebilirsiniz. Ayrıca yine internet üzerinde canlı dersler veya ders çekimleri yer almaktadır. Bu yöntemle de dersleri takip edebilirsiniz.
Kitaplarda dönem boyunca sorumlu olacağınız bilgi ve üniteler yer alır. Vize sınavlarında sorumlu olacağınız üniteleri internet sitesi üzerinden, ‘sorumluluk üniteleri’ başlığı altında öğrenebilirsiniz.
İş sadece kitapları almakla ve dersleri dinleyip veya okuyup geçmekle olmuyor. Herşeyde olduğu gibi bu konuda da emek ve çaba gerekli. Bu nedenle konsantre olarak en iyi şekilde dersleri anlamaya çalışmak ve sınavlara hazırlıklı olmak gerekir. Zaten amacı öğrenme olan kişi dört elle çalışmaya odaklanır.
İkinci üniversite bir açık öğretim programı olduğundan kendi nezdine giren diğer fakülteler gibi çoğu zaman önemsenerek çalışılmaz. Fakat özellikle kariyer odaklı insanlar bu konuda titizdirler. Daha fazla bilgi depolamak için kendilerinde bunu yapma zorunluluğu hissederler.
Amacınız ne olursa olsun, devletin sizlere sağladığı bu önemli adımı dikkate alarak başarı merdivenlerinde biraz daha yükselebileceğinizi unutmadan umut ve çabayla hızla tırmanmak için uğraşmalısınız.
Unutulmaması gereken nokta ise ikinci üniversite sadece eğitim değil, ayrıca cesaret edemediğiniz hobileriniz ve becerileriniz içinde sizlere tanınmış olan bir ayrıcalıktır. Bunun önem ve farkına vararak daha iyi işler çıkarabilmek adına kendinize bu ayrıcalık için şans tanıyın. Bu uygulamalar sayesinde asıl olmanız gereken yeri bulmuş olup, iş ve sosyal hayatınızı yeniden yönlendirebilirsiniz.