Uluslararası ilişkiler kazanmak için nasıl çalışmalıyım? Kaç net gerekli? soruları, bu alana ilgi duyan, üniversitesi eğitimini bu bölüm üzerinden almak isteyen adayların sıkça merak ettiği konular dâhilindedir.
Uluslararası ilişkiler ismen siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler olarak da bilinmektedir çünkü bölümde alınan eğitim içeriğinde ülkeler arası siyasi ilişkiler de ön plandadır.
Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler için kaç net gerekir sorusunun yanıtını bu bölümde eğitim almak isteyen aday öğrencilerin mutlaka bilmesi gerekir çünkü TYT ve AYT’ de doğru alanda çalışmak, yeteri kadar net çıkarmak istenilen bölümü kazanmak için kilit noktadır.
Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler netleri üniversitenin son kabul ettiği öğrencinin netleriyle doğrudan ilişkilidir.
YÖK Atlas sistemi kabul edilen son öğrencinin net sayıları dikkate alınarak oluşturulmuştur.
Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler YÖK Atlas sisteminde detaylı şekilde yer almıştır.
Uluslararası ilişkiler ile siyasal bilimler birbirine yakın bölümler olsa da belirli noktalarda birbirlerinden ayrılmaktadır.
Uluslararası ilişkiler ve siyasal bilimler bölümü arasında kalan aday öğrencilerin, programların içeriğini, mezuniyet sonrası iş ve maaş olanaklarını detaylı olarak bilmesi ve buna göre tercihini yapması gerekiyor.
Siyasal bilimler için kaç net gerekir sorusunun yanıtı da bölümün aldığı son öğrencinin netleriyle belirleniyor ve her yıl değişiklik gösteriyor.
Günümüzde artık hangi bölüm kaç net gerektiriyor sorusunun yanıtını kolayca bulmak mümkün.
Hangi bölüm kaç net 2018 yılı ve birkaç yıl öncesinde kolayca öğrenilebiliyor ve net sayısı da otomatik olarak hesaplanabiliyor.
Uluslararası ilişkiler net sayısını öğrendikten sonra bu net sayısını çıkarabilmek nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini, nasıl çalışmanız gerektiğini de öğrenmeli ve planlamanızı buna göre yapmalısınız.
İçerik [Gizle]
Uluslararası ilişkiler bölümünde eğitim almak, bu alanda çalışmak istiyorsanız; eğitim almak istediğiniz bu bölümü daha yakından tanımalısınız.
Uluslararası ilişkiler bölümünde bahsi geçen ilişkiler tek bir konuya odaklı değildir.
Uluslararası hukuk, siyaset, ekonomi, dış siyaset, ticaret, kamu maliyesi, dış politikalar, diploması gibi konular uluslararası ilişkiler kapsamındadır. Bu bölümde bu konular üzerine detaylı bir eğitim alırsınız ve iş hayatında da bu alanlarda iş bulabilirsiniz.
Bu bölümde eğitim almak isteyen kişilerde belirli nitelikler olmalıdır. Her şeyden önce aday öğrencinin siyasi tarihe, siyasete, ekonomiye, iç ve dış politika kavramlarına ilgili olması, tüm bunları hukuk kuralları ile ilişkilendirebilmelidir.
Uluslararası ilişkiler bölümünde eğitim alanların dil yeteneklerini de geliştirmesi gerekmektedir.
Eğitimi İngilizce olarak veren üniversiteler önceliğiniz olmakla birlikte, eğitim devam ettiği sürece dil eğitimini de bir yandan sürdürmek iş hayatında işinizi kolaylaştıracaktır.
Uluslararası ilişkiler bölümünü tercih edebilmeniz için öncelikle YÖK tarafından yapılan üniversite yerleştirme sınavlarına girmeniz gerekmektedir.
Sürekli değişen sınav sistemi biraz kafa karıştırıcı olsa da teknik olarak ders ve konu içerikleri değişmeden sadece sınavın ismi ve işleyişi değiştirilmektedir.
Bu bölüme yerleşebilmeniz için eşit ağırlık bölümüne ağırlık vererek sınava hazırlanmalısınız. Eşit ağırlık bölümü TM olarak da bilinmektedir.
TM uluslararası ilişkiler bölümünü tercih edebileceğiniz farklı bir bölüm değil aslında eşit ağırlığın Türkçe-Matematik şeklindeki kısaltmasıdır.
Uluslararası ilişkiler bölümünü kazanabilmeniz için öncelikle TYT’ ye yani temel yeterlilik testine girmeniz gerekecektir.
TYT’den sonra AYT’ ye yani alan yeterlilik testine girebilmek ve 4 yıllık lisans bölümlerini tercih edebilmeniz için TYT’ de en az 180 puan almak gerekiyor.
150 puan barajını aşarsanız sadece 2 yıllık üniversite bölümlerini tercih edebilirsiniz ki uluslararası ilişkiler bölümü lisans bölümü olduğu için 180 barajını aşmanız gerekecek. Ancak tabi ki TYT’ de puanınızı yüksek tutmak ve AYT sonrasında hesaplanacak toplam puanı olumlu etkileyeceğinden baraja odaklanmak yerine alabileceğiniz en yüksek puana odaklanmalısınız.
TYT’den sonra AYT’ de Türk dili ve edebiyatı ile matematik derslerine ağırlık vermeli ve eşit ağırlık puanınızın yüksek olmasını sağlamalısınız.
Bölümü kazanabilmeniz için ilk basamak TYT olacağından önce TYT ders içeriklerini çok iyi şekilde öğrenmelisiniz.
TYT’den iyi bir sonuç elde etmeniz için Türkçe, matematik, fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, tarih, din kültürü ve ahlak bilgisi ile felsefe derslerine çok iyi çalışmanız gerekiyor.
Ardından AYT için matematik, Türk dili ve edebiyatı, sosyal bilimler testleri kapsamında matematik, geometri, edebiyat, tarih ve coğrafya derslerinde alan bilgisi şeklinde daha detaylı çalışma yapmanız gerekmektedir.
Uluslararası ilişkiler bölümünü kazanabilmeniz için öncelikle TYT’ ye hazırlanmanız gerekmektedir.
TYT sonrasında AYT için geniş bir zaman olmayacağından bir yandan da alan bilgisi üzerine ağırlık vermek gerekir.
Dersler hemen hemen aynı olsa da AYT’ de daha detaylı ve bilgi gerektiren sorular karşınıza çıkacaktır. Bu nedenle matematik, tarih, coğrafya gibi derslere çalışırken detaylara bakarak her iki sınava birden çalışmakta fayda var.
Tarih soruları TYT’ de daha yorumsal AYT’ de daha bilgi gerektiren sorular olacaktır. Tarih dersine çalışırken bilgi içeriklerini ayrı bir kâğıda not almak, TYT hazırlığı bittikten sonra bu bilgilere ağırlık vermek sizi AYT’ ye hazırlayacaktır.
Eşit ağırlık puanını matematik ve edebiyat bölümü daha fazla etkileyeceğinden ders çalışırken önceliği bu derslere verebilirsiniz.
Ardından mutlaka tarih ve coğrafya konularına da detaylı olarak bakmanız gerekmektedir.
Ders konularına çalışma aşaması bittikten sonra her ders alanı için ayrı ayrı bolca soru çözmeniz yüksek puan almanızı kolaylaştıracaktır.
Soru çözerken eksiklerinizi, yanlışlarınızı not almayı ve bu konulara tekrar dönmeyi de asla ihmal etmemelisiniz.
YÖK Atlas sistemindeki en güncel verilere göre üniversitelerin aldığı son öğrencilerin netleri farklılık gösteriyor.
Türkiye’deki iyi üniversitelerde ya da özel üniversitelerde burslu eğitim alarak bu bölümü okumak istiyorsanız; TYT’ de 40 soruluk Türkçe testinden en az 28-38 net, 20 soruluk sosyal bilimler testinde en az 9-20 net, 40 soruluk matematik testinde en az 15-32,5 net, 20 soruluk fen testinde en az 4,8-10 net yapmanız gerekir.
Ancak matematik testinde daha yüksek net yapıp fen testinde daha az net yaparak da TYT’ de başarılı olmak mümkün. Hatta fen testinden 0 net puanı ile bu bölümü tercih etmiş ve yerleşmiş öğrenciler bile bulunmaktadır.
TYT’den sonra AYT’ de 40 soruluk matematik testinde en az 9-30 net, 24 soruluk Türkçe testinde en az 9-21,5 net, 10 soruluk tarih testinde en az 5-7,5 net ve 6 soruluk coğrafya testinde en az 3,5-6 net yapmanız gerekmektedir.
Uluslararası ilişkiler bölümünden öğrenci alan üniversitelerin taban puanları değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca üniversite yerleştirmesinde başarı sırasının da önemli bir yere sahip olduğunu unutmamak gerekir.
Uluslararası ilişkiler bölümünde en düşük taban puan 2018 yılında 210,19355 ile Kadir Has Üniversitesi’ne aittir ama bu puan ile %50 burslu öğrenci almıştır.
En yüksek taban puan ise tam burslu olarak Koç Üniversitesi’ne aittir ve puan 490,35640’dır. En yüksek taban puan devlet üniversitelerinde 408,87121 ile ODTÜ’ye aittir.
Geçen sene 366 puan aldım. Hangi üniversiteyi yazayım? diye düşünürken biraz yüksek tercihler yaptığım için yerleşemedim. Bir yıl daha hazırlanmayı istiyordum zaten daha iyi yerler olsun diye. Türkçe ve matematik netlerimde herhangi bir sıkıntım yok. Hatta coğrafyadaki açığımı kapatacak kadar iyiler. Bu sene hedef belirledim ona göre çalıştım. Orta Doğu Teknik Üniversitesi ilk tercihim olacak umarım bu sene başarılı olurum.
Güzel sonuçlarını bekliyoruz Şerife.