Kamu yönetimi kazanmak için nasıl çalışmalıyım? Kaç net gerekli ya da kaç puan alınmalı gibi konular sınava hazırlanan, bu alanda tercih yapmak isteyen öğrenciler tarafından merak edilmektedir.
Kamu yönetimi çokça tercih edilen bir lisans bölümü ama mezuniyet sonrasındaki iş olanaklarına bakıldığında bu alanda eğitim almak isteyen kişilerin biraz nitelikli olması gerektiği görülüyor.
Siyaset bilimi ve kamu yönetimi olarak bilinen bölümden mezun olunca KPSS ile iyi bir iş bulmak mümkün. KPSS tercih edilmeyecekse bile bölümden mezun olanlar çeşitli alanlarda iş bulabiliyor.
Kamu yönetimi KPSS‘den sonra devletin yönetim birimlerinde bulunabilecek bireyler yetiştiriyor. Ayrıca özel sektörde birçok yerde, bankalarda idarecilik yapabiliyorlar.
Kamu yönetimi maaşları da bulunan mevkiinin durumuna göre değişiklik gösterebiliyor.
Kamu yönetimi bölümünden eğitim almak için farklı fakülte alternatifleri de var.
Kamu yönetimi AÖF‘de tercih edilecekse daha düşük puanlarla yerleştirme yapılabiliyor. Ancak örgün eğitimde puanlar üniversiteye göre değişmekle birlikte biraz yüksek.
Kamu yönetimini örgün eğitimle okumak istiyorsanız YKS’ ye girmeniz gerekecek. YKS’ de TYT’ ye her aday girmek durumunda ama lisans programlarını isteyenler ayrıca AYT’ ye de girmeli.
Kamu yönetimi kaç yıllık sorusunun yanıtı 4 yıl olduğundan ve bölüm lisans programı olduğundan tercih yapabilmeniz için her iki sınava da girmeli ve iyi bir puan elde etmelisiniz.
Kamu yönetimi okumak isteyenler, bu bölüm için TYT ve AYT’ ye nasıl hazırlanmaları gerektiğini baştan planlamalı; bölümü tercih edebilmek için alınacak puan kaç netle elde edilir bilmeliler.
Çalışma programınızı en baştan olması gerektiği gibi planlarsanız zamanınızı en iyi şekilde kullanarak tüm dersleri vaktinde bitirebilir ve bolca soru çözebilirsiniz.
İçerik
Devlet yönetimindeki kurumlarda yönetici yetiştirmek, özel sektörde idareci yetiştirmek için eğitim veren kamu yönetimi bölümü 4 yıllık lisans programıdır.
Bölümde siyaset, hukuk, sosyoloji ve ekonomi alanlarında dersler verilmektedir.
Kamu yönetimi mezunlarının idarecilik çalışma alanı olacağından bu bölümü tercih edecek kişilerin bireylerle ilişkisinin iyi olması, disiplinli çalışmayı benimsemiş olması, liderlik vasfına sahip olması gerekmektedir. Böylece hem eğitim daha kolay tamamlanabilir hem de mezuniyet sonrasında iş bulmak kolaylaşabilir.
Kamu yönetimi bölümü ülkemizde birçok devlet ve vakıf üniversitesinde açık olan bir bölümdür
. Bazı üniversitelerde açık öğretim fakültelerinde de bulunmaktadır. Ayrıca bazı üniversitelerde ikinci öğretim olarak da verilmektedir.
Kamu yönetimi bölümü, eşit ağırlık puanı ile öğrenci alımı yapmaktadır. Dolayısıyla TYT ve AYT’ de eşit ağırlık derslerine ağırlık vererek çalışmanız gerekmektedir.
ÖSYM’nin yaptığı YKS sınavında her iki oturuma da girerek iyi bir puan almanız; tercih aşamasında yerleşme olasılığınızı artıracaktır.
Eşit ağırlık bölümünü TM ya da EA şeklinde kısaltılmış olarak görebilirsiniz.
Eşit ağırlık bölümünden sınava girip kamu yönetimi bölümünü tercih edecek olanlar öncelikle TYT’den en az 180 puan almalıdır. Sonrasında AYT’ de iyi bir puan elde ederek sınavı tamamlamalıdır.
Baraj sınırlarındaki puanlarla diğer adayları geride bırakmak pek mümkün olmayacaktır.
Eşit ağırlık bölümünde olmayan öğrenciler de ilgili testlerde ilgili alanları yanıtlayarak bu bölümü tercih edebilir ama katsayı hesaplamaları farklı olacağı için netler aynı olsa da puanlar diğer adaylardan düşük olacaktır.
Kamu yönetimi bölümünü okumak gibi bir hayali olanlar temel yeterlilik testinde yer alan tüm testlerden ve alan yeterlilik testindeki alan testlerinden sorumludur.
Öncelikle ilk yapılacak olan TYT’ de Türkçe, matematik, fizik, biyoloji ve kimya testlerini çalışmanız gerekmektedir.
Eşit ağırlık bölümünden sınava girecek olan adaylar AYT’ de matematik ve edebiyat testlerini yanıtlayacaktır. TYT için hazırlanırken AYT’ de matematik ve Türkçe konularına da çalışmış olacaksınız.
AYT için ekstradan edebiyat ve matematiğin bazı detaylı konularına, tarih ve coğrafya konularına çalışmanız gerekiyor. TYT ile AYT arasında zaman olmayacağından tüm dersleri aynı süreçte çalışmanız gerekiyor.
Eğer TYT’ de fen bilgisi testini yapmak istemiyorsanız ya da bu alanda iyi değilseniz; diğer testlerden çok iyi net çıkararak durumu dengelemeniz gerekmektedir.
TYT’ de karşınıza çıkacak sorular daha az bilgi içerikli olup yoruma açık olacaktır. Hiç çalışmayan biri bile temel bilgiye sahipse TYT’ de barajı aşacak kadar puan alabilir.
Sınava hazırlanırken herhangi bir konuyu bildiğiniz düşüncesiyle kesinlikle atlamadan öncelikle konu çalışmalarını bitirmelisiniz.
Her konu çalışması bittikten sonra öğrendiklerinizi tam anlamıyla oturtmak için konu testlerini çözmelisiniz. Tüm konu çalışmaları bittikten sonra ise bolca soru çözmeniz gerekecektir.
Öğrenmeniz gereken hap bilgileri küçük notlar şeklinde hazırlayıp çalışma alanınıza asmanız pratik bir öğrenme yöntemidir. Dershaneye gitmiyor ya da özel ders almıyorsanız çalışma planınızı en iyi ve en dengeli şekilde hazırlamalısınız.
Zorlandığınız derslere ilk etapta biraz daha fazla ağırlık verebilirsiniz ama bu bölümü kazanmak istiyorsanız; eşit ağırlık bölümünde sorumlu olunan tüm derslere vakit ayırmanız gerekmektedir.
Kamu yönetimi bölümünü tercih edebilmeniz için TYT’den ve AYT’den en az 180 puan almak gerekiyor.
Bunun için TYT’den en az 15 net, AYT’den en az 20 net çıkarabilmeniz gerekiyor. Ancak bu rakamlarla tercih yapabiliyor olsanız bile diğer adayları geride bırakmanız ve yerleştirilmeniz neredeyse olasılıksız. Bu nedenle bu bölümle öğrenci alan üniversitelerin, en son hangi netlerle öğrenci aldığını göz önünde bulundurabilirsiniz.
Yapmanız gereken net sayısı üniversiteye, diğer testlerde kaç net yaptığınıza göre değişebilir.
Hangi bölüm kaç net 2018 yılında YÖK Atlas uygulamasıyla açıklığa kavuşmuştur.
Kamu yönetimi bölümünü kazanabilmeniz için temel yeterlilik testindeki 40 soruluk Türkçe testinden ortalama 2-35 net, 40 soruluk matematik testinden ortalama 12-25 net, 20 soruluk sosyal bilimler-1 testinden ortalama 8-13 net, 20 soruluk fen bilgisi testinden ortalama 3-6 net yapmanız gerekmektedir.
Temel yeterlilik testinden sonra alan yeterlilik testinde 24 soruluk Türkçe testinden ortalama 12-22 net, 40 soruluk matematik testinden ortalama 10-20 net, 10 soruluk tarih testinden ortalama 3-6,5 net ve 6 soruluk coğrafya testinden ortalama 3,5-6 net çıkarmanız gerekiyor.
Bir testten daha az net çıkarırken diğerinden daha fazla net çıkarmanız bu dengeleri değiştirebilir. Önemli olan yapabildiğinizin en iyisini yapmak için çalışmaktadır.
Üniversite tercihlerinde taban puan ve başarı sıralaması önemli bir kaynaktır. Kamu yönetimi puanlarına bakarak kendi puanınızı karşılaştırabilir ve tercihlerinizi buna göre yapabilirsiniz.
Kamu yönetimi bölümü için taban puanlar, üniversitelere göre değişiklik göstermektedir.
Vakıf üniversitelerinde ücretli olarak okunduğunda taban puan biraz daha düşüktür ama %100 burslu olduğundan puanlar yükselmektedir.
Devlet üniversitelerinde ise puanlar daha ortalama bir değerdedir. Hangi üniversitede okumak istediğinizi belirleyerek ona göre taban puanları inceleyebilirsiniz.
Siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümünde taban puanlar 220 puan ile 335 puan arasında değişiklik göstermektedir. Birçok üniversitede taban puan belirsizdir çünkü kontenjanlar dolmamıştır.
Uzaktan eğitim, açık öğretim ve ikinci öğretim yapan üniversitelerde taban puanlar biraz daha düşük olacaktır.