Coğrafya, içinde yaşadığımız dünya ve evrenin belirli unsurlarını ve bunlar arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim dalıdır. Dünyanın oluşumu, toprak yapısı, doğa olayları, ülkelerin coğrafya ile kazandıkları ekonomik, kültürel ve siyasi özellikler gibi birçok konu coğrafya bağlamında incelenir. LYS coğrafya testi 24 sorudan oluşur ve bu test için verilen süre 35 dakikadır. Öğrenciler genellikle zaman konusunda pek bir sorun yaşamazlar. YGS ile karşılaştırıldığında LYS coğrafyanın çok daha fazla bilgi içerikli olduğu anlaşılır.
İçerik
Coğrafya her zaman bir mantık silsilesi içinde değerlendirilmelidir. Ezber bilgi yığını gibi görünen birçok konunun içinde bilgiler arasında oldukça sıkı bağlantılar vardır. Bu bağlantıların kurulması ve anlaşılması coğrafyaya çalışmayı kolaylaştırır. Örneğin bir coğrafi bölge; o bölgenin iklimi, bitki örtüsü, o bölgede yetişen ürünler, sıcaklık ve nem ortalamaları gibi birçok açıdan incelenmelidir. Ancak bitki örtüsünün iklime, bu bölgede yetişen ürünlerin sıcaklık ve nem ortalamalarına, sıcaklık ve nemin iklim şartlarına etkisi göz önünde bulundurulduğunda büyük resmi görmek daha kolay hale gelir. Bu sayede coğrafyanın aslında teker teker ezberlenmesi gereken bilgilerden oluşmadığı her özelliğin bir bütünün parçaları olduğu anlaşılır. Sebep-sonuç ilişkilerinin araştırılması da bu amaca ulaşmada kullanılır.
Coğrafya, hakkında yazılı ve görsel birçok kaynağa ulaşılabilecek bir bilim dalıdır ve bu LYS çalışmalarında öğrencilere büyük kolaylıklar sağlar. Coğrafyada bir sürece yayılmış oluşumları ve değişimleri işleyen konular ile ilgili birçok şema mevcuttur ve öğrenci bunları konuyu hayalinde daha iyi canlandırabilmek için kullanabilir. Hafıza tekniklerinin kullanılması, önemli bazı noktaların küçük notlara dönüştürülüp sürekli tekrar edilebilecek bir yere koyulması ezberlemek için önemli bir adımdır. Bunlar dışında tekrar yapmak, soru çözmek, öğrenilen konuları genel kültür bilgileriyle birleştirmek ve bazı olayları açıklamada bireysel gözlem ve deneyimleri kullanmak etkin bir coğrafya çalışması sağlar.
Bazı coğrafya soruları bilgi ağırlıklıyken bazıları sadece yorum gücüyle bile çözülebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta soruyu doğru okumak, eğer grafik veya şekil varsa bunların yorumunu doğru yapabilmek ve sorudaki ipuçlarını etkili bir biçimde kullanarak cevaba ulaşmaktır. Coğrafyada her zaman analiz yeteneği yüksek olan öğrenci bir adım öndedir. Çünkü bilgiye dayalı gibi görünen sorularda bile öğrenciden istenen aslında öncül bilginin dikkatli yapılmış bir analizidir. Bu analiz yeteneği bazen şekillerle bazen renklendirmelerle bazen de istatistiklerle ölçülür.