İlköğretim matematik öğretmenliği kazanmak için nasıl çalışmalıyım? Kaç net gerekli?
Öğretmenlik mesleğini ilkokulda sürdürmek isteyenler için merak edilen sorulardır.
Öğretmenliğe ilgi duyan aday öğrenciler ilgili sınavlara girerek bölümde eğitim alabilir ve mezun olduktan sonra ister KPSS ile devlette, ister KPSS olmadan özel okullarda öğretmenlik yapmaya başlayabilirler.
İlköğretim öğretim matematik öğretmenliği KPSS ile devlet okullarında gerçekleştirilebilir ama öncelikle KPSS sonrası atama yapılma sürecini atlatmak gerekir.
İlköğretim matematik öğretmenliği atamaları yıl içinde belirli zamanlarda devlet tarafından yapılmaktadır. Öğretmenlik mesleğine gönül vermiş kişiler bu hayaller için daha yolun başında lise döneminde bölüm tercihlerini buna göre yapmalıdır.
İlköğretim matematik öğretmenliği YKS sonrasında yerleştirme başarılı olursa okunabilir ve mezun olduktan sonra meslek yapılmaya başlanabilir.
İlköğretim matematik öğretmenliği maaşı da öğretmenin devlet ya da özelde oluşuna, seviyesine göre değişiklik göstermektedir.
İlköğretimde öğretmen olmak istiyorsanız; branş ayrımı olmadığını da biliyorsunuzdur.
Sınıf öğretmenliği okuduğunuzda ilköğretimde matematik dâhil her derse girebilirsiniz. Dolayısıyla yerleştirme tercihlerinde sınıf öğretmenliğini tercih etmeniz gerekmektedir. Lise öğretmenliği için matematik öğretmenliği bölümü ayrıdır.
İlköğretim öğretmenliğine ilgi duyuyorsanız; sınavlara girip başarılı olmalı ve aldığınız puanla bölüme istediğiniz üniversitede yerleşebilmelisiniz. İlköğretim matematik öğretmenliği taban puanları 2020 yılında sınavlardan sonra belirlenmiş olacaktır.
Sınıf öğretmenliğini yapabilmek için gerekli aşamaları sırasıyla sürdürmeniz gerekir. Öncelikle lise mezunu olmalısınız ve ÖSYM’nin aştığı YKS’de TYT ve AYT sınavlarında girmelisiniz. Sonuçta iyi bir puan elde ederek sınıf öğretmenliği bölümü açık olan üniversitelerden birini tercih edebilirsiniz.
Bu bölümü kazanmak için hangi derslere çalışmanız gerektiğini, derslerden kaç net çıkarmanız gerektiğini bilirseniz; çalışma programınızı buna göre şekillendirebilirsiniz.
İçerik
Teknik olarak bu bölümde öğretmen olmak için sınıf öğretmenliği okumuş olmak gerekse de ilköğretim matematik öğretmenliği olarak da bahsedilebilir. Sınıf öğretmenliği mezunları, matematik, fen, sosyal bilimler ve Türkçe derslerine girebilirler.
İlköğretim matematik öğretmenliği kaç yıl sorusu da merak edilmektedir. Bölüm Türkçe eğitim vermektedir ve 4 yıllık bir lisans programıdır.
Eğitim fakültesi kapsamında eğitim veren sınıf öğretmenliği bölümünde hem temel dersler hem eğitmenlik alanıyla ilgili dersler bulunmaktadır. Öğretmenlik mesleğini tercih etmeyi düşünen aday öğrencilerin, kendilerinde bazı nitelikleri araması gerekir.
Öğretmenlik mesleğini düşünenler her şeyden önce sabırlı olmalıdır. Anlatmaktan, öğretmekten yorulmamalı; öğretmenliği sadece okul sınırları içinde düşünmemelidir.
Öğretmenlik hayatın bütününe etki eden, keyifli bir meslektir. Eğer gerekli nitelikleri taşıdığınızı düşünüyorsanız; bu bölümü kazanmak için yapmanız gerekenleri planlamalı ve sınav tarihine kadar harekete geçmelisiniz.
Liselerin eşit ağırlık yani kısa isimleriyle EA ya da TM bölümlerinden mezun olacak adaylar sınıf öğretmenliği için YKS’ye girebilirler.
Diğer lise bölümlerinden öğrenciler de sınıf öğretmenliği için sınava girebilir ama katsayı hesaplamasında dezavantajlı olacaklarını bilmeliler.
Sınıf öğretmenliği bölümünü tercih edebilmek için öğrencilerin öncelikle TYT’ye girmesi gerekmektedir. TYT’de 180 barajını aşan öğrenciler, ardından AYT’de iyi bir puan elde edebilmelidir.
Sınıf öğretmenliği taban puanları yüksek bir bölümdür ve baraj değerleriyle bu bölüme yerleştirilmeniz olanaksızdır. Bu nedenle sınavlardan iyi bir puan elde etmek önemlidir.
Öğrenciler bu bölümü kazanabilmek için TYT’den gelecek puanın %40’ı ve AYT’den gelecek puanın %60’ı alınıp ağırlık puanlarının belirlenmesiyle değerlendirilecektir.
Bölümü tercih edecek kadar iyi bir puan elde edebilmeniz için öncelikle TYT’de karşınıza çıkacak derslere ve sonrasında AYT derslerine bolca çalışmanız gerekir.
Hem TYT hem AYT’de karşınıza çıkacak olan Türkçe, matematik, geometri, tarih ve coğrafya konuları için ortak bir çalışma yapabilirsiniz. Bunların yanında edebiyat, kimya, fizik, biyoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi ve felsefe derslerine de çalışmanız gerekmektedir.
İlköğretim matematik öğretmenliği derslerine yeteri kadar çalışır ve doğru bir çalışma programı uygularsanız; hayallerinize ulaşabilirsiniz.
Sınıf öğretmenliği bölümünü tercih edebilmek ve yerleşebilmek için sınavda karşınıza çıkacak olan testlerde konu dağılımına bakarak tüm konuları eksiksizce not alarak çalışmaya başlamalısınız.
Yapmanız gereken ilk şey tüm derslerin konularını çalışmak ve her konu bitiminde konu testini çözmek olmalı.
Konu testinde çözemediğiniz sorular eksik olduğunuz, anlamadığınız noktaları belirlemekte etkili olacaktır. Konu çalışma aşaması bittikten sonra özellikle matematik, Türkçe ve Türk dili edebiyatı derslerinden bol bol soru çözmeniz gerekiyor.
Soru çözerek bütün soru olasılıklarını görebilir; sınavda işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Soru çözmek ayrıca özellikle matematik dersinde hızlanmanızı da etkiler. Sınavda hızlı olmak, zamanı doğru değerlendirmek sizin bir adım önde olmanızı sağlayacaktır.
Edebiyat dersinde ezber yapılması gereken birçok bilgi olduğundan bu dersin çalışma saatlerini programda biraz daha fazla tutmalısınız. İkinci sıra matematikte üçüncü sıra Türkçe dersinde olmalı.
Öğretmenlik bölümünde okumak, bu bölüme yerleşmek için sınavlarda iyi bir puan elde etmek; bunun içinde testlerden yeterli sayıda net çıkarmak önemlidir.
Matematik öğretmenliği kaç net 2018 verileriyle YÖK Atlas sisteminde yayınlanmış durumdadır. İlköğretim matematik öğretmenliği için sınıf öğretmenliği net sayılarına bakmak gerekir.
Sınıf öğretmenliği için temel yeterlilik testinde yer alan 40 soruluk Türkçe testinden ortalama26-32 net, 40 soruluk matematik testinden ortalama 10-18 net, 20 soruluk fen bilimleri-1 testinden ortalama 5 net, 20 soruluk sosyal bilimler-1 testinden ortalama 15 net net çıkartmanız gerekmektedir.
TYT’den sonra alan yeterlilik testinde 40 soruluk matematik testinden ortalama 5,8-15,8 net, 24 soruluk Türkçe testinden ortalama 15-20 net, 10 soruluk tarih testinden ortalama 4,8-8,8 net, 6 soruluk coğrafya testinden ortalama 3,5-4,8 net yapmanız gerekmektedir.
Her bölüm için olduğu gibi sınıf öğretmenliği bölümü için de net sayılarınız değişiklik gösterebilir.
TYT’de fen bilgisi testine hiç dokunmadan, Türkçe testinden ortalamanın üzerinde net çıkararak durumu dengeleyebilirsiniz.
Tercih etmek istediğiniz üniversitenin gerekli puanları ve net sayıları değişiklik gösterebilmektedir.
Öğretmenlik için net sayıları kadar taban puanlar ve sıralama da önemli bir konudur. İlköğretim matematik öğretmenliği sıralama değerini de dikkate alarak öğrenci kabul eder.
Başarı sırası yerleştirme aşamasında önemlidir. İlköğretim matematik öğretmenliği taban puanları 2018 verilerine göre uygulamada yerini almıştır. Bu bölümün taban puanlarını öğrenmek için sınıf öğretmenliği bölümü olarak bakmak konusunda dikkatli olmalısınız.
Taban puanlar üniversitelere göre değişiklik gösterir. Bölümü iyi bir üniversitede okumak istiyorsanız; güzel bir puan almanız önemlidir. Tercih yaparken kullanacağınız ağırlıklı puan TYT puanının %40’ı ve AYT puanının %60’ından oluşmaktadır.
İyi bir üniversitede sınıf öğretmenliği okumak istiyorsanız en az 390 puan, hatta daha kesin olması için 425 puan almanızda fayda var. Bunun dışında 370 puan civarında bir puanla sınıf öğretmenliği için bir üniversiteye yerleşme olasılığınız da vardır.
Sınavlara hazırlanırken net sayılarına, puanlara çok takılmadan en iyi şekilde çalışmayı ve olabilecek en yüksek puanı almayı prensip haline getirmelisiniz.
Hedefim Hacettepe Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliğini kazanmak. Liseye başladığımdan beri hedefim bu bölüm. Yeterlilik testinde 40 soruluk matematik testinden ortalama 20 net yapıyorum. Türkçe dersim hep iyi olduğundan 24 soruluk testten 20 net yapıyorum. Diğer derslerde yarı yarıya yakın netlerim oluyor. İlk denememde kazanmak istiyorum. Kazanırsam çok mutlu olacağım.