Ergoterapi kazanmak için nasıl çalışmalıyım? Kaç net gerekli ve sınavda başarılı olmak için hangi yöntemleri izlemeliyim gibi birçok soru bu bölümü tercih etmek isteyen ama çeşitli nedenlerle kafa karışıklığı olan her öğrencinin merak ettiği konulardır.
YKS’ye hazırlanmakta olan birçok öğrenci hedeflerini çok önceden belirlemiştir.
Bazı öğrenciler ise çalışmaya devam ederken kararsızlık yaşadıkları ve tercih aşamasında ne isteyeceklerinden emin olamayacaklarını bilemediği için kendilerine hedef koyamazlar.
Ergoterapi bölümü hakkında bilgi sahibiyseniz ve üniversitede bu bölümü okuyarak mezun olmak istiyorsanız; bölümü daha yakından tanıyabilir ve kazanmak için neler yapmanız gerektiğini netleştirebilirsiniz.
Tercih etmek istediğiniz bölüme henüz karar veremediyseniz ama sağlık sektöründe hayaliniz varsa ergoterapi bölümüyle tanışarak bölüm hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Ergoterapi bölümünden mezun olduktan sonra sağlık alanında birçok yerde iş bulma ihtimaline sahipsiniz.
Devlette sağlık memurluğu için KPSS’ye girdikten sonra ergoterapi atamalarını bekleyebilirsiniz. Önemi gün geçtikçe daha çok anlaşılan ergoterapi bölümünde eğitim alanların sayısı da artmaktadır.
İlk mezunlarını 25 kişi olarak yıllar önce veren bölümün öğrenci ve mezun sayısı artmaktadır.
Ergoterapi okuyanlar ve bölüm hakkındaki yorumları, iş hayatları konusunda verdikleri bilgiler de aday öğrenciler için ilgi çekici olabilir.
Ergoterapi bölümü ülkemizde birçok üniversitede, sağlık bilimleri fakültesi bünyesinde eğitim vermektedir.
Ergoterapi İzmir, Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerde, ülkenin en iyi üniversitelerinde tercih edebileceğiniz bir bölümdür.
Vakıf üniversitelerinde yarı burslu, %25 burslu ya da ücretli olarak eğitim alabilme şansınız da vardır. Bu bölümü tercih etmek düşünceniz varsa öncelikle hangi üniversitede ergoterapi okumak istediğinizi netleştirmeli sonra buna yönelik taban puan, çıkarmanız gereken net sayısı gibi bilgileri toparlamalı ve çalışma planınızı hazırlamalısınız.
İçerik
Ergoterapi üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümü olarak eğitim veren bir bölümüdür.
Sağlık bilimleri fakültesinde ergoterapi bölümünde eğitim almak isteyen adaylar YKS’de sayısal puanlarıyla tercih yapabilecekler. Ergoterapi bölümü özellikle bakıma ihtiyacı olan bireylerin yaşam kalitesini artıran, ergoterapi teknikeri ya da ergoterapi uzmanı yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Özel tedaviye ihtiyacı olan kişiler için engelleri ortadan kaldırmayı hedefleyen bölümden mezun olan adaylar bu kişilerin toplumla uyum içinde yaşaması için çalışmaktadır.
Ergoterapi daha çok kişi merkezli bir meslek türüdür. Kişinin günlük yaşam aktivitesini artırmayı ve buna yönelik çalışmalar yapmayı üstlenir.
Ergoterapi bölümünde öğrencilere, sağlık alanında çeşitli dersler verilmektedir.
Ülkemizde hem vakıf üniversitelerinde hem devlet üniversitelerinde açılan bir bölümdür. Dolayısıyla tercih etmek istediğiniz üniversite yelpazesi oldukça geniştir.
Rrgoterapi yüksek lisans da yapabileceğiniz bir bölümdür. Lisans eğitiminiz bittikten sonra yüksek lisans ile eğitiminize devam edebilirsiniz.
Ergoterapi bölümünü tercih edebilmeniz için sayısal öğrencisi olarak YKS’de sayısal bölümün testlerine girmeniz gerekmektedir.
Eşit ağırlık ya da sözel bölümden sayısal bölüm testlerine de girebilirsiniz ama katsayı hesaplaması farklı olacaktır.
Ergoterapi bölümü için YKS’de önce temel yeterlilik testine girmeli ve 180 barajını aşabilecek kadar net çıkarmalısınız.
Daha yüksek puan almanız elbette tercih aşamasında daha rahat olmanızı sağlayacaktır ama 180 puandan düşük puan alırsanız lisans bölümlerini tercih etme hakkınız olmayacaktır.
TYT’de toplamda 120 soruyla karşılaşacaksınız. TYT’den sonra alan yeterlilik sınavına girmeniz gerekmektedir.
Sayısal puanınız hesaplanabilmesi ve yüksek olması için alan yeterlilik testinde matematik-2 ve fen bilgisi-2 testlerini çözmeniz gerekecektir.
AYT’de her iki testte karşınıza çıkacak toplam soru sayısı 80 olacaktır. Ergoterapi bölümünü tercih etmek istiyorsanız; bu testlerden iyi netler çıkarmanız gerekecektir.
Ergoterapi bölümünü tercih edebilmeniz için öncelikle derslerine çok sıkı çalışıp YKS’ye çok iyi hazırlanmanız gerekiyor.
Sayısal bölümden tercih yapacağınız için öncelikli dersleriniz matematik, fizik, kimya ve biyoloji olmalı. Ancak TYT’de çözeceğiniz Türkçe, tarih, coğrafya, din kültürü ve ahlak bilgisi, felsefe derslerine de mutlaka göz atmalısınız.
Matematik ve fen bilgisi testlerinde çalışmanızı her iki sınav için ortak yürütebilirsiniz.
Çalışmayı daha bilgi odaklı ve detaylı yaparsanız; alan testindeki ekstra konular için zaman ayırırsanız; matematik ve fen bilgisi derslerini kolaylıkla halledebilirsiniz.
TYT’de çözeceğiniz sorular daha yüzeysel, yoruma açık olacağı için kalan derslerde çok bilgiye takılmadan bir çalışma yapabilirsiniz.
Alan testi konularına sayısal bölümü öğrencisi olduğunuz için zaten çok yabancı olmayacaksınız.
Ergoterapi bölümünü kazanmak gibi bir hedefiniz varsa artık hangi sınavlara gireceğinizi ve hangi derslerden sorumlu olduğunuzu biliyorsunuz. Bu derslere nasıl çalışmanız gerektiğini ve çalışma programınızı nasıl hazırlayacağınızı da öğrenerek; hedefinize daha yakın olabilirsiniz.
Ergoterapi taban puanları 2018 verileriyle YÖK Atlas sisteminde de detaylı olarak yer almaktadır. Taban puanları göz önünde bulundurarak deneme sınavlarıyla kendinizi değerlendirebilirsiniz.
Matematik ve fen bilgisi testlerinde sorumlu olduğunuz ders ve konulara çalışırken önemli hap bilgileri ve formülleri mutlaka küçük not kâğıtlarına yazın. Böylece soru çözerken uygulamak istediğiniz formülü daha rahat bulabilirsiniz.
Fen ve matematik derslerinde çok fazla soru çözmek, çözümlü soruları incelemek her zaman daha avantajlı olacaktır. TYT’nin sözel derslerine bolca konu çalışarak ve üzerine soru çözerek hakim olabilirsiniz.
Tüm dersler için konu çalışması bittiğinde bol bol soru çözmeniz ve öğrendiklerinizi pekiştirmeniz gerekiyor.
Formüller, bilgiler ezberlemek için çok uygun değildir. Bu nedenle önceliğiniz bu bilgileri öğrenmek olmalıdır. Sınavda karşınıza test soruları çıkacağı için soru çözmek sizin için her zaman faydalı olacaktır.
Ergoterapi bölümüne ilgi duyan adaylar sınavda kaç net yapmaları gerektiğini de merak etmektedir. YÖK Atlas uygulamasının tüm detaylara yer vermesiyle bu tür sorular açıklığa kavuşmuş durumdadır.
Ergoterapi bölümünü tercih edebilecek puana erişebilmeniz için sorumlu olduğunuz testlerden yeteri kadar net çıkarabilmelisiniz. Ancak net sayısı hesaplarken kendisi her test için belirli net sayısı şeklinde sınırlandırmamalısınız.
Bir testten daha düşük net çıkarıp diğer testten ortalama üzerinde net çıkararak da istediğiniz puana ulaşabilirsiniz.
Ergoterapi bölümünü kazanabilmeniz için temel yeterlilik testinde yer alan 40 soruluk Türkçe testinden ortalama 17-28 net, 40 soruluk matematik testinden ortalama 16-28 net, 20 soruluk sosyal bilimler-1 testinden ortalama 3,8-7,8 net, fen bilgisi-1 testinden ortalama 10-17 net çıkartmalısınız.
TYT’den sonra gireceğiniz alan yeterlilik testinde 40 soruluk matematik-2 testinden ortalama 11-15 net, 14 soruluk fizik testinden ortalama 5 net, 13 soruluk biyoloji testinden ortalama 7 net, 13 soruluk kimya testinden ortalama 7 net çıkartmalısınız.
Ergoterapi bölümünü tercih ederken baz alacağınız şey bölümün son senede aldığı öğrencilerin taban puanlarıdır. Tercihlerde taban puan kadar sıralama da önemli bir konudur.
Ergoterapi sıralama 2018 değerleriyle YÖK Atlas’ta her üniversite için tek tek belirtilmiştir. Ergoterapi taban puanları 2019 değerleri de sınav tamamlanıp yerleştirmeler gerçekleştikten sonra belirlenmiş olacaktır.
İstediğiniz üniversitenin ergoterapi bölümü taban puanlarına bakarak deneme sınavlarınızı buna göre değerlendirebilir; aradaki farkı kapatmak için daha fazla çalışabilirsiniz.