Endüstri mühendisliği kazanmak için nasıl çalışmalıyım? Kaç net gerekli? Endüstri mühendisliği geleceği olan bir bölüm mü gibi sorular YKS adayları için bu alana ilgi duyanların yanıtını merak ettiği sorulardır.
Teknoloji, bilişim, makine, donanım konularına ilgi duyuyorsanız; uzun zamandır bir mühendislik hayaliniz varsa bu alanda çalışabileceğiniz en iyi iş endüstri mühendisliğidir.
Mühendislik ülkemizde ve dünyada önemli bir meslektir ki gelecekte de önemli olmaya devam edecektir.
Endüstri mühendisliği geleceği parlak olan bir bölüm olduğundan da üniversite tercihleri sırasında öğrencilerin gündeminde yer etmektedir.
Endüstri mühendisliğini okumak istiyorsanız; belirlediğiniz bu hedef uğruna çaba sarf etmeniz gerekmektedir.
Mühendislik ciddi bir sorumluluk gerektirir çünkü yapacağınız işte iyi olmanız, sorumluluklarınızı bilmeniz ve dikkatli olmanız gerekmektedir.
Endüstri mühendisliğini ülkemizde hemen her üniversitede okuyabilme şansına sahipsiniz. Türkiye’de hem devlet üniversitelerinde hem vakıf üniversitelerinde her sene öğrenci alan endüstri mühendisliği bölümü oldukça seçeneklidir.
Bölümü vakıf üniversitelerinde burslu ya da ücretli olarak tercih edebilme şansına da sahipsiniz.
Endüstri mühendisliği avantajları, bu bölümün geleceğiniz için iyi bir tercih olduğunu göstermektedir.
Bölümden mezun olan mühendis adayları, bu mesleğin gerektirdiği özellikleri de üzerinde taşıyorsa kolaylıkla iş bulabilir.
Doğru yerde emeğe, çalışana, insana değer veren bir yerde çalışırsanız; endüstri mühendisliği maaşları da oldukça tatmin edicidir.
İçerik
Sınava hazırlanan adaylar, bir yandan ders çalışırken diğer yandan tercih edebilecekleri bölümler üzerinde araştırmalar yapmaktadır.
Hayatınızın tercihini yapacağınız bu süreçte üniversiteler ve bölümlerle ilgili aklınıza takılan tüm soruların yanıtını bulmalısınız.
Endüstri mühendisliği bölümü nedir sorusu adayların bölüm hakkında temel bilgileri alabilmek sorduğu sorulardan birisidir.
Endüstri mühendisliği donanım, bilişim, makine, insan ve kullanılan enerjiden meydana gelen sistemlerin oluşturulması, kurulumu ve onarımı konusunda bilgili kişiler, mühendisler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Endüstri mühendisliği birçok özelliğiyle bir bilim dalı olarak da kabul edilebilir. Endüstri mühendisliği bölümü, mühendislik fakültelerinde her yıl yüzlerce mezun vermektedir.
Bu bölümde eğitim almak isteyen öğrencilerin fizik ve matematiğe ilgili olması, insan ilişkilerinde iyi olması, teknolojileri takip edebilmesi ve gelecek teknolojileri öngörebilmesi, insan ihtiyaçlarını takip ederek yeni tasarımlar geliştirebilmesi gerekmektedir.
Endüstri mühendisliği 4 yıllık eğitim veren lisans bölümlerinden birisidir.
Endüstri mühendisliği bölümünde eğitim alabilmeniz için YKS’ye girmeniz gerekmektedir. Endüstri mühendisliği sayısal puanla öğrenci almaktadır.
Lisede sayısal bölümden mezun olacak adaylar katsayı sorunu yaşamadan sayısal testlerini yanıtlayarak yüksek puan alabilirler.
Eşit ağırlık ve sözel bölüm mezunu olacak öğrenciler katsayı sorunuyla karşılaşacakları için daha fazla çalışmalı; daha fazla net çıkarmalılar.
Endüstri mühendisliği tercihini yapabilmeniz için sayısal puanınızın hesaplanması gerekir. Bunun için de öncelikle temel yeterlilik sınavına girmeniz gerekir.
TYT’den sonra alan yeterlilik sınavına girebilmeniz ve lisans bölümlerini tercih edebilmeniz için TYT’den en az 180 puan almanız gerekmektedir. TYT’den sonra AYT’den en yüksek puanı almak için çaba göstermelisiniz.
TYT puanından gelecek %40 değer ile AYT puanından gelecek %60 değer hesaplanarak tercih yapabilmeniz için oluşacak puanınız ortaya çıkacaktır.
Endüstri mühendisliği bölümünü kazanabilmek için TYT ve AYT’de karşınıza çıkacak testlerde sorumlu olduğunuz her konuya eksiksiz çalışmanız gerekmektedir.
Sayısal bölümden iyi bir puan elde edebilmeniz için öncelikle temel yeterlilik testinde Türkçe, matematik, sosyal bilimler-1 ve fen bilgisi-1 testlerini çözmeniz gerekecektir. Bu nedenle öncelikle Türkçe, matematik, coğrafya, tarih, felsefe, din kültürü ve ahlak bilgisi, kimya, fizik, biyoloji derslerine çalışmalısınız.
TYT’den en az 180 puan almazsanız; lisans bölümlerini tercih edemeyeceğiniz için özenli bir çalışma gerekmektedir.
TYT sonrasında gireceğiniz alan yeterlilik testinde matematik-2 ve fen bilgisi-2 testinden sorulara yanıt vermeniz gerekmektedir.
Matematik-2 ve fen bilgisi-2 testlerinde bu derslerin detaylı bilgilerine odaklanmanız gerekecektir.
Mühendislik bölümlerini kazanmak, birçok bölüme göre biraz daha zordur çünkü hem sayısal alandan tercih yapılır ve iyi bir üniversite için de yüksek puan almak gerekir.
Endüstri mühendisliği puanları her yerleştirme sonrası güncellendiğinden taban puana kendinizi çok kaptırmamalısınız.
Siz geçmiş taban puana göre yeterli olarak çalıştığınızı düşünürseniz; diğer adaylar daha yüksek puanlarla yerleşirse açıkta kalma olasılığınız olacaktır. Bu nedenle en iyi şekilde çalışmalı ve alabileceğiniz en yüksek puanı almalısınız.
Endüstri mühendisliğini kazanmak için sayısal bölümden tercih yapacağınız için matematik, fizik, kimya ve biyoloji derslerine ağırlıklı olarak çalışmalısınız. Bu derslere hem TYT için hem AYT için aynı anda çalışabilirsiniz.
AYT’de konular daha detaylı ve sorular daha zor olacağından en baştan bu şekilde hazırlanmak AYT için ekstradan çalışmanızı gerektirmeyecektir.
Matematik ve fen bilgisi derslerinde öncelikle konu anlatımlı kitaplardan tüm konuları çalışmalı ve her konu sonrasında yeteri kadar test çözerek konuyu pekiştirmelisiniz.
Formül içeriği zengin dersler oldukları için bu formülleri küçük not kâğıtlarına yazarak duvarınıza asmak hatırlamanızı kolaylaştıracaktır.
TYT’de matematik ve fen bilgisi-1 testi dışında çözeceğiniz sosyal bilimler-1 ve Türkçe testleri için de önce konu çalışması yapmalısınız.
Sayısal öğrencileri tarih, coğrafya, felsefe, Türkçe testlerinde sıkıntı yaşayabilirler. Bu nedenle konu çalışmasına ve değerlendirmesine ekstra dikkat etmelisiniz.
Endüstri mühendisliği 2019 yılında da popüler bir üniversite bölümü olarak tercih edilecek gibi duruyor. Bu nedenle sınavda mümkün olduğunda fazla net çıkarmalı ve yüksek bir puan elde etmelisiniz.
Sosyal bilimler-1 testinden hiç net çıkartmasanız bile TYT’de iyi bir puan elde edebilirsiniz. Ancak riske atmamak adına yoruma açık, çok bilgi gerektirmeyen tarih ve coğrafya sorularından emin olduklarınıza mutlaka göz atmalısınız.
Endüstri mühendisliğini kazanabilmeniz için temel yeterlilik testinde sorulacak 40 Türkçe sorusundan 30-36 net, 40 matematik sorusundan 32-38 net, 20 sosyal bilimler-1 sorusundan 10-16 net, 20 fen bilgisi-1 sorusundan 17-20 net çıkarmanız gerekmektedir.
Temel yeterlilik testine girdikten sonraki gün de sizi alan yeterlilik testi bekliyor.
Alan yeterlilik testinde iyi bir puan elde etmek istiyorsanız; 40 soruluk matematik-2 testinden 35-40 net, 14 soruluk fizik testinden 9-11 net, 13 soruluk kimya testinden 10-11 net, 13 soruluk biyoloji testinden 10-13 net çıkarmalısınız. Bu net değerleri ortalama olduğundan sadece fikir amaçlı dikkate almalısınız. Bu kadar net çıkarmanız yeterlidir gibi bir söylem söz konusu olamaz. Bu nedenle sorumlu olduğunuz tüm konulara çalışmalı ve bolca soru çözmelisiniz.
Deneme sınavlarıyla da kendinizi hem öğrendikleriniz açısından hem süre açısından test etmelisiniz.
Üniversite yerleştirme dönemlerinde geçen senenin taban puanları ve başarı sıralaması göz önünde bulundurulur.
Endüstri mühendisliği sıralama 2018 verileri ve taban puanları her üniversite için tek tek belirtilerek listelenmiştir.
Sınavdan aldığınız puana ve başarı sıranıza göre taban puanlara ve sıralamaya bakarak tercihlerinizi yapabilirsiniz.
Endüstri mühendisliği taban puanları 2019 ve sonraki yıllarda da yerleşme tamamlandıktan sonra güncellenmektedir.