Nasıl daha çok ders çalışırım? diyorsanız farklı ders çalışma teknikleri, verimli ders çalışma taktikleri ve planınızı yaparken dikkat etmeniz gerekenlerle ilgili hazırladığımız içeriği okuma devam edebilirsiniz.
Ülkemizde her yıl milyonlarca öğrenci eğitim öğretim hayatını devam ettirmek, başarısını ölçmek ya da memuriyet hayatını başlatmak için sınavlara girmektedir.
Sınava girecek kişiler hangi yaş grubundan olursa olsun, rakiplerini elemek için çok çalışmaları gerekmektedir. Oldukça zorlu olan bu sınava hazırlanma döneminde, kişinin ders çalışırken moral ve motivasyonunun azalmaması, performansının düşmemesi ve verilen psikolojik desteğin eksik olmaması oldukça önem taşımaktadır.
Sınavlara çalışmakta olan genç bireylerin sosyalleşme ihtiyaçlarını, yaklaşan sınav tarihleri ve biriken ders konularının yerini almalarının önüne geçmeleri, sınav dönemini atlatana kadar her gün bir önceki günden daha çok ders çalışmaları gerektiği açıktır. Sınava hazırlanan kişinin bu dönem boyunca daha çok ders çalışıp bunun sonucunda sınavlarda başarı oranını arttırabilmesi açısından izleyebileceği çeşitli yollar bulunmaktadır.
İlköğretim Öğrencileri Nasıl Ders Çalışmalıdır?
İlkokul dönemi yaş aralığı 6 ila 13 arasındadır. Oldukça küçük çocukların eğitimini kapsamakta olan ilkokul çağı, öğrencinin okula alışması ve ders çalışma alışkanlığını kazanması açısından büyük ölçüde önem taşımaktadır. Ders çalışmayı sevme ve ders çalışma alışkanlığını kazandırabilme konusunda öğrencilerden daha çok eğitimci ve velilerin rolü daha fazladır.
- Öncelikle öğrencinin derse ne kadar süre odaklanabildiği bulunmalı ve bu süre zarfı göz önüne alınarak ders çalışma süreleri belirlenmelidir.
- Öğrencinin ders çalışacağı ortamda dikkatini dağıtacak unsurlar bulunmamalıdır.
- Öğrencinin ders çalışacağı konular bölümlere ayrılmalı ve öğrenciyi zorlamayacak bir şekilde bir çalışma programı oluşturulmalıdır.
- Çalışacağı konular veliler ve öğretmenler tarafından eğlenceli hale getirilerek öğrencinin anlama becerisi pekiştirilmelidir.
- Öğrenci tarafından anlaşılmadığı veya eksik kalındığı düşünülen konuların daha iyi anlaşılıp çalışılması için sorumlu öğretmenden yardım alınmalıdır.
- Her gün belirlediğiniz aralıklarla ders çalışacak olmasını bir zorunluluk gibi yansıtmayın. Ders çalışmayı bir alışkanlık olarak kazandırılmalıdır.
Ortaokul Öğrencileri LGS’ye Nasıl Çalışmalı?
Liseye Geçiş Sınavı, kısaltılmış kullanımıyla LGS, ortaokul son sınıf öğrencilerinin lise tercihlerinde bulunabilmek için girmekle sorumlu oldukları sınavdır.
Öğrencilerin yaklaşık bir buçuk milyona yakın öğrencinin arasından istedikleri liseyi tercih edebilme hakkı kazanmaları sıkı bir çalışmaya bağlıdır.
Verimli çalışmanın çok çalışmak kadar önemli olduğu bu dönemde öğrencilerin ders çalışma kalitesini arttırabilmek için dikkat edebileceği bazı noktalar vardır.
- Öncelikle öğrenci görmekte olduğu dersleri gözden geçirerek aralarında, başarı oranının daha düşük olduğu veya eksik hissettiği dersleri belirlemelidir. Belirlediği dersleri gözden geçirmeli ve bu konular üzerinde çalışmaya öncelik vermelidir.
- Biten konuların tekrarının yapılması düzenli hale getirilmelidir.
- Biten konular üzerine test, deneme gibi, konunun kazanımlarının ölçülebileceği kaynaklara başvurulmalı, öğrenci kendini ilgili konu üzerinde değerlendirmelidir.
- Öğrenci daha önceki yıllarda sorulmuş soruları gözden geçirmeli, çalışmasını üzerine daha çok soru sorulan konulara yönelik yapmalıdır.
- Hem sınava hazırlanırken sahip olduğu sınırlı süreyi hem de sınavda kullanacağı süreyi yönetebilmek için çalışma saatlerini en etkili şekilde kullanmayı öğrenmelidir.
- Çalışma alanında dikkatini dağıtabilecek obje ve unsurlara yer vermemelidir.
- Sınava çok az bir zaman kaldıysa öğrenci kendisini strese sokacak yoğun ders çalışmalarından kaçınmalı, olabildiğince hafif tekrarlara yönelmelidir.
YKS’ye Çalışırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Açılımı Yüksek Öğretim Geçiş Sınavı olan YKS sınavı öğrencilerin liseden üniversiteye geçişini sağlayan bir seviye ölçme sınavıdır.
Meslek hayatına geçişin bir adımını oluşturan üniversiteler, öğrencinin seçtiği alan üzerinden oldukça titiz ve düzenli çalışmasını gerektirmektedir.
Hedeflediği üniversiteyi kazanamayan öğrenciler bir sonraki yıl tekrardan sınava girmeye yönelse de, ilk yıldan hedeflenen üniversiteye girebilmek iyi ve verimli bir çalışma düzeniyle imkânsız değildir. Bu konuda dikkat edilecek birkaç nokta sıralamak mümkün.
- İlk olarak, öğrenci seçtiği alan üzerinden puanlandırılarak sıralamaya gireceği için alan dersleri üzerine çalışması gereklidir.
- Hedefine sıkı çalışmayla ulaşacağının bilincinde olmalı, motivasyonunu düşürecek etmenlerden uzak durmalıdır.
- En çok verim aldığı çalışma biçimini bulmalı ve sınava hazırlık sürecinde bu çalışma biçimine uymalıdır.
- Öğrenci hem sınavda kullanacağı süreyi daha iyi yönetmek adına okuma hızını arttırarak hem de okuduğunu anlama becerisini geliştirmek adına bol bol kitap okumalıdır.
- Sınavın veya çevresel nedenlerin oluşturduğu stresi azaltmak için olumsuz faktörlerden uzak durmalı, çalışma günlerinin aralarında hobilerine yer vermeli, çalışma saatlerini zihnini yıpratmayacak şekilde ayarlamalıdır.
- Vücudu hareket ettirmenin önemi unutulmamalıdır. Düzenli egzersizlerin ders çalışma kalitesini arttırdığı göz ardı edilmemelidir.
KPSS’ye Çalışırken Nelere Dikkat Etmeli?
KPSS, kamu kurumlarında çalışmak isteyen mezunların dikkate alması gereken bir Kamu Personeli Seçme Sınavı’dır. Sınava girecek kişinin okuduğu bölüme veya çalışmayı hedeflediği alana göre farklı şekillerde değerlendirilen bu sınav diğer sınavlara göre daha seçicidir.
- Sınava girecekler sınav zamanına kadar sıkı bir çalışma programı izlemelidirler.
- Daha önceki sınavlarda sorulan soru örneklerini incelemeli, soru tarzına yönelik çalışmalılar.
- Sınavdan önce, sınavında verilecek süreyi iyi yönetebilmek için süre koordineli denemeler çözülerek pratik yapılmalıdır.
- Sınava girecek kişilerin çoğu bu sınava hazırlamak üzerine faaliyet veren eğitim kurumlarından yardım almaktadır. Kişi kendini bilgi konusunda yetersiz görmekte ise bu kurumlara başvurabilir.
- Sınavdaki her konu oldukça önem taşıyacağından sınava hazırlanan kişinin sınav öncesi çalışmalarında her konuya eşit derecede önem vermesi gerekmektedir.
Ders Çalışma Verimi Nasıl Arttırılır?
Çok çalışmak veya her şeye çalışmak her zaman verimli çalışmak anlamına gelmemektedir. Çalışırken en çok dikkat edilmesi gereken konu çalışmanın verimli olup olmadığıdır. Verimi arttırmak için dikkat edebileceğiniz çeşitli noktalar bulunmaktadır.
- Dikkatinizi sürdürebildiğiniz zaman aralığını belirlemelisiniz. Kendinizi odağınızı koruyamayacağınız uzun çalışma saatlerine zorlarsanız çalıştığınız dersten verim almanız çok zor olur.
- Dikkatinizi uzun süre koruyabilmek için kitap okuma aktivitesi yapabilirsiniz. Kitap okuma alışkanlığı edinen insanlar daha uzun süre dikkatlerini koruyabilmekteler.
- Çalıştığınız konuyu pekiştirmenizi sağlayacak görsel ve işitsel kaynaklardan da yararlanabilirsiniz.
- Çalışma planı oluşturmak, hem çalıştığınız konuları görüp tekrar etmenizi hem de düzenli çalışmanızı sağlayarak ders çalışma veriminizi arttırır.
- Kendinize kısa vadeli ulaşabileceğiniz haftalık, aylık hedefler belirlemeniz çalışma isteğinizi arttıracaktır.
- Çalışacağınız konuyu önceden belirleyip, gözden geçirmeniz konuyu daha kısa sürede anlamanıza ve pekiştirmenize olanak sağlar.
- Zihinsel sağlığınızı ön planda tutmanız çok önemlidir. Sizi zihnen yoracak ağır çalışma saatleri yerine aralıklı çalışma saatleri belirlemelisiniz. Çalışma stresini aza indirmeniz ders çalışırken aldığınız verimi arttıracaktır.
Ders Çalışırken Dikkat Dağınıklığı Nasıl Önlenir?
Öğrencilerin ders çalışırken yaşadığı en büyük sorunlardan biri de dikkat dağınıklığıdır. Dikkat dağınıklığı üzerine çalışarak azaltılabilecek bir durumdur. Dikkat dağınıklığınızı en aza indirmek için deneyebileceğiniz çeşitli yöntemler vardır.
- Dikkat dağınıklığınız ders çalıştığınız alandaki objelerin gözünüze takılmasından kaynaklanıyor olabilir. Ders çalıştığınız alanı sadeleştirmeyi deneyebilirsiniz.
- Yeterince uyumamanın dikkat dağınıklığına sebebiyet verebileceği bilinmektedir. Uyku düzeninizi gözden geçirip uykunuzu aldığınızdan emin olmalısınız.
- Düzenli yapılan spor veya sanat aktivitelerinin de dikkat dağınıklığının önlenmesinde yararı olmaktadır. Fiziksel aktivitelerinizi arttırabilir, yeni hobiler bulabilirsiniz.
- Yetersiz beslenme veya sağlıksız beslenme vücudu kötü etkileyecek ve enerjisiz bırakacağından odaklanmanız da zorlaşacaktır. Yeme düzeninize göz atıp, daha iyi hale getirmeniz ders çalışırken dağılan dikkatinizi toplamanıza yardım edecektir.