YKS süreci, öğrenciler için oldukça önemli bir süreçtir. Bu süreçte her ders için ayrı plan oluşturmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmamanız son derece önemlidir. Özellikle matematik gibi sayısal odaklı derslerde çalışma şekliniz, sınav performansınızı etkileyecektir.
YKS matematiğinden iyi bir net elde edebilmek için çalışma düzeninizi oluşturmanız gerekmektedir. Oluşturacağınız bu düzende hem konu anlatımı hem de soru çözümü yoğun şekilde yer almalıdır. Böylece birkaç ay içerisinde istediğiniz performansı yakalamış olma şansınız artacaktır.
İçerik
YKS sürecinde olan öğrencinin matematik neti çok önemlidir çünkü matematik puan olarak ciddi belirlemeler yapabilecek bir derstir. Bu sebeple doğru şekilde çalışmalı, varacağınız noktayı önceden planlamalısınız. YKS sürecinde olan öğrenci için çalışmaya atılacak ilk adım hedef belirlemektir.
Matematikte çıkan soruların hepsini full çıkarma hedefiniz varsa çıkarmalısınız. Kendinize 3-4 yanlış hak tanıdıysanız buna göre çalışmalısınız. Gelecek için planladığınız hedef, bugünkü çalışma performansınızı ciddi manada etkileyecektir. Bunun için hedefinizi, kendinizi motive edecek kadar yüksekte tutmalısınız.
Hangi sınava girecek olursanız olun temeli, ders konularından geçmektedir. YKS’de de aynı şekilde önemli olan, konulara hâkim olmanızdır. Bu süreçte birçok aday, matematikten konu çalışmak imkânsız şeklinde düşüncelere sahip olabilirler. Durum pek de öyle değildir çünkü matematik de tıpkı sözel dersler gibi konu çalışılması gereken bir derstir.
Matematik konu çalışırken öncelikle hangi konudan başlayacağınıza karar vermelisiniz. Sonrasında konu başlıklarını bir kez okumalı, konuya göz gezdirmelisiniz. Sonrasında içeriğine güvendiğiniz 2 kaynak kitaptan konu anlatımına çalışmalısınız.
Matematik kişinin kendi başına çalışabileceği bir derstir ancak kendi başına çalışabilmesi için öğrencinin temelinin olması gerekmektedir. Temeli bulunmayan ve konu hakkında hiçbir fikri olmayan öğrenciler, konuları ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar anlamazlar. Bu durum bir süre sonra motivasyon düşüklüğüne neden olur.
YKS sürecinde ne motivasyon düşüklüğüne ne de zaman kaybetmeye gerek yoktur. Bunun için özel bir öğretmenden destek almanız durumu kolaylaştıracaktır. Tüm matematiği olmasa dahi bilmediğiniz, anlamadığınız konuları rahatça sorabilirsiniz. Bu sayede hem fikir edinmiş hem de hızlı şekilde konuları tamamlamış olursunuz.
Özel öğretmen seçiminde illa ki şehrin en tanınmış en pahalı öğretmeninden ders almak zorunda hissetmemelisiniz. Konuyu bilen, anlayabilecek olan yakın bir arkadaşınız dahi özel öğretmeniniz olabilir.
YKS’ye girecek olan öğrenciler, matematik gibi sayısal derslerde konuları nasıl çalışacaklarından emin olamayabilirler. Bu durumda en iyi yöntem yazarak çalışmaktır. Okuduklarınız en fazla birkaç hafta içerisinde aklınızdan çıkacaktır fakat yazdıklarınız daha kalıcı olacaktır.
YKS sürecinde matematiğe yazarak çalışmanın bir başka avantajı zaman kazandırmasıdır. Konu tekrarı yapmanız gerektiğinde birkaç kitabı karıştırıp istediğinizi bulana kadar zaman kaybedersiniz. Bunun yerine yazdığınız notlardan çalışmak çok daha pratik olacaktır.
Matematikten not alırken yalnızca gerekli olan noktaları yazmaya özen göstermelisiniz. Bilmeniz gereken ve hatırlanması önemli olan konuları yazdığınızda rahatça çalışabildiğinizi fark edebilirsiniz.
YKS hazırlığında olan öğrenciler, aylarca aynı konuları tekrar etmek zorunda kalmaktadırlar. Bunlara ilave olarak yeni konular da artmaya devam etmektedir. Bu durumda eski konulara vakit ayırmak, pekiştirmek çok daha zor bir hale gelmektedir. Bu tablo içerisinde hem konuları pekiştirmek hem de birçok soru türüne hâkim olabilmek için soru çözülmesi önerilmektedir.
Matematik dersi, soru çözülerek öğrenilen bir derstir. Konuyu onlarca kez bitirseniz de yüzlerce soru çözmeden pekişmesi mümkün değildir. Bu nedenle sınav sürecinde en az 4-5 soru bankası bitirilmiş olması gerekmektedir.
Konu çalıştıktan hemen sonra soru çözmeye başlamalı daha sonra detaylı olarak tüm soru bankalarında o konuyu bitirmiş olmalısınız. Bu şekilde kalıcı olarak pekiştirmiş olmanız mümkündür.
YKS sürecinde matematik hazırlığındayken her ay belli dönemlerde eskiye yönelik çalışmalar düzenlemelisiniz. Her ayın 2 gününü matematik konu tekrarına ayırdığınız takdirde konular çok daha rahat öğrenilecektir.
Aylık periyodda birkaç haftanın birikimi 2 gün içerisinde okunmalı ve gözden geçirilmelidir. Bu sayede çözülemeyen sorular çözülür, tekrar edilmesi gereken netler çok daha rahat şekilde akılda kalıcı olur.
Unutmayı en aza indirmek ve konuları daha kalıcı kılmak için tekrarlar yapılması önemlidir. Günlük tekrara vakit bulamayan öğrenciler için haftalık tekrar oldukça idealdir. Hem çok birikme olmadan hem de istenildiği gibi vakit bularak tekrar etmek mümkündür. Haftanın 1 gününü tekrar günü olarak ayarladığınızda eski konularınızı unutmadığınızı fark edebilirsiniz.
YKS sürecinde olan öğrenciler, matematikten binlerce soru çözerler. Gün içerisinde çözülen yüzlerce soru aynı nitelikte değildir. Kimi sorular çok basit, yanlış, önemsiz olurken kimileri zorlu, yorucu ve önemli olabilmektedir. Sizin için önemli olan sorular, farklı bir kaynakta yeniden karşınıza çıktığında yapabiliyor olmanız önemlidir. Bu nedenle o tarz soruları soru defterinde bir araya getirmelisiniz.
Matematik soru bankalarından aldığınız önemli sorular zor olabilir, yanlış yaptığınız herhangi bir soru olabilir veyahut ÖSYM tarzına çok yakın bulduğunuz sorulardan birine benzemektedir. Bu gibi nedenlerle soruları derli toplu elinizde biriktirmelisiniz. Tekrar günlerinizde her birini bir kez gözden geçirmeniz, rahatça çalışabilmenizi sağlayacaktır.