Geometri dersi, büyük emekler isteyen ancak pratik kazanarak mükemmel sonuçlara ulaşabileceğiniz bir derstir. Yani birçok soru çeşidi görmeli, sorulara nasıl davranacağınızı bilmelisiniz. Bu da ancak geometriye zaman ayırmakla mümkündür. Birçok öğrenci bunu yapmaz. Geometri, matematiğin yanındaki derstir. Çok fazla önemsenmez ancak matematikten yapamadığınız bir soruyu, geometriden yaptığınız birçok soru ile kurtarabilirsiniz. Bu düşünülürse, geometri yüce bir amaca hizmet eder ve çalışma isteğiniz artar.
İçerik
Geometri sayısal ders olmasının hakkını verir. İşlem yapmadan yapabileceğiniz soru sayısı azdır. Ygs için uzun uzun konusuna çalışamazsınız. Tabi ki, özellikleri saatlerce tekrar tekrar okuyabilirsiniz ancak birkaç gün sonra unuttuğunuzu görürsünüz. Geometri çalışacaksanız önünüze testini çözeceğiniz konu ile ilgili özelliklerin bulunduğu bir kitap açmalısınız. Daha sonra bir test açarak, gerekirse yirmi soruluk bir testle iki-üç saat uğraşarak o testi çözmeye çalışmalısınız. En başta ancak bu yolla sorulara bakmayı öğrenebilirsiniz. Ne kadar uğraşırsanız, ne kadar çaba gösterirseniz denemelerdeki bakış açınızın o kadar büyüdüğünü görürsünüz.
Geometri için kullandığınız çoğu bilginin temeli üçgenlere dayanır. Birçok soru üçgenler ve üçgenlerin yardımcı elemanları ile çözüme kavuşturulabilir. Bu yüzden tüm konuların çokluğundan endişe ediyorsanız, hepsini yarım yamalak öğrenmek yerine; mükemmel bir üçgen bilgisine sebep olun. Birçok kitap çözün. Yaptığınız şeyleri mantığınıza yatırmaya çalışın. Neler verildiğinde dikme indirmeniz gerektiğini neler verildiğinde benzerlik düşünmeniz gerektiğini ayırt edin. Netlerinizi bu şekilde arttırabilirsiniz. Kare, dikdörtgen veya paralelkenar sorularının büyük bir kısmı üçgenler ile bulunabilir. Belki daha çok uğraştırır ancak çözülebilir. Bir süre sonra onları da pratik hale getirdiğiniz de endişelenmeniz gereken her şeyden kurtulmuş olursunuz.
Geometri denemeleri diğer bölüm denemeleri gibi çalışırken nereyi eksik bıraktığınızı, hangi konuları tekrar etmeniz gerektiğini gösterir size. Tabi ki diğer dersler gibi konu açıp okumaktan ziyade o konu üzerine sorular çözmektir, geometrinin tekrarı. Bir denemede genelde sekiz- dokuz soru bulunur. Bu yüzden gün içinde birden fazla deneme rahatlıkla çözebilir, çözdüklerinizin analizini iyi yaparak netlerinizi arttırabilirsiniz.
Çözdüğünüz denemelerde belirlediğiniz eksikleri gidermenin en iyi yolu, fasikül kitaplardır. Üçgenler için, kare için yani ana konular için incecik kitaplardır bu fasiküller. İçinde tamamen o konuyla ilgili sorular barındırır. Mesela üst üste birçok denemede kare sorularını yapamadıysanız, kendinize bir fasikül edinin. Sayfanın üst kısmında çözümlü bir örnek verip, alt kısmında aynı soru kalıbında örnek bulunduran fasiküller olursa; çözmeniz daha rahat hale geleceği gibi öğrenmeniz de daha rahat hale gelecektir. Mümkünse bu kitapları yarıda bırakmayın, fasikülü bitirdiğinizde bir şeyleri değiştirmiş olacaksınız. Çözmek istemediğiniz, çözmekte zorlandığınız her an bunu düşünün.
Sınavınıza kaç gününüz kalmış olursa olsun, ne kadar az net yapıyor olursanız olun asla pes etmeyin. Geometriyi yapanlar nasıl yapıyorsa bunu siz de başarabilirsiniz. Evet, en başta herkese zor gelen bir derstir. Bir şekle bakarak medyum gibi, sonucu getirecek şeyler çizmeniz beklenir. Biraz uğraştıktan sonra bunun medyumluk olmadığını, bulmaca çözmek gibi olduğunu fark edeceksiniz. Yapanların çok zeki insanlar oldukları için yapabildiklerini değil, geometriye zaman ayırdıkları için yaptıklarını fark edeceksiniz. Sınavınıza bir haftanız kalmış olsa bile zaman ayırın. Çünkü o bir haftada bile geometri kafasıyla düşünmeyi öğrenebilirsiniz; evet, mükemmele ulaşmak için yeterli bir zaman değildir. Ancak bir şeyleri değiştirir. Tek bir sorunun hayatınızı değiştirdiği bir sınavda pes etmek hiçbir zaman doğru bir tercih olmayacaktır.