YGS biyoloji dersi doğadaki canlı çeşitliliğini, bu canlılardaki temel yapıtaşlarından sistemlere dönüşümü ve canlının cansız çevresiyle ilişkisini kapsayan bir derstir. Eşit ağırlık öğrencileri için ise biyoloji çalışmak çoğunlukla zaman kaybı olarak görülür. Ancak öğrenci kendi bölümünün ana derslerinde kendini bir noktaya kadar geliştirebilir. O bölüm için ana derslerdeki netler arttıkça kendini bir sonraki seviyeye taşımak için gereken çaba da artmalıdır. Örneğin bir eşit ağırlık öğrencisinin matematik netlerini yirmiden otuza çıkarmak, otuzdan otuz beşe çıkarmaktan daha kolaydır. Bu sebeple netlerin bir noktaya taşımış olan eşit ağırlık öğrencisine fen çalışması da tavsiye edilir. Netleri 90 ile 120 arasında olan öğrenciler biyoloji çalışmayı zaman kaybı olarak görmemeli aksine netlerinin kısa zamanda artacağını bilmelidirler.
İçerik
Biyoloji hem ezber hem de yoruma dayalı bir ders olduğundan çalışıldığında eşit ağırlık öğrencileri tarafından da kolaylıkla yapılır. Fazla detay içermesi öğrencileri korkutabilir ve bu detaylara fazla takılmak zaman kaybına sebep olabilir. Bu yüzden olabildiğince basit konular çalışılmalı, ayrıntısı fazla olan ya da diğer konularla bağlantısı çok olan kısımlar atlanabilir. Biyoloji çalışmasının yoğunluğu öğrencinin sınavdaki hedefine göre de değişiklik gösterir. Örneğin ilk beş bini hedefleyen öğrenciler ilk yüz bini hedefleyen öğrencilere göre daha yoğun bir biyoloji çalışmasına ihtiyaç duyar.
YGS Biyoloji 13 sorudan oluşur ve her soru için en fazla 1 dakika ayrılmalıdır. Eşit ağırlıkçılar için önemli olan YGS-5 ve YGS-6 puan türlerinde fen bilimleri sorularının katsayıları sırasıyla 1,001 ve 2,000 olarak belirlenmiştir. Bu özellikle YGS-6 puan türünün etkili olduğu meslekleri seçecek öğrenciler için toplam YGS puanında fen bilimlerinin sosyal bilimlerden iki kat daha etkili olacağı anlamına gelir. Sınavdaki biyoloji soruları ise yorumla çözülebilir olduklarından eşit ağırlık öğrencileri için büyük bir avantaj yaratır.
Sınavda başarılı olmak için konu çalışmalarında stratejik davranmak önemlidir. YGS biyoloji uzun ve detaylı konuları içerir ancak bu derste en çok sorulan ve en kolay halledilen konuları bilmek öğrenciye hem zamandan kazanç hem de hızlı net artışı sağlar. YGS biyolojide en çok sorulan konular şunlardır: Ekosistem, dolaşım ve solunum sistemleri, bağışıklık sistemi, bitkilerde eşeyli üreme. Özellikle eşit ağırlık öğrencileri tarafından en kolay halledilen konular ise evrim, kalıtım, ekoloji, enzimler, hücre ve hücre organelleri, madde geçişleri ve mitoz olarak sıralanabilir. Unutulmamalıdır ki konuların kolaylık veya zorluk derecesi öğrenciden öğrenciye, çoğunlukla öğrenme biçimine, ilgi duyulan konulara bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu sebeple kolay konu, zor konu diye ayrım yapmak bir genellemeden ibaret olduğu için öğrenciye ancak fikir verebilir. Hangi konuların daha kolay halledilebileceği konular şöyle bir gözden geçirerek kolaylıkla bulanabilir.
YGS biyoloji kaynakları genellikle detaylı ve kalın konu anlatımlı kitaplardır. Bu kitaplarla zaman kaybetmek yerine öğrenci özet bilgiler içeren fasiküllerden faydalanmalı ve kalın soru bankalarını tercih etmek yerine daha ince kitapları ya da doğrudan denemeleri soru çözümü için kullanmalıdır. Konu anlatımlı videolar, kolay seriler, ilk adım kaynaklar, çözümlü kitaplar veya çözümlü denemeler daha hızlı ilerlemek için öğrenciye olanak tanır. Ayrıca YGS biyoloji hem ezber yönü fazla bir ders olduğundan hem de eşit ağırlık öğrencileri için toplam puanı daha az etkilediğinden ana dersler bittikten sonra biyolojiye başlanmalıdır. Düzenli bir çalışma programına sahip olan ve dersleri hep birlikte ilerletmeyi seçen insanlar ise haftada birkaç saatten fazla olmamak üzere biyoloji çalışmasını tüm yıla yayabilir. Son dönemde yapılacak yoğun bir çalışma biyolojiyi unutmayı zorlaştıracağı gibi öğrenciye en az 7-8 net olarak geri döner.
hocam ben sadece ygs ye giricem insan fizyolojisi ve canlılarda enerji dönüşümleri 11. sınıf konusu ama ygs de çıkıcak diyolar bi kaç yerede baktım öyle hep gerçek olan ne bu konular ygs de varmı hocam
Ygs’de sorumlusunuz Melisa.