AYT biyoloji için nasıl çalışmalı sorusu öğrenciler için çok sık sorulmaktadır. Üniversiteye girebilmek için aşılması gereken sınavlardan biri deAYT’dir. Bu nedenle öğrencilerin profesyonel bir performansla AYT’ye hazırlanması gerekmektedir. Doğru hazırlanma ile birkaç ay içerisinde biyolojiyi tamamıyla bitirebilmek mümkündür.
Sınav günü, biyoloji netlerinizin yüksek olmasını isterseniz bu durumda devamlı planlı hareket etmelisiniz. Bir süre çalışıp sonra bırakmak veyahut konu çalışıp hiç soru çözmemek gibi büyük hatalar, net sayınızı düşürecektir. Önce sıfırdan başlamalı daha sonra üzerine ilavede bulunmalısınız.
İçerik
YKS sürecinde çalışmaya başlamadan önce kendinizi kontrol etmelisiniz. Neyi ne kadar bildiğinizi ve konulara ne kadar hâkim olduğunuzu gözden geçirmelisiniz.
Herhangi bir konuda hiçbir fikriniz yoksa sıfırdan başlamanız daha sağlıklı olacaktır. Tüm konulara en baştan başlamak, hızlı şekilde temel atmanıza yardımcı olacaktır.
Konulara biraz aşina olduğunuz durumlarda testlerinize göz gezdirmelisiniz. Testlerinizin sonuçları kötü geliyorsa bu durumda da yeniden başlamanız önemlidir.
Sıfırdan başlamak, tüm konuları kısa süre içerisinde bitirmenize daha güçlü şekilde öğrenmenize yardımcı olacaktır. Aksi halde yarım yamalak öğrenmeniz söz konusudur.
YKS biyoloji için kısa notlar almak her zaman en sağlıklı sonucu vermektedir. Uzun uzun sayfalarca yazı yazmak sadece zaman kaybettirmez aynı zamanda sıkılmanıza da neden olur.
Kitabın aynısını deftere taşımak not almak değil, kitap kopyalamaktadır. Bu duruma engel olabilmek adına konu anlatımlı kitaplardan okumak, okuduğunuzu kısa şekilde not almak esastır.
Not aldığınız defterinizin düzenli olması, sonrasında tekrar edebilmeniz açısından son derece önemlidir. Kısa kısa notlar alındığında hem yazarak çalışmanın verimi alınır hem de tekrar günlerinde zaman kazanılır.
Biyoloji, içerisinde sözel ve sayısal kavramların yer aldığı çok yönlü bir derstir. Bu nedenle son derece dikkatli çalışılması verim için önemlidir. Biyolojiye çalışırken tercih edebileceğiniz çalışma tekniklerinden bir diğeri anlatmaktır. Anlatarak çalıştığınız zaman kendiniz seslendirdiğiniz için beyninize daha rahat kopyalama yapabilirsiniz.
Anlatarak çalışmayı grup arkadaşlarınızla yapabilirsiniz. Arkadaşlarınıza anlatırken siz de öğrenirsiniz. Aynı anlatmayı kendinize de yapabilirsiniz. Bunun için cep telefonunuzun ses kayıt bölümünü tercih edebilirsiniz. Ses kayıt bölümüne seslendirerek anlattığınızda kalıcı olarak not almış olursunuz. Dilerseniz tekrar günlerinde ses kayıt dosyası üzerinden kaydınızı tamamlayabilirsiniz.
Ezberci eğitim, eğitim alternatifi değildir ancak kavram, detay ve konu özetlerini akıllara kazımanın ismi ezberdir. Bu nedenle ezberleme günü düzenlemek, AYT sürecinde işe yarayacaktır.
TYT’nin aksine daha ezber detayları içeren AYT konuları, biyoloji için de aynı oranda zordur. Ezberle akılda tutarsanız kolaylaşacaktır.
YKS sürecinde tercihinize bağlı olarak haftanın 1 saatini ezbere ayırmalısınız. Gün içerisinde 1 saat kavram, konu veyahut soru ezberi yaptığınızda aklınızda tekrarla daha derin yer edinebilecektir. Bu sayede aradan aylar geçse de ezberledikleriniz aklınızda bulunabilecektir.
AYT biyoloji için önemli olan çalışma tekniklerinden biri tekrar günüdür. Günlük tekrar yapabilecek şekilde plan hazırlarsanız biyolojiden full çıkarmanıza hiçbir şey engel olamaz. Bununla beraber tekrara vaktinizin olmadığını düşürseniz bu durumda haftalık tekrar yapmak zorundasınız.
İsterseniz günlerce konu çalışın, tekrar etmeyi bıraktığınız an hiçbir faydası kalmayacaktır. Bu nedenle önce konu çalışmalı daha sonra çalıştığınız konuları haftalık, 2 haftalık periyodlar halinde tekrar etmelisiniz. Bu şekilde istediğiniz başarıyı yakalayabilirsiniz.
Konu çalışmak, tekrar etmek kadar önemli olan noktalardan biri soru çözmektir. Her dersten eşit şekilde soru çözmek çok zordur. Bu nedenle planlı şekilde ilerlemek önerilmektedir.
Her gün en az 30 adet biyoloji sorusu çözmeniz gerektiğini unutmamalısınız. İlk 2-3 ay boyunca biyoloji planınız bu yönde olmalıdır. Bu soru sayısı, konu çalışsanız da çalışmasanız da muhakkak tamamlanmalıdır.
Buna ilave olarak test çözmeniz gerektiğinde sayınızı arttırmalısınız. Her gün düzenli olarak biyoloji testi çözdüğünüzde hem bitirmeniz gereken soru kotasını bitirebilirsiniz hem de istediğiniz şekilde soru bankalarınızı bitirirsiniz.
Soru çözme planı yaparken kendinize yapabileceğiniz en büyük haksızlık bir günü bir derse ayırmaktır. Bir gün sadece biyoloji sorusu çözmek, bir gün sadece matematik konu çalışmak çok yanlıştır. Bu nedenle hemen her derse yer verecek planlar oluşturmalısınız. İlerleyen aylarda biyolojiden günlük 50-100 arası soru çözmelisiniz.
YKS sürecinde kendinizi tanımanız çok önemlidir. Bilinçsizce binlerce soru çözmek size bir şey kazandırmayacaktır. Birçok öğrenciden, binlerce soru çözüyorum ama netlerim yükselmiyor, cümlesini duyabilirsiniz.
Netlerin yükselmemesinin temel nedeni, kişinin bilinçsizce soru çözmesidir. Bunun yerine her gün düzenli olarak soru çözüp kotasını belirli düzeyde yükselten öğrenciler çok daha başarılı olmaktadır. Ayrıca kontrollü çözmek de önemlidir. Analiz yapmadan soru çözmek hatadır.
Soru analizi, öğrencinin hangi konularda yanlış yaptığını ortaya koymaktadır. Boş kalan sorular neden boş kaldı, neden ısrarla aynı konuda yanlış yapılıyor gibi sorulara analizle cevap bulabilmek mümkündür. Bu süreçte her testin sonunda yanlışınıza, boşunuza bakmalısınız.
Anlamadığınız her soruyu sormalı, arkasından önemli olanları bir yerde toplamalısınız. Ezberlemeniz gereken önemli soruları ezberlemelisiniz ancak bu şekilde başarınızı arttırabilirsiniz. Aksi halde herhangi bir başarı elde etmek söz konusu dahi olmayacaktır.