TYT ve AYT karşılaştırıldığında açıkça görülecektir ki TYT hızlı, pratik bir şekilde yorum yapma yeteneğini ölçerken AYT bilgi birimini ölçer. Bu sebeple TYT zaman probleminin daha çok yaşandığı bir sınavdır. TYT ve AYT’de kullanılabilecek birçok soru çözme tekniği vardır.
Üniversite sınavında kullanabileceğiniz soru çözme teknikleri öğrencinin sınav esnasında zaman kazanmasına, sorulara daha pratik yaklaşmasına ve stratejik davranarak sınavda daha başarılı olmasına yardımcı olmaktadır. Bu tekniklerin en çok kullanılanlarından biri turlama tekniğidir.
İlginizi Çekebilir: TYT’de Zaman Nasıl Kullanılır?
İçerik
TYT 160 soru için 160 dakika verilen ilk aşama sınavıdır. Her soru için 1 dakika ayrılması öngörülmüştür. Ancak bu öğrencinin inisiyatifine bağlıdır. Örneğin eşit ağırlık öğrencileri fen dersinden fedakârlık ederek bölüm derslerine daha çok zaman ayırmayı seçerken sayısal öğrencileri ise sosyal bilimler dersinden zaman arttırmaya çalışırlar.
Zaman arttırmak için kullanılan yöntemlerin sebebi YKS zaman yetiştirememe sorununun önüne geçmektir.
Öğrenciler kimi zaman bir soru üzerinde fazla uğraşmaktan ve o soruyu çözmek için inatlaşmaktan zaman kaybederler. Ayrıca sınavın uzun sürmesi sonucunda yer yer dikkat dağınıklıkları olabilir ve bu da soruları tekrar tekrar okuyup zaman kaybetmeye sebep olabilir.
Tüm bunların dışında aşırı kaygı ve stres de hafızayı, algılama ve anlama gücünü zayıflatır ve sorular için daha fazla süre ihtiyacına sebep olabilir. Bu sorunları çözmek adına turlama tekniğini uygulamak zaman kazanmak açısından birçok öğrenci için hayat kurtarıcı bir hamle olacaktır.
TYT ve AYT’de sorular zorluk derecelerine göre 5 sınıfta incelenebilir. Bu sınavların %10’u çok kolay, %20’si kolay, %40’ı normal sorulardan oluşurken %20’si zor ve %10’u çok zor sorulardan oluşur.
Unutulmaması gereken en önemli nokta şudur ki bir test içerisindeki çok zor ve çok kolay soruların puanı aynıdır. Bu sebeple kolay soruların iyi bir şekilde analiz edilip belirlenmesi ve öncelikli olarak bu sorulara yönelmek sınavda zaman kazanmak ve daha çok soru görerek daha çok soruyu yanıtlamak adına oldukça önemli bir hamledir.
Turlama tekniğinde öncelik kolay sorulara verilir. Bu soruların sınavın başında çözülmesi hem motivasyonu arttırır hem de sınavın geri kalanı için öğrenciye zaman kazandırır.
Aynı zamanda turlama tekniği en kolay çözülen dersten başlamayı da önerir. İlk turda zor ve çok zor bulunan sorulara öğrenci kendi anlayabileceği şekilde işaretler vermeli ve bu soruları ikinci tura bırakmalıdır.
Sorularla alakalı inatçı davranmak zaman kaybına yol açtığı gibi algının tek bir odak noktasında toplanmasına da sebep olur. Turlama tekniğini kullanmak tek bir soruda yoğunlaşmayı azaltır. Üstelik kimi zaman sorunun çözülememesinin sebebi o soruya fazla odaklanmadır.
Eğer başka bir soruya geçilerek algı kısa süreliğine dağıtılırsa soruya geri dönüldüğünde kaçırılan noktayı bulmak ve soruyu çözmek kolaylaşacaktır.
Turlama tekniğinin mantığında yatan olay öğrencinin yapamadığı soruyu boş bırakması ve daha sonrasında o soruya geçerek, oyalanmamasıdır.
Özellikle denemelerde zaman yönetimini sağlamak ve sınav sonrasında tüm kontroller için vakit oluşturmak isteyen öğrenciler bu formatı rahatlıkla kullanabilir.
Turlama tekniği süreci; sınav anında boş bıraktığınız soruyu, daha sonrasına ertelemeniz ile başlamaktadır. Süreç sonrasında bilmediğiniz soruların başına bazı şekiller koyarak ilerlemektedir.
Turlama tekniğindeki geometrik şekillerin anlamları birbirlerinden farklılık gösteren ve öğrencilere mesaj veren bir biçimdedir. Turlama tekniğinde; üçgen, dörtgen ve daire şekilleri, boş bırakılmış olan soruların başına çizilmektedir.
Sınava girdiğinizi ve bilmediğiniz bir soruyu boş bıraktığınızı düşünelim. Bu boş bırakma işleminde direkt olarak soruyu geçmiyorsunuz. Turlama tekniğinde boş bırakmış olduğunuz sorunun yanına bir şekil çiziyorsunuz.
Turlama tekniğinde şekilleri çizdikten sonra boş bıraktığınız soruları bir sıralamaya dizmiş oluyorsunuz. Bu sıralamayı bir gruplandırma olarak düşünebilirsiniz.
Turlama tekniği ile zor soruları kaçırma söz konusu değildir. Zor soruların daha fazla puan kazandırdığı düşüncesi, tamamen yanlış bir düşüncedir.
Zor soru ile kolay sorudan kazanacağınız puanlar eşittir. Yani bu tekniği uygularsam, zor soruları ve dolayısıyla puanları kaybederim düşüncesi olan kişiler için bu, yanlış bir yorumdur.
Turlama tekniğinin faydaları sınav esnasında zaman kazandırmaya yönelik olduğu için oldukça fazladır.
Turlama tekniğinin psikolojik anlamda faydası öğrencinin bildiği soruları direkt yapması ve bilmediklerini boş bırakması aşamasında oldukça fazladır. Sınavda her kitapçıkta bulunan sorular farklı konumlandırılmıştır. Bu yüzden de sizin kitapçığınızda sorular en zordan başlayabilir.
Öğrencinin Türkçe testinde birinci sorusunu çözerken çok zorlanması, direkt olarak motivasyonunu kaybetmesine bir nedendir.
Soruları çözerken bilmediği soruya takılmayıp, direkt geçen öğrenci kolay bir soru ile karşılaştığı ve o soruyu bildiğini düşündüğü an, büyük bir rahatlık elde eder. Turlama tekniği de bu rahatlamayı sağlamak üzerine kurulmuştur.
Öğrenci testi çözerken; hangi derste gerçekten iyi olduğunu düşünüyorsa o testten başlamalıdır. Modunu düşürecek, üzerinde dakikalarca düşünmesini sağlayacak ve ona zaman kaybettirecek olan testleri kendince sıraya koymalıdır.
Türkçe testlerinin başa konulmasının sebebi; öğrencinin zihni daha yorulmamışken, okuma ve anlama düzeyini zorlamadan, ona sorular sormaktır. Bu yüzden uzun paragrafların olduğu, okuduğunu anlamaya dayanan Türkçe testleri en baştadır. Yine de sizler kendi önceliklerini belirleyerek hem testleri çözebilir hem de tekniği istediğiniz alanda uygulamaya başlayabilirsiniz.
Turlama tekniğinde püf noktalar basit ama önemlidir. Sınav esnasında doğru nefes almak bile tekniğin kapsamına girmektedir. Buna ek olarak soruyu gördüğünüzde direkt bir yorum yapmamanız gerekir. Soru iyice okunup, anlandıktan sonra yorum yapmalı ve soruyu çözüp çözemeyeceğinize, tamamen soruyu okuduktan sonra karar vermelisiniz.
Önyargılı davranıp soruyu boş geçmemelisiniz. Turlama tekniğini YKS’den önce denemenizde fayda vardır. Çünkü her öğrencinin algı ve teknik yönü birbirinden farklıdır. Denemelerde bu teknikle, kendinizi değerlendirmeniz, asıl sınav için belirleyici nitelikte bir yorum yapmanız için doğru olacaktır.
Soruları dikkatli okuyun. İçerisinde sizden isteneni iyi kavrayın ve cevaba uyarlayın. Çok karışık gibi görünen bir soru aslında çok basit bir çözüme sahip olabilir. Bu yüzden soruyu direkt elemeden önce kendinizce bir süzgeçten geçirin. Bu detayı atlamayın.
Turlama tekniği ile netlerin yükselmesi öğrenciye göre değişkenlik göstermekte olup, tam anlamıyla uygulanmış şekli ile büyük bir fayda göstermektedir. Turlama tekniğini tam ve doğru olarak uygulayan öğrenci; zamandan kazanç sağladığı için, maksimum yarara ulaşacaktır.
AYT ve TYT’deki büyük sorunlardan bir tanesi zamandır. Zaman problemi olan öğrencilerde, kontrol için 15-20 dakikasının kalması oldukça önemlidir. Turlama tekniği bu faydayı sağlamaktadır.
Zamanı kalan öğrenci; hem üstünde durması gereken ve gerekmeyen soruları önceden saptayabilir hem zamanını boşa harcama lüksünü kendine göre ayarlayabilir hem de tüm bunları yaparken psikolojik anlamda daha güçlü bir şekilde sınavdaki yerini alabilir.
Öğrenci; soruyu yapabilme kabiliyetini kendisinde hissettiği an, odaklanma süresini de artırır. Zor sorularla karşılaştığında üstünde durmadan bir diğerine geçmesi halinde ise daha fazla motive hisseder. Çünkü aklını bir soruya takan öğrencinin diğer sorulara odaklanması, giderek zorlaşır.
Odaklanma süresini artıran ve öğrenciyi daha başarılı olan bir platforma taşıyan Turlama tekniği, eksiksiz uygulandığı anda, öğrenci için netlerin yükselmesi anlamına gelmektedir. En nihai amacı netlerini yükseltmek ve yüksek bir başarı elde etmek olan öğrenci için, zamanı yönetmeyi vadeden teknik, oldukça faydalıdır.
Turlama tekniğinin herkeste aynı başarıyı göstermesi beklenemez. Çünkü her öğrencinin algısı ve seviyesi farklıdır. Kimi öğrenciler tek seferde, kimi on seferde anlatılınca anlar. Kimi ise on kere anlatılırsa da anlamaz. Turlama tekniği de böyledir. Herkeste tesiri farklıdır.
Öğrencinin bu teknikten yarar sağlayıp, sağlamamasını anlamak için denemesi gerekmektedir. Deneme sınavları ya da konu testlerinde bu tekniği deneyerek ilerlemesi, nihayetinde gireceği sınava dair kendisiyle alakalı yorum yapmasına zemin oluşturmaktadır.
Tek bir denemeden ziyade, pek çok sınavda bu yöntemi deneyen öğrenciler için fayda sağlayıp sağlamadığına karar vermek daha kolay olacaktır. Özellikle deneme sınavlarında yöntemin uygulanması, süre ile yarışıldığı için daha faydalı bir çizelge sunulması açısından oldukça önemlidir.
Hocam sınavda süre sıkıntısı nası giderilir araştırırken sitenizi buldum ve tek kelimeyle bayıldım! Elinize, emeğinize sağlık.
Denemelerde bu yöntemi uygulamaya başladım. 4 denemede yaklaşık %15 zaman kazandım. Ama çözdüğüm deneme sayısı artıkça daha etkili olacağına inanıyorum.
Güzel yorumun için teşekkürler Aylin 🙂
Başarılar diliyorum.