TYT tarih, hangi üniversite ya da bölümü tercih edeceği fark etmeksizin herkesin çözdüğü bir bölümdür.
TYT tarihte sorulan soruların önemli bir kısmı yoruma dayalıdır. Konulara genel olarak hakim olduktan sonra soruları rahatlıkla çözebilirsiniz. Ayrıca TYT tarih netlerinizin artması için dikkat etmeniz gereken bazı ipuçlarına da göz atabilirsiniz.
İçerik
“TYT netlerimi nasıl artırabilirim?” sorusunun cevabı dersten derse değişiklik gösterir. Tarih için uygulayabileceğiniz pek çok pratik yöntem bulunuyor.
TYT tarih çalışma planı neyi, ne şekilde yapmanız gerektiğinin ilk aşamasıdır. Bu aşamada; ezber, konu anlatımı, soru ve deneme gibi başlıklar oluşturabilirsiniz. Haftalık veya aylık olarak bu programı oluşturabilirsiniz.
Haftalık olarak hazırlamış bir plandan bahsedecek olursak; üç günü kapsayan bir plan yapabilirsiniz. Bu planın ilk gününü muhakkak konu anlatımına ayırmalısınız.
Sıralamanızdaki konuyu ya da eksik olduğunuzu düşündüğünüz konuyu çalışarak işe başlayın. Diğer gününde bitirdiğiniz konuya dair test çözebilir ve eksiklerinizi saptayabilirsiniz. Son günde ise o hafta işlediğiniz konuyu tekrar edip, yeni testleri çözerek çalışmanızı tamamlayabilirsiniz.
Tarihe daha fazla ağırlık vermek isterseniz; çalışma planınızdaki tarih dersine ayırdığınız süreyi artırabilirsiniz. Bu artırdığınız gün içerisinde; ezber yapabilir, not kartlarından çalışabilir ya da özetlerin üzerinde durabilirsiniz. Böylece sistemli olarak ilerlemenin büyük bir fayda sağladığını kısa süre içerisinde farkedeceksiniz.
TYT tarih konu anlatımları; konulara hakimiyet açısından başvurulması gereken ilk yoldur. Bir konunun testlerini ya da denemelerini çözmek için, öncelikle o konuya dair tüm detayları kapsamlı olarak bilmek durumundasınız.
İlginizi Çekebilir: En İyi TYT Tarih Kaynakları
Tarih; genel itibarı ile ezbere ve tekrara dayanan bir derstir. Bu yüzden görsel ve işitsel olarak hazırlanmış sunularla başlangıçtan, bitişe kadar tüm tarih konularını dinleyebilirsiniz. Bunun yanında kaynak kitaplar da çok önemli bir yardımcı olacaktır.
Akıştaki her konuyu öncelikle dinlemeniz, sonrasında kitaptan tekrar edip, özet çıkarmanız oldukça faydalıdır.
TYT tarih bilgi kartları yine sınava hazırlanırken, hafızanda kalması en muhtemel olan seçeneklerden bir tanesidir. Bu kartlar sayesinde herhangi bir döneme, savaşa ya da kişiye dair bilgileri küçük notlar halinde gözünüzün önüne koyabilirsiniz.
Tarih dersi kapsamında sınava çalışırken karşılaşacağınız her konunun başlıklarını kendinize göre sıralayın. Konu anlatımlarını dinledikten sonra, önemli olduğunu düşündüğünüz yerlerin notlarını bir kağıda yazın ve bol bol okuyun.
Sonrasında bu özet kağıtlarındaki bilgileri; daha derli toplu hale getirmek için her yere kolaylıkla taşıyabileceğiniz küçük kartlara yazın. Böylece her yerde konuları tekrar etme ve unutmama şansını elde edebilirsiniz.
TYT netlerini arttırmak için kurtarıcı olan bölüm denemeleri, TYT tarih dersi için de kurtarıcıdır.
Birçok öğrenci yüzeysel bilgilerle çok iyi netler yapabilirken, birçok öğrenci de ayrıntılı bilgilere sahipken umduğundan düşük netlere ulaşır. Bu durumda yapılacak en iyi şey, bölüm denemeleri çözmek ve nasıl düşüneceğinizi öğrenmektir.
Tarih dersinde, soru çözmek için bir mantık belirleyebilirseniz çoğunlukla kurtulursunuz. Her konuyla ilgili nokta bilgiler vardır. Bu denemeler aracılığıyla; onları da belirleyip, bilgi seviyenizi arttırabilir, sahip olduğunuz bilgileri kullanmayı öğrenebilirsiniz.
Girdiğiniz denemelerle az çok eksiklerinizi belirlemişsinizdir. Sürekli aynı konulardan yanlışınız çıkıyorsa; bunun bilgi eksikliğine mi yoksa yorumlama hatasına mı bağlı olduğunu anlayın.
Daha sonra önünüze o konunun konu anlatımı açın. Önce bir kez okuyun. Ardından kitabı kapatarak aklınızda kalan yerleri bir kağıda not edin.
Notlarınızı çıkardıktan sonra kitabı tekrar açın ve hangi noktaları es geçtiğinizi bulun. O kısımlara odaklanarak konuya tekrar göz atın ve kitabı tekrar kapatın. Notunuza yeni bilgilerinizi ekleyin. Kademeli olarak not çıkarmak; hangi kısımları unuttuğunuza dikkat etmek unutmanıza büyük ölçüde engel olacaktır. Kitabı açıp yüzeyinden okuyarak çıkarılan nottan daha çok fayda sağlayacağı şüphesizdir.
TYT tarih geçmiş sınavlarda çıkan soruları çözmek her ders için olduğu gibi, tarih için de oldukça gereklidir. ÖSYM’nin soru tarzını bilmeniz, konu dağılımlarını incelemeniz ve neye ne kadar ağırlık vereceğinizi öğrenmeniz, çalışmanızı planlarken oldukça yardımcı olacaktır.
Geçmiş sınavlarda çıkan soruları inceleyin ve çözün. Yanlışlarınıza dikkatle odaklanın ve yanlışınızın çıktığı konuyu gerek özetinden, gerek videosundan, gerekse not kartlarınızdan tekrar edin.
Konu dağılımı da TYT tarih için oldukça önemlidir. Geçmiş senelerde hangi konulardan daha fazla soru çıktığı, sizler için neye daha fazla odaklanmanız gerektiğinin bir cevabıdır aslında. Bu şansı iyi değerlendirip, doğru bir çalışma planı ile ilerleyin.
TYT tarihte çözdüğünüz soruları tekrar çözmek özellikle hata yaptığınız yerlerdeki yanlışlarınızı düzeltmek için oldukça önemlidir. İnsan hafızasında yanlış yaptığı şeyler, kendine daha fazla yer edinmektedir. Sizler de zihninizin bu özelliğini avantaja çevirebilirsiniz.
Tarih soruları çözdükten ve yanlışlarınızı not edip, yanlışın olduğu konuya çalıştıktan sonra o testi bitirmiş olarak düşünmeyin. Gerekirse üzerinde işaretleme yapmadan, cevaplarınızı bir kağıda yazıp kontrolünü sağlayabilirsiniz.
Eksiklerinize çalıştığınızı ve artık gözünüzden kaçırmayacağınızı düşündüğünüz an; aynı testi önünüze alıp, çözmeye başlayın. O sırada, daha önce hata yaptığınız yerde takılmadığınızı ve eksiğinizi tamamladığınızı göreceksiniz.
TYT Tarih sözel bir ders olsa da netlerinizi arttırmanın yolu sürekli konu okumaktan değil, gerekli bilgi eksiklerini tamamladıktan sonra test çözmekten geçer. İşlem olmadığı için çözmesi kolay olan tarihi, unutması da kolaydır.
Karşınıza çıkan her soruya sınavda çıkacakmış gibi davranırsanız, bilgilerinizi nasıl kullandığınızı unutmak zorlaşır. Bir not defteri edinip, sadece sorulardan öğrendiğiniz bilgilerle doldurun o not defterini.
Ara sıra not defterini açıp yazdıklarınızı okumak gözünüzün önüne tüm soruyu getirecektir. Bu şekilde sorulara nasıl davranmanız gerektiğini ve bir tarih sorusunda nerelere dikkat etmeniz gerektiğini kestirmeniz kolaylaşır.
Kimi zaman sizden hiçbir bilgi istemeyen sorularla karşılaşabilirsiniz. TYT tarih, size böyle kolaylıklar sağlar ancak paragrafın içerisine tek bir kelime koyar ki onu bilmediğiniz taktirde soru çözülmez, onu bilseniz doğru şık apaçık ortadadır.
Terimleri öne sürerek sorular sormayı severler. Mesela emperyalizmin geçtiği bir paragraf verir ve tek ihtiyacınız olan emperyalizmin ne olduğunu bilmektir. Böyle durumlarda, öğrenmeyi hiç ertelemeyin.
Çözdüğünüz testte bilmediğiniz her kavramı; o an, o soruyu çözmek için anlamına ihtiyaç duymasanız bile öğrenin. Bir gün karşınıza tekrar çıktığında pişmanlık duymazsınız ve belki oradaki tek bir kavram hayatınızı değiştirecek olan sınavda karşınıza gelir.
TYT tarih sürekli tekrar gerektiren bir derstir. Dersin geneli ezbere dayandığı ve unutulmaması gerektiği için, bilgilerin hafızada kalma süreleri oldukça önemlidir. Özetini çıkarttığınız, kartını hazırladığınız ve notlarınızı düzenlediğiniz tarih dersi için tekrar, oldukça önemlidir.
Tekrar edilmeyen her bilgi bir süre sonra zihinden gitmektedir. Bu kaybı yaşamamak için özellikle TYT tarih konusunda sürekli bilgileri hatırlatıcı şeyler oluşturmalısınız.
İsterseniz küçük post-itlere hazırlamış olduğunu notları yazıp, sürekli göreceğiniz yerlere asabilirsiniz ya da özetini çıkarttığınız kağıtları, gece yatmadan önce belirli periyodlar ile okuyabilirsiniz. Bu yöntemlerin hepsi; öğrendiğinizi unutmamak ve yeniden hatırlamak üzerine yapmış olduğunuz hazırlıklar olacaktır.
TYT tarih videoları izlemek ders anlatımını dinlemeniz, kaynak açısından oldukça verimli bir çizgide ilerlemenizi sağlamaktadır. Öncelikli olarak okul ya da dershanedeki öğretmenlerinizi dinlemeyi baz alarak başlayabilirsiniz.
Kolayca ulaşabileceğiniz tüm konu anlatımları, internette mevcuttur. Tekrar etmek ya da yeniden öğrenmek istediğiniz tüm konu anlatımlarını dinleyerek, gerekli notlarını çıkartabilirsiniz.
Videolar genelde daha kısa ve önemli noktaların üzerinde duran detaylardan oluşmaktadır.
Videoların bu avantajlarını kullanarak; tekrar ve öğrenme şansını elde edebilirsiniz. İşitsel olan öğretilerin, zihninizde daha fazla kaldığını zamanla farkedeceksiniz.
Ses kayıtları ile TYT tarih çalışmak da etkili olan yollardan bir tanesidir. Kitabı her yerde açamaz ya da videoyu her yerde izleyemezsiniz ancak ses kayıtlarına, kulaklığınız sayesinde kolayca erişebilirsiniz.
Dilerseniz video formatındaki konu anlatımlarını ses kayıt dosyalarına dönüştürebilirsiniz. Yolda giderken, okulda ders arasında, otobüste, yürürken ya da ev içerisinde iş yaparken bile TYT tarih bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Kendi ses kaydınızı da yapabilirsiniz. Konu anlatımını dinlediğiniz tüm konuları, dosyalara ayırabilir ve sonrasında ses olarak kaydedebilirsiniz. Bu işlemi yapmanız sizin açınızdan daha faydalı olacaktır. Çünkü sesi kaydederken, konuyu tekrar etme avantajı da bir yandan doğmaktadır.
Tarih dersi, sürekli tekrar ile zihinde yer alan bir derstir. Tarih notlarınızı sürekli hatırladığınız bir sistem hazırlamış olmanız, oldukça faydalı olacaktır.
TYT tarih dersi, cevaba farklı yollardan ulaşma şansı sunar size. Mesela hiçbir fikrinizin olmadığı bir soruda sadece verilen yılla cevaba ulaşabilirsiniz. Nasıl mı? Mesela verilen tarih birinci dünya savaşının sonu ise birinci dünya savaşından sonra olanları düşünmeniz gerekmektir. Bu şekilde sosyal yaşamın getirileri ve fikir akımlarını tespit edebilirsiniz.
TYT tarih konuları oldukça kapsamlı olduğundan her olayın tarihini öğrenmek oldukça ancak son zamanlarda popülerleşen hafıza yöntemleri ile içinizi kolaylaştırabilirsiniz. Bu yöntemler, olaylar ve nesneler arasında bağlantı kurarak öğrenmenizi sağlar. Hafıza yöntemleriyle, ezbere öğrenmenin ve çabuk unutmanın büyük ölçüde önüne geçilmiştir.
TYT tarihi düzenli olarak çalışmak oldukça etkilidir. Mühim olan; dersin başında saatler geçirmek değil, geçirilen zamanın verimli olmasıdır.
Düzenli bir şekilde çalışılan dersler, mutlak suretle fayda sağlayacaktır. TYT tarih de bu kapsamda, tekrar edildikçe öğrencinin zihninde yer eden derslerden bir tanesidir.
Kendi belirlediğiniz düzende az olsa bile, daimi olarak düzenli çalışmanız; maksimum yararı beraberinde getirecektir.
TYT tarih için Pomodoro tekniği son dönemlerde oldukça revaçta olan ve tercih edilen bir süre ile çalışma tekniğidir. Bu teknik içerisinde; zihnin ilk 25 dakikasında bilgiyi maksimum algılama özelliğinden yararlanılır. 25 dakikalık periyodlar ile çalışıp 5 ve 10 dakika arasında molalar vererek, çalışmanızı verimli hale getirebilirsiniz.
TYT tarih çalışırken de Pomodoro tekniği oldukça etkili olacaktır. Ezbere ve tekrara dayalı olan bir ders olan tarihin kısa ama verimli sürelerle çalışılması, öğrenci için oldukça avantajlıdır.
Günde 2 saat TYT tarih çalışacağınızı varsayalım. Bu 2 saati 25 dakikalık periyodlara bölebilirsiniz. 25 dakika çalışıp, 5 dakika ara verebilirsiniz. Bu sayede çalışmanızı 4 periyod ve 3 mola ile tamamlamış olacaksınız.
Masanın başında saatlerce zaman harcayarak TYT tarih çalışmaktansa, küçük aralar vererek daha az ama daha verimli bir çalışma yapmak oldukça önemlidir. Ancak her öğrencinin algılama seviyesindeki farklılıklar gözetilmeli ve ona göre bir çalışma programı uygulanmalıdır. Pomodoro tekniği, TYT tarih çalışırken uygulayabileceğiniz tekniklerden yalnızca bir tanesidir.