Üniversite sınavı, dört yıllık lise dönemini kapsayan ders içeriklerinin bir arada toplanarak toplamda 280 sorudan oluşan ve iki ayrı test şeklinde uygulanan lisans programına geçme sınavıdır.
Üniversite sınavına girecek birçok öğrenci, “üniversite sınavında kaçıncı sınıf soruları çıkıyor?” sorusunun cevabını merak eder.
Üniversite sınavı, 4 senelik bilgi birikimi kapsadığı için toplamda birçok farklı ders ve konuları içerisinde barındırır. Bu sebeple, bu sınava birkaç ay öncesinden çalışmaya başlamak hiçbir fayda sağlamayacaktır.
Dört sene boyunca öğrenilen bilgiler her öğrenme anında tekrar edilmeli, uzun süre akılda kalacak şekilde kodlanmalıdır. Böylece eski bilgileri unutmamakla birlikte güncel bilgiler de bellekte kalıcı olacaktır.
İçerik
TYT, üniversite sınavının ilk oturumudur. Temel Yeterlilik Testi, 2 yıllık ön lisans bölümlerine girmek için yeterli bir sınavdır. Bu sınavda 40 Temel Matematik, 40 Temel Türkçe, 5 Tarih, 5 Coğrafya, 5 Felsefe, 5 Din, 7 Kimya, 7 Fizik, 6 Biyoloji sorusu olmak üzere toplamda 120 soru sorulur. Bu sebeple TYT’ye 12.sınıfın son aylarında değil, daha erken bir süreçte başlanmalıdır.
“TYT’ye ne zaman başlanmalı?” sorusu, üniversite sınavına girecek ve zamanlama açısından endişe duyan öğrencilerin en merak ettikleri konulardan biridir.
TYT, genellikle 9. ve 10.sınıf konularını kapsayan bir testtir. Lisenin ilk iki senesinde öğrenilen konulara, sadece yıl içerisindeki sınavlar amaçlı bakılmamalı, ders içerikleri üniversite sınavına hazırlık olarak da değerlendirilmelidir.
Üniversite sınavına girecek bilinçli bir öğrenci, dokuzuncu ve onuncu sınıflarda öğrendiği bilgilerle temel oluşturmalı ve bu temeli üniversite sınavına yakın bir süreçte pekiştirmelidir.
Üniversite ve meslek hayatı adına kariyer hedefleri olan öğrenciler TYT’ye üniversite sınavına 5-6 ay kala başlamalı, günde 3-4 saat boyunca uygulayacakları TYT çalışma programı oluşturarak hazırlanmalıdırlar. Bu süreç boyunca unutulmaması gereken şey, bol soru çözerek bilgilerin pekiştirilmesi gerektiğidir.
Öğrenci, lisenin ilk iki senesinde öğrendiği bilgileri tamamen unutmuşsa TYT sınavına hazırlık 11. Sınıf sonunun yaz tatilinde başlatılmalıdır. Yaklaşık bir sene boyunca tüm konular öğrenilmeli, ardından pekiştirme için üniversite sınavına kadar bolca soru çözülmelidir.
AYT denilen Alan Yeterlilik Testi; 24 Türk Dili ve Edebiyatı, 10 Tarih, 6 Coğrafya, 40 Matematik, 40 Sosyal Bilimler 2, 40 Fen Bilimleri olmak üzere toplamda 160 sorudan oluşur.
AYT, TYT’ye göre bir alana daha çok hâkim olmayı gerektiren bir sınavdır. Genel bilgilerden ziyade daha ayrıntılı konulara yer verilen Alan Yeterlilik Testi, çalışma programı olarak daha zorlu bir süreci kapsar. Bu yüzden tüm öğrenciler için 11. sınıfta AYT’ye başlamak akıllıca bir tercih olacaktır.
AYT, daha çok 11. ve 12. sınıf konularını kapsayan bir sınavdır. Bu yüzden 11. sınıfın ilk döneminde öğrenciler öğrenim gördükleri konuları, üniversite sınavındaki yeri ve öneminin farkında olarak dinlemelidir.
Alan Yeterlilik Testi’ ne 11. sınıfın ilk döneminde hafif tempoyla başlanmalı, yaz tatili sürecinde ise o sene boyunca öğrenilen tüm bilgilerle 12. Sınıfın ilk döneminde görülecek konular çalışılmalı ve bolca test çözülmelidir. AYT sınavı zorluk derecesi, daha ayrıntılı bilgiler içermesi ve alan sınavı olması dolayısıyla TYT sınavına göre biraz daha eleyici ve zorlayıcı bir testtir.
Tıp kazanmak; bu yolda ilerlemek isteyen herkesten zaman, emek, özveri ve istikrar isteyen bir süreçtir. Tıp kazanmak için ders programı oluşturulmalı, oluşturulan program istikrarlı bir şekilde sürdürülerek devam ettirilmelidir.
Tıp kazanmak için nasıl çalışmalıyım? içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Tıp kazanmak için öncelikle liseye giriş yılından itibaren ders çalışma programına sadık kalınarak ders çalışabilmek adına alışkanlık kazandırılmalıdır. Ders çalışma alışkanlığı kazanamayan öğrenci, lise hayatı boyunca öğrendiklerini kısa bir süre sonra unutacak ve bu süreç öğrenciye verimlilik adına hiçbir fayda sağlayamayacaktır.
Tıp kazanmak isteyen kişi, 9. sınıftan itibaren ders çalışma alışkanlığı kazanmalıdır. Bu alışkanlığı kazanan ve günlük yaşantısında uygulayan öğrenci, tıp kazanma konusunda da problem yaşamayacaktır.
10. sınıfta TYT çalışmak, kendine hedef koymuş öğrencilerin uygulaması gereken bir süreçtir. 10. sınıf, TYT sınavı konularının bir kısmını içerdiğinden bu konulara okulda verilen müfredat eğitimiyle birlikte çalışmak TYT sınavına çok büyük bir hazırlık demektir.
10. sınıf düzenli ders çalışma programı ile hareket eden öğrenci hem 10. sınıf içerisindeki sınavlarını hem de TYT sınavını başarıyla tamamlayacaktır. Bu seneden itibaren düzenli olarak ders çalışmaya başlamak konuların unutulmamasına, bilgilerin günlük yaşamın birer parçası haline gelmesine, sınavda heyecan gibi olumsuz unsurlara karşın sağlam bir bilgi hazinesine, dolayısıyla öğrenciyi özgüvene ve başarıya götürecektir.
Üniversite sınavına hazırlanmak, neredeyse tüm öğrenciler için son derece stresli ve uzun bir dönemi kapsar. Kendine belirli kariyer hedefleri koyan, hayallerini ve emeklerini bu yolda harcayan öğrenciler için üniversite sınavı serüveni uzun ve zorlayıcı bir süreç olsa da emeklerin karşılığını aldıklarını gören kişiler bu sonuçtan son derece memnun kalırlar.
En iyi üniversite sınavına hazırlanma teknikleri arasında elbette düzenli bir program oluşturmak ve bu programa tâbi kalmak vardır.
Bu düzeni günlük yaşam içerisinde, yaklaşık olarak 11. sınıfın yaz tatilinden itibaren oluşturmuş olan öğrenci, günlük 3-4 saat konu dinleyip test çözerek üniversite sınavına son derece iyi bir şekilde hazırlanmış olacaktır. Elbette ki bu süreç belirli etmenlere göre değişebilir, zira her öğrencinin kendine has çalışma yöntemi olduğu da bir gerçektir.
Son 3 ayda üniversite kazanmak, üniversite sınavına 3 ay kalıncaya kadar verimli bir şekilde ders çalışamayan öğrencilerin en çok sorduğu sorulardan biridir.
Üniversite sınavına az bir zaman kala yeterince çalışamayan öğrenciler stres ve kaygıyla boğuşmakta, bu durum da kişide son derece düşük bir motivasyon belirtisi olarak kendini göstermektedir. Son 3 ayda üniversite kazanmak çok zor bir süreç olmakla birlikte kesinlikle imkânsız değildir.
Üniversite sınavına 3 ay kala verimli bir şekilde ders çalışmaya başlayan öğrencilerin uygulaması gereken bazı teknikler vardır:
Üniversite sınavından önce son 6 ayda derece yapmak isteyen öğrencilerin yapması gereken en önemli şey elbette ki düzenli ders çalışmaktır.
Uzun sürelerdir verimsiz ve düzensiz çalışan öğrenciye karşı son 6 aydır düzenli bir şekilde çalışan öğrenci her zaman daha üst bir konumdadır. Ancak derece yapmak kolay bir iş değildir. Bu yüzden düzenli ders çalışma alışkanlığının hiçbir şekilde bırakılmaması gerekir.
Üniversite sınavına son 6 ay kala düzenli bir program oluşturmak, sınava hazırlanan öğrencinin derece yapma ihtimalini artacaktır. Öğrenci; günde ortalama 6-8 saat arasında bir süre ayırarak her gün düzenli olarak ders çalışmalı, yine bir günde yaklaşık 300 soruyla birlikte bilgilerini pekiştirmelidir. Bu şekilde sıkı bir tempoda üniversite sınavına hazırlanan kişinin derece yapma ihtimali de o oranda artacaktır.