TYT felsefe için nasıl çalışmalı sorusu binlerce öğrenci tarafından sorulmaktadır. Bunun temel nedeni felsefenin hafife alınmayacak kadar zor bir ders olmasıdır.
Özellikle ezbere dayanması ve kavramların yabacı olması öğrencilerin strese girmesine, felsefeden uzaklaşmasına neden olmaktadır. Tüm bunları aşabilmek ve felsefeden de istenildiği gibi bir net elde edebilmek için doğru çalışma tekniklerinin uygulanması son derece önemlidir.
TYT sürecinde olan öğrenciler, felsefeye çalışırken hem konu çalışmalı hem çalıştıkları konuları kalıcı kılmalı hem de soru çözmeliler. Tüm bunların gerçekleşebilmesi ise felsefeyi nasıl çalıştığınızla ilgilidir. Doğru yöntemler size birkaç ayda full yapma şansı getirecektir.
İçerik
TYT sürecinde felsefe dersine çalışmaya başlarken her konudan önce kavram analizi yapmalısınız. Birçok konu anlatımlı kaynak, konudan önce birkaç sayfalık kavram bilgisi sunmaktadır.
Aynı şekilde ders kitaplarının arkasında da kavramları tanımanıza yardımcı olacak sözlükler yer almaktadır. Felsefe için bu kavramlar hayati önem taşır. Bu nedenle önce kavramlar bilinmeli daha sonra konu çalışılmalıdır.
Bir konu içerisinde yüzlerce kavram varsa ve siz bu kavramları bilmiyorsanız okuduğunuzun yarısını anlamıyorsunuz demektir. Dolayısıyla felsefe çalışabilmek için önce kavramları aradan çıkarmalısınız. Her konu öncesi, kavram analizi yapıp sonrasında konu çalışmaya başlamalısınız.
TYT, milyonlarca öğrenci için ortak bir sınavdır. Bu sınavın içerisinde yer alan derslerden biri de felsefedir. Felsefeyi doğru şekilde çalışarak tüm sorulardan full çıkarabilme şansınız bulunmaktadır. Bunun için öncelikle basitleştirme uygulamasını gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Konulara çalışırken önce nasıl not alacağınızı bilmelisiniz. Bunun için konuları kısaltarak yazmalısınız. Her cümlenin yabancı kavramlarını bilmeli ona göre basitleştirip cümleyi kendinize göre toparlamalısınız.
Anlayacağınız şekilde hazırladığınızda notlarınız çok daha derli toplu olacaktır. Bu sayede tekrar günleri geldiğinde notlarınızı anlayabilmeniz zor olamayacak daha seri şekilde tekrar edebileceksiniz.
Felsefe, dinleyerek öğrenilen bir derstir. Dolayısıyla önce dinlemeli sonra kendiniz yazarak çalışmalısınız. Hiçbir fikrinizin olmadığı konularda kendiniz çalışsanız da bir adım geriden başlarsınız. Bunun için önce konuyu dinlemelisiniz. Dinleme alternatiflerinden biri de videodur.
Birçok uzman öğretmen, fayda sağlayabilmek amacıyla konu anlatımlı videolar çekmektedir. Felsefe dersinden yardıma ihtiyacınız varsa konu anlatımlı ders videolarını dinleyebilirsiniz. Birkaç saat içerisinde, eksik olduğunuz konuyu öğrenmenizi sağlayacaktır.
TYT sınav sürecinde öğrenciler birçok alanda destek alabilirler. Özellikle matematik, fizik, geometri gibi zor derslerden yardım almak çok tuhaf gelmez.
Felsefe gibi derslerden yardım almaksa birçok öğrenci için çekinilecek bir durumdur. Ne var ki durumun aslı pek de öyle değildir çünkü yardım almak, eksik olunan ders için önemlidir. Test çözdüğünüzde, konu çalıştığınızda yetersiz olduğunuzu hissettiğiniz tüm alanlarda yardım alabilirsiniz.
Dilerseniz sizden daha iyi bilen bir arkadaşınızdan, dilerseniz profesyonel bir öğretmenden felsefe dersi alabilirsiniz. TYT sizin geleceğinizi etkileyen bir sınavdır. Bu nedenle özel ders almaktan asla çekinmemelisiniz. Felsefeden matematiğe kadar tüm dersleri bilmekle yükümlüsünüz. Dolayısıyla elinizden geleni yapmalısınız.
TYT sürecinde en önemli detay tekrardır. Özellikle felsefe gibi hatırlanması zor olan derslerin tekrar edilmesi çok daha önemlidir. Bu sebeple tekrarlarınızı düzenli şekilde yapmaya özen göstermelisiniz.
Her ay felsefe dersi için tekrar günü düzenlemelisiniz. Bir günü ayırmalı, o güne dek çalıştığınız tüm felsefe konularını gözden geçirmelisiniz.
Felsefe dersi için tekrar yaparken kendi notlarınıza ağırlık verebilirsiniz. Bu sayede farklı kaynaklara bölünmek, zaman kaybetmek yerine düzenli olarak tekrar yapabilirsiniz. Bu noktada önemli olan, kendi notlarınıza güvenebilmenizdir. Bunun için konu çalışırken ne kadar düzenli, anlaşılır not tutarsanız tekrar günlerinizde de o kadar rahat şekilde tekrarınızı tamamlarsınız.
Felsefe dersinin konuları birçok derse nazaran daha azdır. Bu nedenle aylarca tek tek çalışabileceğiniz gibi birkaç ayda toparlayarak da çalışabilirsiniz. Bu süreçte sizin dikkat etmeniz gereken en önemli nokta konuları pekiştirmek, unutmamaktır. Bu nedenle pek çok öğrenci her güne 10 soru uygulaması yapmaktadır.
Her gün 10 tane soru çözdüğünüzde felsefenin tüm konularını aylarca kalıcı kılabilirsiniz. Başlangıçta biraz zor gelecektir ancak sonrasında her gün 10 tane soru çözüp pekiştirdiğinizi fark edebilirsiniz.
Düzenli şekilde 10 soru çözmek, ilk konudan son konuya kadar her detayı hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Bunun yanında konu bazında test çözmeniz de gerekir ancak konuları hatırlamak, kalıcı kılmak 10 soru yöntemiyle daha kolaydır.
TYT sürecinde felsefe dersini içinize sindiği gibi çalışabilmeniz önemlidir. Her ders kadar felsefe dersi de doğru sayısı arttırılması gereken önemli bir derstir. Bu nedenle muhakkak konular kadar test çözümleri de özenle yapılmalıdır. Her gün 10 soru çözdüğünüz gibi konuları tamamladığınızda da testlerinizi bitirmelisiniz.
Elinizde, felsefe dersi için en az 3-4 soru bankası bulunmalıdır. Ne kadar çok soru çözerseniz o kadar kolay hatırınızda kalabilir. Bunun için sınav yaklaştığında en az 3-4 soru bankası bitirmiş olmanız gerekmektedir.
Bitirdiğiniz soru bankalarından binlerce soru çözmüş olursunuz. Dolayısıyla görebileceğiniz tüm soru türlerine hâkim olabilirsiniz. Bu sayede sınavda çıkacak soruların sizi şaşırtması pek de mümkün olmaz.