YKS sözel öğrencilerini sınava nasıl çalışmalı sorusu, sözel derslerin genelde ezbere dayanmasından kaynaklı olarak farklı yöntem ve cevaplar bekleyen bir sorudur.
YKS; TYT ve AYT’yi içine alan bir sistemdir. YKS sisteminde öğrenci, alacağı puanın %40’ını belirleyen ve Temel Yeterlilik Testi olarak adlandırılan ilk basamak sınavına girmektedir.
AYT’de öğrenci kendi alanı ile alakalı olan sorulara cevap vermektedir. Bir sözel öğrencisi TYT’de, her bölüm öğrencisi gibi Türkçe, matematik, sosyal ve fenden sorumlu olsa da AYT’de edebiyat, tarih, coğrafya, felsefe grubu ve din kültürü ahlak bilgisi derslerinden sorumlu olmaktadır.
İçerik
Sözel öğrencileri, genel olarak derslerinin ezbere dayanmasından kaynaklı olarak sürekli tekrar etmezlerse konuların unutulacağı hissine kapılmaktadırlar. Bu hissin ortadan kalkması için pek çok teknik geliştirilmiştir.
Sadece ezbere dayanmayan bir eğitim düzeninde sözel öğrencisi, sınav için gerekli donanıma ulaşabilmektedir. Ezber, sözel bölümler için olmazsa olmazlardandır ancak destek olacak farklı yöntemler de mevcuttur.
Öğrencinin YKS’ye çalışırken bir çalışma programı belirlemiş olması ve bu programla uyumlu olarak ilerlemesi, onu en çok motive eden noktalardan bir tanesi olmaktadır. AYT sözel çalışma programı bu formatla kurulacak olup, her derse belirli zamanlar ayrılarak oluşturulmalıdır.
AYT Sözel derslerde ezber hem okul sınavları hem YKS açısından tamamen fayda sağlayan bir yöntem değildir. Yöntemin fayda sağlaması için, tekrar edilmesi esastır.
Ezberlenen bilgi, tekrar edilmedikçe zihinde kalmayacaktır. Bu tekrar da soru çözümleri ya da özetlerin tekrardan okunması ile mümkün olabilmektedir.
AYT sözel derslere çalışmak o derse dair kavramları ve bilinmesi gerekenleri kavramaktan geçer. Anlamak ve kavramak farklı tanımlardır. Anlamak; o an için benimsemek olsa da kavramak, uygulamak anlamındadır. Bu yüzden sözel derslerde önemli olan o anlık bilgiyi elde etmek ve hafızaya atmak değil, kalıcı hale getirmek için bilgiyi başka yerlerde de kullanmaktır.
Özet çıkartmak, sözel dersler için faydalı yöntemlerden bir tanesidir. Her ders için bilgi kartlarının oluşturulması da yine güzel ve eğlenceli tekniklerdendir. Örneğin Edebiyat dersinde Tanzimat Dönemine ait kartlar hazırlanarak bir araya getirilebilir. Bu diğer dönemler ve diğer dersler için uygulandığında öğrencinin zihninde hem yazarak hem de okuyarak bu kartları hazırladığı için bilgi, daha fazla kalacaktır.
Kalıcı bilginin, sorulara aktarımı öğrenci açısından maksimum faydadır.
AYT Sözel sınavında Edebiyat dönemlere ayrılarak çalışılmalıdır. O dönemin genel tüm durumların bir kağıda yazılması, bu yazılanların sürekli olarak okunması kalıcılığı sağlayacaktır.
Edebiyata dair dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise öğrencinin konusuna çalıştığı dönem ile alakalı muhakkak bir kitap okuması gerektiğidir. Milli Edebiyat Dönemine çalışan bir öğrenci, adını öğrendiği kitaplardan bir tanesini bile okur ise o döneme dair bir yorum yapması kolaylaşacaktır.
Yazar ve eser eşleştirme oyunları yapılarak, son derece önemli konulardan olan yazarlar ve eserleri kolaylıkla ezberlenebilir.
Konu anlatımı dinlenebilir, bol bol paragraf sorusu çözülebilir, görsel sunular hazırlanabilir. İşitsel anlamda da sunularla desteklenen bir edebiyat çalışması ile öğrenci, istediği verimi alabilmektedir.
AYT Sözel sınavında tarih ve coğrafya ezberlenmesi gereken derslerdendir. Ezberin yanı sıra yapılacak olan eğitici kağıtlarla bilgiler hafızada daha fazla kalabilmektedir.
Öğrenci tarih ve coğrafya ile ilgili olarak çözdüğü soruları tekrar çözerek bir fayda sağlayabilir. Tekrardan aynı soruyu çözme işlemini tüm dersler için de uygulamak öğrencinin faydasına olacaktır. Öğrenci nerede hata yaptığını bilirse, sonrasında bunu düzeltmesi daha olanaklıdır.
AYT felsefe grubu ve din kültürü dersleri oldukça kolay olmalarına rağmen ciddi puan kazandıran derslerdendir.
Konu itibari ile çok yoğun bir içeriğe sahip değillerdir. Öğrenciler, felsefe grubu ve din kültürü ile alakalı olarak soru çözümüne ağırlık verdikleri takdirde netlerini artırabilirler.
Ezbere dayalı dersler olsalar da konu anlatımları ve özet yönteminin kolaylıkla uygulanabileceği derslerdir. Önemli noktaların başka bir kağıda yazılıp, hep ulaşılabilir ve gözün görebildiği bir yerde bulunması önemlidir.
Sözel derslere çalışırken mantık; muhakkak öğrencinin her an gözüne çarpacak yerlerde bilgilerin bulunmasıdır. Telefon ekranından, duvara kadar öğrencinin ulaşabileceği tüm alanlara sözel derslerle alakalı bilgileri bulundurması, büyük bir fayda anlamı taşımaktadır.