Geometri sorularını bir türlü çözemiyorum, ne yapmam lazım? diye düşünenlerdenseniz çoğu öğrencinin sorduğu soruyu soruyorsunuz demektir ve endişelenmenize hiç gerek yoktur.
Geometriye eğer doğru taktiklere düzenli olarak çalışırsanız ve bol bol soru çözerek pekiştirmeyi ihmal etmezseniz en sonunda soruların kritik noktalarını gözden kaçırmamaya ve doğru sonuçlara ulaşmaya başlarsınız.
Sayısal branş öğrencilerinin dahi zorlandığı bir alan olan geometri için de düzenli çalışma ve sürekli tekrar yöntemiyle hazırlanmak oldukça önemlidir.
Geometri bilmekten daha çok görmeye dayanan bir derstir. Bütün formüller ve kurallar bilinse de eğer soruda görülmesi gereken nokta görülmezse sorunun çözümü oldukça zor hatta imkânsız olacaktır.
İçerik
Her matematik çözen geometriyi kolayca çözebilecektir ya da matematik çözemiyorsanız geometriyi de çözemezsiniz gibi bir durum yoktur.
Matematik ve geometri birbirleriyle benzer noktaları da bulunan iki sayısal derstir ancak bir madalyonun iki farklı yüzü gibilerdir. Nice öğrenci matematikte iyi olsa bile geometride takılmaktadır. Ya da matematiği çok parlak olmayan bir öğrenci geometride soruları takır takır çözebilir. Bu yüzden böyle bir mantıkla ilerlememeniz ve daima çalışıp kendinizi ileriye taşımak için gayret göstermeniz gerekmektedir.
Geometri sorularını çözmek için aslında ilk başta üçgenleri bilmek gerekmektedir, zaten okulda da ilk önce üçgenler öğretilmektedir. Bu nedenle geometrinin temeli üçgenlerdir diyebiliriz.
Üçgenlerin kurallarını ve formüllerini iyi anladığınız ve bunları doğru yerde doğru şekilde kullanmayı öğrendiğiniz taktirde diğer geometri konularındaki formüllerin mantığını da daha rahat kavrayabilirsiniz.
Mantığını kavradığınızda ilgili konunun her bir zerresini bu mantık üzerine kurarak özelliklerini ve kurallarını ezberleyebilir ve sorularını rahatlıkla çözebilecek düzeye gelebilirsiniz.
Geometri sorular çözümünü içinde barındırmaktadır ve soruda verilen her bilgiyi mutlaka kullanmanız gerekmektedir.
Eğer size bir açı ya da bir kenar uzunluğu verildiyse soruda o açıyı ya da kenar uzunluğunu mutlaka kullanmanız gerekmektedir. Verilen bilgiyi kullanmadan soruyu çözmeniz imkansızdır çünkü ya hiçbir şekilde çözümünü göremezsiniz ya da nasıl çözeceğinizi görseniz bile verilen her bilgiyi kullanmadığınız için sayısal bir değer elde edemezsiniz.
Verilen bilgileri sorunun üzerine mutlaka yazın. Geometri görmek üzerine kurulmuş bir ders bu nedenle verilen her bilgiyi kullanmanız gerektiğinden gözünüzden hiçbir şeyin kaçmaması soruyu çözebilmeniz adına bir anahtardır. Noktası virgülüne verilen her bilgiyi soru üzerine yazarsanız hata yapma olasılığınız düşecek, doğru sonuca ulaşma olasılığınız artacaktır.
Üçgenler konusu ele alınacak olursa, örneğin size bir ABC üçgeni verildi ve AB kenarı ile BC kenarının eşit olduğu söylendi. AC kenarının uzunluğu ile AC kenarına inen kenarortayın uzunluğu verildi ve sizden ABC açısının sayısal değeri istendi.
Siz bu sorudaki üçgenin ikiz kenar üçgen olduğunu anlamalısınız. Eşit kenarların eşit olduğuna dair işaret koymalısınız. AC kenarının uzunluğunu soruya yazmalısınız.
AC kenarına kenarortay indirmelisiniz ve kenarortayın uzunluğunu da yazmalısınız. Artık yapmanız gereken şey bilgilerinizi birleştirmek.
İkizkenar üçgende kenarortayın aynı zamanda açıortay olduğu ve karşı kenara dik indiği bilgisinden yola çıkarak soruda verilen uzunlukları ve bulduğunuz 90 derecelik açıyı birleştirdiğinizde cevap kendiliğinden ortaya çıkacaktır.
Geometride sıkıntı yaşıyorsanız soru çözmeye kolay kaynaklardan başlamanız gerekmektedir. Hangi konuyu çalıştıysanız ilk önce o konuyla ilgili kolay kaynakların sorularını çözün, böylece konuyu sağlam temellere oturtmuş olursunuz. Gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.
Başlangıç için uygun soru bankalarına Karekök Sıfır, Antrenmanlarla Geometri, Okyanus Yayıncılık’ın Geometri soru bankası ve Birey A Serisi Temel Düzey Geometri ismindeki soru bankası tercih edilebilir.
Kolay soru bankalarından başladıktan ve bol soru çözdükten sonra mutlaka zorluk düzeyinizi arttırın ve farklı kaynaklardan çokça soru çözmeye gayret edin.
Daha fazla kaynak önerisi için TYT geometri kaynak önerileri ve AYT geometri kitap tavsiyeleri içeriklerimize göz atabilirsiniz.
Soru çözmenin yanında özellikle zorlandığınız konular mevcutsa ve çevrenizde sorabileceğiniz birileri yoksa, olsa bile ek kaynak arayışındaysanız Youtube gibi video platformlarında video yayınlayan pek çok öğretmenden ilgili konuyla ilgili ders dinlemeniz ve örnek soru çözümlerine bakmanız mümkün olmaktadır. Hocalara Geldik, Ceyhun Hoca, Şenol Hoca, Atlas Akademi gibi kanallardan video izleyerek kendinizi geometri noktasında ilerletebilirsiniz.
Geometri çok fazla formül içermese de sık tekrar yapılmadığı zaman çok çabuk unutulabilen bir branştır. Geometriye çalışırken bir bütün olarak değil parça parça, konu bazlı çalışmak geometriden korkmamak için iyi bir başlangıç olacaktır.
Her konu bitiminde o konuyla ilgili en az beş test çözülüp soruların yüzde doksanı doğru yanıtlanmadan yeni konuya geçilmemelidir. Bütün olarak savaşmaktansa geometriyi parçalara ayırarak çalışmak moral üstünlüğü için önemlidir.
Bir konuyu tam olarak oturtmadan bir diğer konuya geçtiğiniz taktirde:
Geometri sayısal bir ders olduğu için temelinde formüller yer almaktadır. Pek çok soru ada pratik kazanmak için belli başlı formüllerin bilinmesi gerekmektedir.
Formül ezberi denildiğinde öğrenciler ister istemez korkmaktadırlar ve “O kadar formülü nasıl aklımızda tutacağız?” diyerek geometriye endişeyle yaklaşmaktadırlar ancak bu endişelerin hiç gereği yoktur.
Bütün geometri formüllerini oturup bir anda ezberlemeniz gerekmez. Konularınızı tamamladıkça ve formülleri sorular üzerinde kullanınca zaten ister istemez formülleri ezberleyeceksiniz hatta ezberlemekten ziyade öğreneceksiniz.
Geometri formülleri ezberlemek zaman isteyen bir süreçtir. Sayısal derslere ve özellikle geometriye yeni çalışmaya başlarken formüllerin bir kâğıda yazılıp gerektiğinde bu kâğıttan yardım almak geometriyle savaşmayı kolaylaştıracaktır.
Ezber konusunda size yardımcı olması için bir kâğıda her geçen gün öğrendiğiniz geometri formüllerini yazarak çalışma masanıza ya da duvarınıza asabilir, soru çözerken formülleri hatırlamadığınız zamanlarda yardım alabilirsiniz. Formüller sürekli gözünüzün önünde olacağı için kalıcı hafızanıza atmanız daha kolay olacaktır.
Bütün formülleri oturup bir gecede kağıtlara yazmaya kalkışmamanızda yarar var. Böyle yaparsanız bu uygulamanın yarardan çok zararını görebilirsiniz. Her gün öğrendiğiniz formülleri yazarsanız hem yazarak öğrenme açısından pozitif etkisi olur hem de sindire sindire formülleri ezberlemiş olursunuz.
Formüller bilindiğinde soru üzerinde yerleştirmeleri yapmak oldukça kolay olacaktır. Geometrinin temelinde görmek olduğu için soru görüldüğünde doğru formülleri soruya yerleştirmek daha kolay olacaktır.
Soru çözerek formülleri de ezberlediğinizde artık soruyu okur okumaz hangi formülden yararlanmanız gerektiğini, soruya nasıl yaklaşmanız gerektiğini, işlem yapmaya nereden başlamanız gerektiğini anlayacaksınız ve beyniniz kaleminizi otomatik olarak hareket ettiriyormuşcasına soruları çözeceksiniz.
Geometri görmeyi gerektiren bir branş olduğu için soruları ne kadar büyük olarak görülürse çözümü o kadar kolaylaşacaktır. Küçük çizimler halinde hazırlanan sorular göz korkutucu olsa da daha büyük kağıtlara tekrar çizildiğinde küçük ayrıntılar, sorunun çözümünü kolaylaştıracak püf noktaları daha net görülecektir.
Sorular başka kağıtlara yeniden büyük olarak çizilirken tükenmez kalem kullanılırsa soru üzerinde yapılan çizimler silindiğinde soru silinmemiş olur ve zamandan tasarruf sağlar. Her geometri sorusu sırrını size hemen göstermeyebilir.
Sorular üzerinde uğraşılan zaman başka soruların çözümü için yeni bakış açıları kazandıracaktır. İlk başlarda çok uzun süren çözümler pratik kazanıldığında çok kısa zamanlara düşecektir. Sabırlı olmak ve soruların üzerine gitmek sonrası için oldukça faydalı olacaktır.
Sayısal dersler arasında en çok korkulan ders olan geometri aslında oldukça keyifli bir derstir. Geometriye bir bulmaca gibi yaklaşmak bu derse karşı olan ön yargıları kırmak açısından oldukça faydalı olacaktır.
Geometri bakmaktan çok görmeyi gerektirdiği için konu bazında çalışırken tek bir kaynağa bağlı kalmak çok da olumlu bir davranış değildir. Konu çalışılırken en az iki kaynaktan faydalanılırsa aynı soru tipi için farklı bakış açıları görülmüş olur. Böylece kendi sisteminizi oluşturmanız daha da kolaylaşacaktır.
Geometri daha çok pratik gerektiren bir branş olduğu için ne kadar farklı türde soru çözülürse o kadar görme yeteneği gelişecektir.
Geometri başta zorlanıldığı için sevilmese bile kademe kademe soruları çözmeye başladığınızda ve geometride hızlandığınızda aslında ne kadar zevk alınabilecek bir ders olduğunu kendi deneyimlerinizle öğreneceksiniz.
Hiç kimse geometriye yüzde yüzlük bir başarıyla başlamadı. Bazı insanlar daha çabuk bazıları ise belki bir tık yavaş geometri öğreniyor ama eninde sonunda başarıyorlar. Hatta başta nefret eden bazı öğrenciler birkaç ayın ardından eğlencesine geometri sorularını çözmeye bile başlayabiliyor.
TYT Geometriden 10 soru gelmektedir ve her yıl istisnasız analitik geometri, çember ve daire, katı cisimler konularından soru gelmektedir. Açılar ve üçgenler konusu özellikle son yıllarda fazlaca sorulmuştur.
AYT’ de ise doğrunun analitiği, paralel kenar ve eşkenar dörtgen, çember ve daire konularından hemen hemen her yıl bir ya da iki soru geliyor. 2018 ve 2019 yılında yapılan AYT sınavında dönüşümlerden bu iki yılda da 1’er tane soru gelmiştir.
Ne kadar kolayından başlamanız gerekirse gereksin, ne kadar yol kat etmeniz gerekirse gereksin kendinize inanmanız gerekmektedir. Derse oturduğunuz an “Daha çok konum var”, “Daha bu konuyu bile tamamlayamadım.” diye düşüncelerle moralinizi asla düşürmeyin çünkü her şey zamanla yerine oturacaktır.
Zaten temelinizi oturttuğunuzda üstüne yeni bilgileri eklemek hiç zor olmayacaktır. Bu yüzden yapmanız gerekenden çok yaptıklarınıza odaklanmalısınız ve çalışmaya devam etmelisiniz.
Başlangıçta çok yanlış yapmanız normaldir bu yüzden bol bol soru çözmeyi ve yanlışlarınızı sorarak doğru cevaplarına ulaşmayı asla bırakmayın. Geometri sadece kural ezberleyerek yapabileceğiniz bir ders değildir bol pratiğe de ihtiyacı vardır. Bu nedenle başta zorlansanız da zaman içerisinde hızlandığınızı sizler de fark edeceksiniz.
Geometri sayısal branşlar arasında bile çok farklı bir yerde bulunmaktadır. Matematiği çok iyi olan birisi bile geometri sorularında oldukça zorlanabilmektedir. Geometri başlarda zor gibi görünse de çözüm yolları kavrandığında doğru çizgiler doğru noktalardan çizildiğinde çözümü oldukça eğlencelidir.
Çözülen her bir soru bir sonraki sorunun çözüm anahtarını içerisinde gizlemektedir. Geometri sorularına bulmaca gibi yaklaşmak sonraki soru için de ön yargıları engelleyecektir. Geometri bilmekten çok pratik yaptıkça başarı sağlanabilecek bir branştır.
Geometri sorulanın çözümü için harcanan zaman asla bir kayıp olarak nitelendirilmemelidir. Her soru yeni bakış açıları kazandıracaktır. Başarı merdivenlerini kimse elleri cebinde çıkmamıştır. Her ders başarılabilir yeter ki azim ve inanç eksik olmasın.