Ygs Türkçe zaman probleminin en çok görüldüğü alandır. Özellikle de uzun paragraflar öğrencinin işini iyice zorlaştırmaktadır. Böyle uzun paragrafların içine girildiğinde neredeyse tüm şıklar doğru cevapmış izlenimi verir ve size korkunç zaman kaybettirir.
İçerik
Zamanla yarışılıyor olması her ne kadar öğrenciyi paniğe sürüklese de gözünüz korkmasın. Çünkü sorulan sorular kendi dilinizden başka bir şey değil. Elbette bununla beraber paragraf sorularında işimizi kolaylaştıracak birkaç püf nokta yok değil.
Paragrafı okurken dikkatinizi yalnızca metinde anlatılanlara verin. Bir sonraki sayfada hangi sorularla karşılaşırım, zamanımı bu soruya harcamasam mı? gibi sorularla kafanızı meşgul etmeyin.
İyi bir okuyucu sözcüklere aşinadır ve bu durum okuyucunun hızını arttırır. Beynimiz göze göre on kat daha hızlı çalışır. Gözle görülüp algılanan sözcükler beyne iletilir. Gözün sözcüklere daha önceden aşina olması da mutlak suretle okuma hızını dolayısıyla da beynin algılama hızını arttırır.
Metinde yer alan anlamı bilinmeyen sözcükler sizi yavaşlatır, anlama hızını düşürür. Anlamı bilinmeyen sözcük sizi duvara çarpmışçasına duraklatır. YGS’de “imge, göreceli, dağarcık, hayıflanma, özümleme”gibi sözcükler sıkça kullanılır. Bu nedenle sözcük dağarcığının geniş olması bir avantajdır. Bu noktada genel kültür seviyesi devreye girer. Elbette bunu geliştirmenin yolu yine kitap okumaktan geçer. Bunu yalnızca kitap olarak sınırlandırmamak gerekir. Deneme, fıkra, makale vb. metinler de tercih edilebilir. Böyle metinler anlama yetinizi geliştirir ve çok daha az zamanınızı alır.
Çıkmış soruları temin edip çözmek komisyonun soru formatına aşinalık kazandırır. Her sene benzer nitelikteki soruların çıktığı düşünülürse bu durum sizin için tam bir avantajdır. Üstelik ne çözeceğim derdine düşmez ve soru sıkıntısı yaşamazsınız.
Paragraf sorularında size pratiklik kazandıracak en önemli şey düzenli bir şekilde soru çözmektir. Her gün en az 15-20 soru çözerek hem hızınızı hem de doğru cevaplarınızı arttırın.
Yalnız paragraf sorularını okurken değil her zaman kullanabileceğiniz bir diğer püf nokta ise cümleleri kelime kelime değil bir bütün halinde görüp okumaktır. Gözümüz okuma esnasında satırlar üzerinde sıçrayarak okur. Bu sıçramalar ne kadar geniş aralıklarla olursa okuma hızı o kadar artar. Cümleleri okurken bir bütün halinde bakarak tek bir bakışta 2-4 kelime okuyabiliriz. Bunu alışkanlık haline getirdiğinizde paragrafı veya genel olarak okuma hızınızın iki hatta üç kat hızlandığını göreceksiniz.
Paragraf da tıpkı kompozisyon gibi kendi içinde giriş, gelişme, sonuç bölümlerinden oluşur. Paragrafın bu yapısına hakim olmak anlamayı kolaylaştırır.
Paragrafın giriş bölümü genellikle tek cümleden oluşur. Paragrafın konusu bu cümleyle ortaya konur. Bu nedenle “Paragrafın konusu nedir? Bu parçada üzerinde durulan düşünce aşağıdakilerden hangisidir? yukarıda verilen paragraf hangi soruya yanıt niteliği taşımaktadır? “ gibi sorularda paragrafın ilk cümlelerine odaklanılmalıdır.
Paragrafın gelişme bölümü ana düşüncenin verildiği veya genişletildiği bölümdür. “Bu parçada yazarın asıl vurgulamak istediği nedir? Bu paragraftan çıkarılacak en kapsamlı yargı aşağıdakilerden hangisidir?” gibi soruların cevabını gelişme kısmında aramak gerekir.
Paragrafın sonuç kısmı ise bir sonuca bağlayan, özetleyen bir veya birkaç cümleden oluşur. “Parçanın sonuna düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?” tarzındaki sorularda paragrafın sonuç cümlesine odaklanılmalıdır.
Paragraf sorularında önce soru kısmı sonra metin ve son olarak da şıklar okunmalıdır. Böylece paragrafı sizden istenene göre okumuş olursunuz. Tam tersini yaptığınızda büyük olasılıkla paragrafa tekrar dönüp yeniden okumak zorunda kalacaksınız. Bu yöntem size zaman hem kazandıracak hem de sorunun yanıtına daha kolay ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
Soru kökünün mutlaka tamamını okuyunuz. Soru kökünde yer alan olumlu ya da olumsuz ifadeye dikkat ediniz ve bu kısmın altını çiziniz.
Paragraf sorularında soruyu iyi anlamak sorunun yarısını halletmiş olmak demektir. Soruya yanıt verirken endi düşüncelerinizi bir kenara bırakın ve sadece parçaya göre cevaplandırın. Unutmamalıdır ki sorular size göre değil komisyonun düşünce yapısına göre hazırlanmaktadır.
Zaman kazanmak için sorunun tüm şıklarını okumamak gibi bir yanlışa kesinlikle düşülmemelidir. Paragrafla ilgili ve doğru cevaba yakın olan bir seçenek A şıkkına koyularak iyi bir çeldirici oluşturulabilir. Hızlı olmak için kaçırdığınız bir soru sizi rakiplerinizin gerisinde bırakabilir.
Paragraf sorularını okurken cümlelerin altını çizmek pek çok öğrencinin düştüğü bir yanıştır. Oysa okuma esnasında metindeki cümlelerin altını çizmek zaman kaybettirir. Birbirine girmiş çizgiler gözü zorlar dolayısıyla anlama hızı da düşer. Bununla beraber dudakları kıpırdatarak okumak da okuma hızını yarı yarıya düşürecek kötü bir alışkanlıktır.
Tüm bu alışkanlıklarınızdan vazgeçerek sınavda fazladan 20 dakika kazanabilirsiniz. Zamanla yarışılan bu tarz sınavlarda 20 dakika hiç de azımsanmayacak bir süredir.