Test çözerken nelere dikkat etmeliyim? Test çözme alışkanlığı nasıl kazanılır? Test çözmeyi sevmiyorum. Ne yapmalıyım? sorularına cevap bulmak istiyorsanız bu içerik tam size göre! Kahvenizi alın ve okumaya devam edin.
Ülkemizde resmi sınavlar çoktan seçmeli olarak yapılmaktadır bu yüzden öğrenciler hem sınavlarda hem de sınavlara hazırlanırken test çözmek durumundalar.
Test çözmek hem sınavlara iyi bir alıştırma yöntemi hem de konuyu tekrar etme ve eksikleri görme noktasında önemli bir aşama. Peki öğrencilerin test çözme şekli doğru mu? Test çözerken nelere dikkat edilmeli?
İçerik
Soruların başına oturduğunuzda çok geçmeden kalkmak istiyor ve yerinizde duramıyorsanız çoğu öğrencinin kaderini paylaşıyorsunuz demektir. Test çözmeye alışık değilseniz ve çok da sevmediğiniz bir ders ile ilgili test çözüyorsanız çabuk sıkılmanız olasıdır. Peki bunun üstesinden nasıl gelebilirsiniz?
Başlangıçta az soru hedefi koyun. Kendinizi uzun süre oturmak için zorlamayın, böyle yapmak veriminizi düşürecektir. Kendinize başlangıçta küçük hedefler koyun ve bu hedeflere ulaştıkça kısa kısa molalar verin. Molalarınızda müzik dinleyerek kafanızın rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
Örneğin 20 soru çözdükten sonra 10 dakika dinleneceğim diyerek yola çıkın ve zaman geçtikçe mola vermeden çözeceğiniz soru sayısını arttırın.
Rahat edeceğiniz bir ortamda test çözün. Rahatsız bir sandalye üstünde veya eğilerek çalışmanız gereken bir masada test çözmek sıkılma derecenizi fiziksel rahatsızlık yüzünden arttırabilir.
Başlangıç aşamasında sonraki zamanda bırakmak şartıyla klasik müzik dinleyebilirsiniz. Müzikle çalışmak kesinlikle önerilmeyen bir şey ancak başlangıç aşamasında soru çözerken klasik müzik dinleyebilirsiniz. Bunu alışkanlığa dönüştürmemeye özen gösterin.
Çalıştığınız mekanı arada değiştirin. Çalışmak için imkanınız varsa arada bir mekan değişikliği yapmak sıkılmanızı engelleyebilir. Biraz odanızda çalıştıktan sonra mutfak masasına geçebilir, oradan da eğer havalar güzelse balkona çıkıp içinize bol hava çekerek çalıştıktan sonra tekrar odanıza dönebilirsiniz.
Çözdüğünüz her testin ardından renkli kalemlerle doğru yanlışlarınızı işaretleyebilir, doğru yanlış sayılarınızı bir kağıda not alabilirsiniz. Böylece ilerlemenizi görme imkanınız olur ve test çözmek sizin için bir yarışma, bir oyun haline gelebilir. Ayrıca sürekli aynı dersin testini çözmektense ara ara dersleri değiştirerek test çözmeyi eğlenceli hale getirmeniz mümkün.
Sınav sırasında veya sınava hazırlık aşamasında sorulara odaklanmakta zorlanıyorsanız tekniğinizi gözden geçirmeniz ve bazı değişikliklere gitmeniz bu problemi çözmenize yardımcı olabilir.
Sadece çözdüğünüz soruya odaklanın. Önceki sorular ya da sonraki sorular o an için sizi hiç ilgilendirmemelidir. Önünüzde sadece bir soru var ve tüm konsantrasyonunuzu o soruya ayırmanız gerekir. Diğer sorular sıraları geldiği zaman düşünmeniz gereken şeylerdir.
Eğer önünüzdeki testte 30 soru varsa testi 30 parçaya bölün ve her parçaya sırası geldiğinde tüm dikkatinizi verin. Bir soru üzerinde çalışırken diğerlerine de aklınız giderse hem diğerleriyle ilgili net sonuç elde edemezsiniz hem de uğraştığınız soruyu çözmeniz mümkün olmaz, çözmeyi başarsanız bile hata yapmanız çok muhtemeldir.
Gerekirse elinizle diğer soruları kapatın. Gözünüz istemsizce diğer sorulara kayıyorsa görüş açınızdan o soruları kaldırabilirsiniz.
Önemli bilgilerin ve soru köklerinin altını çizin. Kalem kıpırdatmadan soruyu okumak odaklanmanızı zorlaştırabilir ancak önemli noktaları çizerek oralara vurgu yaparsanız beyniniz odaklanmayı daha çok isteyecektir. Sadece önemli bilgiler içeren yerleri çizin, tüm soruyu çizmek bir işe yaramaz
Çalışma ortamınızdan fazla eşyaları kaldırın. Dikkatinizi dağıtabilecek eşyaların etrafta bulunması odaklanmanızı zorlaştıracaktır. Mümkünse masanızın üzerinde kalem, silgi ve kağıt dışında eşya bırakmayın.
Her sorudan sonra cevap anahtarına bakmayın. Test bitmeden sürekli cevapları kontrol etmek hem sizi demoralize edebilir hem de diğer soruya geçtiğinizde aklınızın önceki soruda takılı kalmasına zemin hazırlar. Cevaplarınızı testi tamamlayınca kontrol etmelisiniz.
Öğrenciler özellikle Türkçe testi çözerken sık sık iki şık arasında kalmaktalar. Bu durumun nedeni soru kökünü tam anlamadığınızdan ve ilgili konuyla ilgili yeterli test çözerek alıştırma yapmadığınızdan kaynaklanır.
Başlarda bu durum sıkça karşınıza çıksa da soru çözdükçe ve yanlışlarınızı sorarak doğrularını öğrendikçe iki şık arasında kalma durumu ortadan kalkacaktır, kalsanız bile karar verme parametreleriniz daha net olacağı için doğru cevabı bulma ihtimaliniz artacaktır.
Test çözerken soruların püf noktalarını yakalayabilmek için sorunun sizden ne istediğini kavramanız çok önemlidir. İlk önce soru kökünü okuyun ve mutlaka kalemle çizin, kendinizi sorunun sizden ne istediğine odaklayın. Sorunun püf noktaları zaten sizin onları görmenizi bekliyor.
Test çözerken çok yanlışınız çıkıyorsa bunun sebebi ilgili konuyu tam olarak öğrenememiş olmanızdan kaynaklanıyor olabilir. Bir diğer ihtimal ise soruyu yanlış okumaktan kaynaklı yapılan hatalardır.
Dikkatli okumadığınız ve sizden ne istediğini anlamadığınız zaman konuya ne kadar hakim olursanız olun doğru cevaba ulaşamazsınız.
Yanlış sayınızı azaltıp netlerinizi arttırmak için:
Test çözme hızınız ilgili derse, o an bulunduğunuz ortama, psikolojik durumunuza bağlı olarak değişebilir. Genel olarak soruları yavaş çözüyorum, süremi yetiştiremiyorum diye şikayetçiyseniz yapmanız gereken en önemli şey süre tutarak çalışmayı alışkanlık haline getirmektir.
Süre tutmadan test çözmek size hız kazandırmaz aksine sizi daha da yavaşlatabilir. Süre tuttuğunuzda ve tuttuğunuz süreyi giderek kısalttığınızda hızınızın artacağını göreceksiniz.
Başlangıçta sürenizi uzun tutun çünkü soruları anlamadan sırf süre yetiştirmek için çözdüğünüz soruların size bir faydası dokunmayacaktır. Bu hıza alıştığınız her seferde seviye seviye tuttuğunuz süreyi azaltın.
Örneğin masaya oturduğunuzda “50 soruyu 70 dakikada bitireceğim.” gibi bir hedef koyun ve bu hedefe ulaşmaya çalışın. Günler geçtikçe de 70 dakikalık süreyi azaltabildiğiniz kadar azaltın.
Turlama tekniği, yapamadığınız soruyu boş bırakıp diğer sorulara geçtikten ve önünüzdeki tüm soruları gördükten sonra tekrar yapamadığınız soruya dönmeniz temeline dayanan bir tekniktir. Bu teknik, sürenizi iyi kullanmanızı ve daha çok doğru cevap vermenizi sağlar.
Bu konuda daha detaylı bilgi almak ve süreyi daha verimli kullanmak için üniversite sınavında turlama tekniğini kullanmak içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Müzik eşliğinde soru çözmek kesinlikle yanlış bir davranıştır çünkü beyniniz bir yerde bunu alışkanlık haline getirir ve bu sefer müzik olmadan odaklanmada zorluk yaşar. Gireceğiniz sınavlarda müzik dinlemenize izin verilmeyecek, eğer kendinizi buna alıştırırsanız sınav anında zorluk yaşayabilirsiniz.
Ne zaman soru çözüp ne zaman konu çalışacağınız biraz da sizin hangi saatlerde hangisine daha rahat odaklandığınıza ve hangisinden daha çok verim aldığınıza bağlı.
Beyin uykudayken yatmadan önce yapılan şeyleri tekrar etme mekanizmasına sahip. “Uykuda öğrenme” kavramı gerçek. Bu nedenle yatmadan önce o gün öğrendiklerinizi gözden geçirip uyumak beyninizin bunları tekrar etme ve öğrenme düzeyini arttıracaktır.