Özel ders alma veya kursa kaydolma imkânı olmayan ya da “Ben kursa yazılmak ve özel ders almak istemiyorum. Evde hazırlanamaz mıyım?” diye düşünen adayların sayısı oldukça fazla. Evde sınava kendiniz hazırlanmayı düşünüyorsanız içeriğimizi okumaya devam edin ve bazı ipuçları sayesinde çalışmalarınızın daha verimli geçmesini sağlayın.
İçerik
Herhangi bir öğretmen eşliğinde ya da sınıf ortamında olmadan evde ders çalışmanız ve üniversiteyi kazanmanız mümkün. YKS (AYT-TYT) için internet ortamında birçok konu anlatım ve örnek soru çözüm videosu bulunuyor. Ayrıca kaynak kitapların konu anlatımlarıyla ve örnek sorularıyla da eksiklerinizi giderebilmeniz mümkün. Bunların yanında bol bol soru çözerek öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.
Youtube’da öğrencilere TYT ve AYT konu anlatımı yapan pek çok kanal bulunmakta. Hocalara Geldik, Tonguç Akademi, Şenol Hoca, Atlas Akademi bunların en bilindiklerinden bazıları. Bu kanallarda yayınlanan videoları izleyerek ders çalışmanız mümkün.
Konu anlatım ve soru çözüm videolarını izlemenin yanında çeşitli yayınların kaynak kitaplarını alarak da konu anlatımı çalışabilir, soru çözebilirsiniz.
YKS kaynak önerileri bölümünden geniş bir arşive ulaşabilirsiniz.
Piyasada çeşitli zorluk seviyelerinde soru bankaları bulunmaktadır. Önce kolaydan başlayıp zorluk seviyesini gittikçe arttırabilirsiniz.
Evde çalışmaya karar verdiğiniz bu sınav için bol bol soru çözmeniz gerekiyor. Yapamadığınız soruları sormak da soru çözmek kadar önemli. Çevrenizde sorularınızı sorabileceğiniz bir büyüğünüz ya da arkadaşınız varsa onlardan yardım alabilirsiniz. Eğer çevrenizde size yardımcı olacak birileri yoksa internetten yardım almanız mümkün.
Artık internet çağındayız, bilgi elimizin altında. Bu amaca yönelik açılmış forum siteleri ya da bazı forumlarda açılan başlıklar altına çözemediğiniz soruyu yazabilir, sorunun fotoğrafını atabilir ve internetteki insanlardan yardım alabilirsiniz. Ayrıca online eğitim veren eğitmenlerle anlaşarak onlara sorularınızı yollayabilir, anlamadığınız noktaları sorabilirsiniz.
Ev oldukça rahat bir ortam olduğu için öğrencilerin kendini derse vermeleri biraz zorlaşabiliyor. Bunun önüne geçmek için:
Her şeyi yapıyorum yine de duvarları seyrediyorum, bir türlü kendimi tam veremiyorum diyorsanız kütüphaneye giderek çalışmanın bu konuda yardımı olabilir.
Oldukça sessiz ve sakin bir ortam olan kütüphane ortamında çevrenizdeki herkes bir şeyler okumakla ya da ders çalışmakla meşgul olacakları için ders çalışmakta daha az zorlanabilirsiniz.
Kimi öğrenciler de uzun süre oturup ders çalışmakta zorlanabiliyorlar. Eğer ben bir oturunca kalkmam diyenlerdenseniz ve tam anlamıyla odaklanabiliyorsanız yorulana kadar çalışın. Ancak dikkatiniz çabuk dağılıyorsa ve kolay yoruluyorsanız periyotlar halinde sık sık ve kısa molalar vererek çalışmanız ders çalışma veriminizi arttıracaktır. Böylece dikkatinizi toparlamanız daha kolay olacaktır.
Belli bir sürenin sonunda sizi bekleyen bir sınav var. Ve bu sınava istediğiniz okulu kazanmak için girmektesiniz. YKS için çok da çalışsanız az da çalışsanız belli bir stres altında olacaksınız.
Eğer elinizden geleni yaparsanız stres seviyenizi düşürebilirsiniz. Ancak bunu yapmazsanız stres seviyeniz artacaktır çünkü zaman giderek azalacak ve buna rağmen iyice oturtmanız gereken konu sayısı üç aşağı beş yukarı aynı kalacaktır. Bunun sonucunda da çok daha baskı altında kalmanız olasıdır.
Tüm bunları düşünün ve kendinize neden daha fazla eziyet etmek istemediğinizi, neden çalışmanız gerektiğini iyice idrak edin. TYT ve AYT günü sınav süresi dolduğunda salondan içiniz rahat bir şekilde mi çıkmak istersiniz, yoksa umudunuz kırılmış bir halde mi?
İlerideki mutluluğunuzu, istediğiniz okulda geçireceğiniz zamanları düşünün. Çok yoruldum çok uğraştım ancak sonunda başardım dediğinizi hayal edin. Gerekirse odanıza istediğiniz bölüm ve okulla ilgili görseller asın ve onlara baktıkça hırslanın. Bu hayat sizin hayatınız ve ders çalışarak kendiniz için bir şeyler yapacaksınız. Neden boş boş durasınız ki?
YKS ders çalışma programı olmazsa olmazlardan. Özellikle evde kendiniz çalışacaksanız mutlaka bir program oluşturmalısınız.
Bizim hazırladığımız ders çalışma programını da inceleyebilirsiniz.
Adım 1: TYT ve AYT’de sorumlu olduğunuz konuları bir kâğıda not alın.
Adım 2: Sınava kalan haftaya göre konularınızı dağıtın.
Adım 3: Haftalık konularınızı ilk hafta için günlere ayırın ve bu konuları planladığınız şekilde tamamlayın. Bunu tüm haftalar için yapmayın, her hafta belirlediğiniz genel plana uygun şekilde günlere konuları bölün ve gelecek hafta aynı şeyi tekrarlayın.
Burada dikkat edilmesi gereken şey uyabileceğiniz tarzda ve yeterli bir plan oluşturmaktır. Kendinize en uygun planı oluşturmalısınız.
Aylarca kendinizi eve kapatmanız doğru bir yaklaşım olmaz, bu yüzden kendinizi evde ders çalışma kampına alsanız bile arada bir arkadaşlarınızla buluşup hava almak iyi gelecektir. Ancak bu oluşturduğunuz planı sekteye uğratmamalı ve çok sık olmamalıdır.
Eskiden olan aktivitelerinizden biraz kısıp ders çalışmaya daha çok ağırlık vermeniz başarı yolunda atacağınız önemli adımlardan bir tanesidir.