TYT’de hangi dersten başlanmalı, nasıl çözersem daha sağlıklı ilerleme kaydederim sorusu birçok öğrenci tarafından merak edilmektedir.
Özellikle sınav anında neyi nasıl yapacağını şaşıran kişilerin sınav hazırlığında pürdikkat olması gerekmektedir.
Sınava girdiklerinde nasıl başlayacaklarını bilmemeleri, ciddi manada zaman kaybetmeleri manasına gelmektedir. Bu bakımdan doğru şekilde hazırlanıp sınav anında istenilen verimi alabilmek için zamanı iyi kullanmak gerekmektedir.
YGS’de hangi dersten başlanmalı sorusu, yeni sınav sisteminin ardından TYT’de hangi dersten başlanmalı şeklinde sorulmaktadır.
Öğrenci bu noktada doğru kararı verdiğinde sınava daha motive başlayabilmektedir. Bu bakımdan düşünerek hazır olmak son derece önemlidir.
İçerik
TYT önce hangi dersten başlanmalı sorusu yapılan araştırmalar sonucunda netleştirilebilmektedir. Öncelikle her öğrencinin diğerinden farklı olduğu unutulmamalıdır.
Öğrencilerin biri diğeri ile aynı ders donanımına sahip değildir. Dolayısıyla her dersten alınan verim de aynı olmamaktadır. Bu durumun kişilerde değişik sonuçlar almaya neden olduğu bilinmektedir.
Eski sistemde YGS’de hangi testten başlanmalı sorusu sorulurken bugün TYT olarak sorulduğu görülmektedir. Bu soruya verilecek en makul cevap öğrencinin sakin kafa ile başlayacağı test olmalıdır.
Sakin şekilde soruları anlayabileceği ilk an son derece önemlidir. Beyin yorulmaya başlandıktan sonra gerçek bir konsantrasyon gerektiren testler çok büyük hataların yapılmasına neden olabilmektedir.
Önce TYT mi AYT mi çalışmalı sorusu kadar sık sorulan hangi testten başlanmalı sorusu da önemli bir sorudur.
Kişinin TYT çözebilmesi için yapması gereken bir plana sahip olmaktır. Bu plana uyması halinde sınav anında kötü bir sürprizle karşı karşıya kalmayacaktır.
Temel yeterlilik testi üzerine yapılan araştırmalar sonucunda öncelikli olarak Türkçe testinin çözülmesinin öğrencilere çok daha iyi bir sonuç kazandırdığı görülmektedir.
Türkçe testi yapılabilirlik oranı yüksek testlerden biri olmakla beraber ayrıca zamanı da iyi değerlendirmeyi sağlamaktadır.
İçerisinde uzun paragraflar, bazı dil bilgisi soruları bulunduran Türkçe, arkaya bırakıldığı zaman hiçbir şekilde yetişmemektedir. Bu nedenle hemen her öğrenciye önce Türkçe testi ile başlaması önerilmektedir.
Sınavda önce hangi testten başlanmalı sorusu hangi alanda hazırlanmış olursanız olun merak edilmektedir.
TYT gibi ortak olan sınavlarda alanın önemi olmaksızın tüm soruların çözülmesi gerekmektedir. Bu noktada öğrenciler bazı fikir ayrılıklarına düşebilmektedirler.
Sayısalcı olan öğrenciler, sayısal dersler üzerinden puan kazanmaya gayret ederler. Bu açıdan öncelikleri bu dersler olur ve çoğu zaman ya matematik ya da fen bilimleri ile başlarlar. Bu durum bu şekilde alışıldığı takdirde herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Ne var ki yapılmaması halinde moral bozukluğuna dönüşecekse o halde önce Türkçeden başlanması birçok açıdan motivasyon kazandıracaktır.
Sayısal derslerden başlama hususunda matematik ve fen bilimleri alanında herhangi bir bölüm hedefleyen öğrenciler ısrarcı olmaktadır. Bu öğrencilerin kendilerini buna hazırlamaları ve ona göre başlamaları önerilmektedir.
Temel yeterlilik testi olarak açıklanan TYT, öğrencilere birkaç ders üzerinden soru sorulmasına dayanmaktadır.
Kişi sözel test olarak bilinen Türkçe ve sosyal bilimler testlerini daha iyi yapabileceğine inanıyorsa önce bunlardan başlayabilmektedir. Bu noktada özellikle vurgulanması gereken nokta verim almadır.
Sosyal bilimler konusunda gerçekten kötü durumda olduğunuzu düşünüyorsanız asla bu testle başlamamalısınız. Aksi halde ne zamanı ne de motivasyonunuzu kontrol altında tutamazsınız.
Kendinize güveniyorsanız, Türkçe sorularını çözdükten sonra diğerlerine geçmek istiyorsanız bu durumda herhangi bir sorun doğmayacaktır.
Sayısal sınav taktikleri oldukça önemli taktiklerdir. Kişinin bu taktiklere hâkim olması ve sınavda uygulayabilmesi büyük bir hassasiyet gerektirmektedir.
Temel yeterlilik testi olarak üniversiteye giriş sınavının ilk basamağında matematik ve fen bilimleri sayısal alanları vardır. Bu iki testten matematiği tercih ederek sınava bununla başlamak isterseniz doğru şekilde hesap ettiğinizden emin olmalısınız.
Matematik sayısal olduğu için çok zaman kaybettirmez diye düşünülebilir ancak hiç de öyle değildir. Aksine çok fazla zaman kaybettirdiği görülmektedir.
Matematikte iyi olduğunuzu düşünüyorsanız önce matematik testi ile başlayabilirsiniz.
Eğer kötü bir matematiğiniz varsa ve birkaç taneden fazlasını yapamayacağınıza inanıyorsanız kesinlikle matematikle başlamamalısınız.
TYT soruları her öğrencinin merak ettiği sorulardır. Sınav anı geldiğinde her testin içerisinde ilk kez göreceğiniz sorular yer almaktadır.
Özellikle merak ettiğiniz bir test varsa sınavda ondan başlamanızda herhangi bir sakınca yoktur ancak buna o an karar vermemelisiniz.
Fen bilimleri testi ile sınava başlamak niyetindeyseniz buna aylar önceden hazırlanmış olmalısınız.
TYT testleri arasında yer alan fen bilimleri testi özellikle sayısal bölümde okuyan öğrencilerin çözdüğü bir testtir.
Çoğu zaman edebiyat ve sosyal bilimler alanından tercih yapacak öğrenciler fen bilimlerini çözmezler. Bu bakımdan eşit ağırlık ya da sayısal odaklı bir öğrencinin fen bilimleri testini çözmesi beklenebilir. Ne var ki yapılan araştırmalar neticesinde en zor testin çoğu zaman fen bilimleri olduğu görülmektedir. Bu açıdan moral bozma, zaman kaybetme etkisi nedeniyle önce fen bilimleri testi ile başlanmaması önerilmektedir.
TYT konuları, sınav tarihi belli olurken açıklanmaktadır. Her testin konu başlıkları izah edilmekte ve hangi konulardan kaç soru çıkabileceği az çok kestirilmektedir. Bu durumda kişinin bilmesi ve ona göre hazırlanması zorunludur.
Temel yeterlilik testi günü geldiği zaman hala hangisinden başlasam, yeterince hazırlanamadım, eksik konum kaldı diyorsanız biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bunlar arasından sınav anında çözebileceğiniz ilk konu hangi testten başlasam olacaktır.
Sosyal bilimler testi TYT’ye başlamak için çok sağlıklı bir alan değildir. Çoğu zaman zor olmakta ve düşünsel adımlar gerektirdiği için öğrenciyi yormaktadır.
Yorgun bir kafa ile Türkçeye oradan matematiğe geçmeniz çok da verimli sonuç doğurmayacaktır.
TYT Türkçe konularına hâkim olan her öğrenci öncesinde bu konuları bitirmiş olmak zorundadır.
Kişi, sınav günü geldiğinde ilk olarak hangi dersle başlayacağını bilmeli ve doğrudan zaman kaybı olmadan atılmalıdır. Türkçe bunun için en ideal ders olarak kabul edilmektedir çünkü okuma yetisi, yorulmaya gelmemektedir.
Yorgunken okuduklarınızı yanlış anlama ihtimaliniz çok yüksektir ve buna bağlı olarak çok hata yapabilirsiniz. Dikkat dağınıklığına mahal vermeden önce Türkçeden başlamak daha seri sonuç almanıza yardımcı olacaktır.
TYT’de her dersin kendine göre puan dağılımı vardır. Bununla beraber her öğrencinin özellikle bu puan dağılımına göre hareket etmesi, çözme planı oluşturması önerilmektedir. Bununla beraber öğrencilere düşünmeleri konusunda salık verilen bir başka konu zamandır.
Zamanı en iyi hangi testle kullanabilecekseniz ona başlamalısınız. Bu çoğu zaman ya Türkçe ya da matematik olmaktadır ancak matematikte özellikle problemler ile çok fazla zaman kaybı sorunu yaşandığı için Türkçe ile başlamanın zaman kazandıracağı duyurulmaktadır.
TYT’ye girmek için sınıfınıza oturduğunuzda aklınızda yalnızca testler olmalıdır.
Her türlü dikkat dağıtıcı konudan uzak kalmanız, konsantrasyonunuzu toparlamanız önerilmektedir. Bu sayede testleri daha sağlıklı düşünce yapısıyla çözebilirsiniz.
Dikkat edilmesi önerilen bir başka konu ise sıralamadır. Sıralamayı yaparken özellikle Türkçe, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimler olarak ayarlayabilirsiniz. Bu sıralama yapılan araştırmalar sonucunda herkesin verim alabildiği ortak sıralama olarak görülmektedir.
BEn Türkçe ile başlıyorum. Kafam sakinken hızlıca çözüyorum ve buradan en az 35 net çıkarıyorum. Sonra matematik ve feni yarım yarım tamamlayıp kalan zamanımda sosyale bakıyorum.
İlk kaç bine girdin ?
Tyt ve ayt sen kaç net çıkardın ?
ben sosyalden başlayıp sayısala geçip en son türkçeyi bırakıyorum türkçeyi sona bırakmak iyi mi
Kişiden kişiye değişmekle beraber kafalar daha boşken Türkçe çözmekte fayda var.