izmir escort
Sınavda Nasıl Sakin Olunur? - Sinavhanem

Sınavda Nasıl Sakin Olunur?

Sınavda Nasıl Sakin Olunur?

Sınavda sakin kalmak bildiklerinizi sınavda uygulayabilmenizin ve dolayısı ile başarılı olabilmenizin şartlarından birisi. Sene boyunca ne kadar düzenli ve verimli çalışırsanız çalışın eğer sınav anında stres yapar ve heyecandan eliniz ayağınıza dolaşırsa bildiklerinizin tamamını sınava yansıtmanız mümkün olmaz.

Sınavda sakin olabilmek için önceden tüm önlemlerinizi almış olmanız gerekiyor. Eğer kendinize stres yönetimi konusunda güvenmiyorsanız sene içerisinde profesyonel bir destek almayı da düşünebilirsiniz.

Sınava Nasıl Sakin Girilir?

Sınav öncesinde psikolojinizi hazırlamanız çok önemli. Bir anda sınava girip sakin olacağım diyerek stresinizi yok etmeyi bekleyemezsiniz. Sene içerisinde çalışırken ve sınavdan önce son hazırlıklarınızı yaparken sınav anına hazırlanmaya özen göstermelisiniz.

Sınav Öncesi Beslenme

Yediklerimiz sadece vücudumuz için değil psikolojimiz için de oldukça önemli. Sınavdan önceki 1 haftada yediklerinize ekstra dikkat ederseniz sınav sürecinde kendinizi daha sakin hissedebilir ve veriminizi arttırabilirsiniz.

Sakinlik ve beyin kontrolü için omega 3 oldukça önemli. Son hafta balık yemek zehirlenme riskleri nedeni ile gereksiz olabilir; ancak omega 3 yalnızca balıktan alınmaz. Keten tohumu, ceviz ya da omega 3 tüketimi faydalı olacaktır.

Her sabah uyandığınızda 1 tatlı kaşığı arı poleni yerseniz hem enerjiniz daha yüksek olur ve sınavda daha iyi konsantre olursunuz hem de stres düzeyiniz daha düşük olur.

Genel olarak kısa sürede sindirilen ve kan şekeri düzensizliklerine neden olan şeker, çikolata gibi basit karbonhidratlardan uzak durun. Onun yerine kompleks karbonhidratlar ve proteinler tüketin.

Sınavda Giyim

Sınavda rahat olmanız çok önemli. Bu nedenle dar ve sizi sıkan kıyafetlerden uzak durun. Rahat edemezseniz nefesiniz ve kaslarınız etkilenir ve doğrudan stres üzerinde etkilidir.

Eşofman, tayt gibi kendinizi rahat hissedeceğiniz kıyafetler ve sizi terletmeyecek ve üşütmeyecek kalınlıkta salaş üstler giymeniz doğru bir seçim olabilir.

Sınavda Sakin Kalmak İçin Son Gün

Sınavdan önceki gün kişinin stresinin üst düzeye çıkmasına neden olabilir. Pek çok kişi yakınları tarafından aranır ve başarılar dilenir. Her ne kadar bu durum bir incelik olsa da öğrencilerin stresini arttırabilir.

Mümkün oldukça son gün telefonlarınızı kapatın. Doğada zaman geçirme şansınız varsa değerlendirebilirsiniz. Ertesi günü sınav günü değil de klasik bir gün olarak düşünmeye çalışın.

Unutmamanız gereken bir önemli konu da teknolojik aletlerin insanın stres düzeyini arttırabileceği ve algısını kapatabileceği. Sınavdan önceki gün saatlerce sosyal medyada zaman geçirmemeye dikkat edin.

Sınav Anını Önceden Yaşamak

Pek çok öğrenci üniversite sınavına hayatı boyunca 1-2 kere girer. Her ne kadar sene boyunca onlarca deneme sınavına girmiş olsanız dahi sınavın farklı bir ortam olduğunu düşünürsünüz ve bu düşünce sizi heyecanlandırır. Ancak öncesinde kendinizi sınavda hayal ederseniz aslında bildiğiniz bir işi tekrarlıyor gibi olursunuz.

Haftada 3-4 kere kendinizi sınavda hayal edin ve tüm ayrıntıları gözünüzde canlandırın. Uyandığınızı, kahvaltınızı yaptığınızı, giyindiğinizi ve tüm ayrıntıları.

Ayrıntıları hayal etmek olayın gerçekçilik hissini arttırır. Hayal kurarken sürekli çok sakin olduğunuzu ve tüm hakimiyetin sizde olduğunu hissedin. Sınava girdiğinizi, sınavı sakin bir şekilde yaptığınızı, çok iyi geçtiğini ve çıkıp bu güzel sınavı çevrenizdekilerle paylaştığınızı düşünün.

Sınavda Nasıl Sakin Kalınır?

Sınavdan önce hazırlıklarınızı yapmış olmanız stres yönetiminiz için oldukça önemli olacaktır. Ancak elbette hala heyecanlı olabilirsiniz. Sınavda heyecanlandığınızda yaparak sakinleşmenizi sağlayacak bazı yöntemler de bulunuyor.

Sakin Olmak İçin Nefes Egzersizleri

Nefes egzersizleri heyecanı üzerinizden atmanız ve beyninizin kontrolü eline geçirmesi için bir fırsattır. Nefes egzersizlerini sene içerisinde çalışmanız daha doğru şekilde uygulayabilmenizi sağlayacaktır.

Burundan derin nefes alıp ağızdan vermelisiniz. 10 tekrar sonrasında kendinizi çok daha iyi hisseder ve sınava sıfırdan başlayabilirsiniz.

Sakin Kalmak İçin Düşünce Kontrolü

Sınavda heyecanladığınızı hissettiyseniz, “Eyvah, sürem yetmeyecek.”, “Kesin sınavda başarılı olamayacağım, istediğim üniversiteye gidemeyeceğim.” gibi düşünceler hücum ettiyse bu şekilde sınava devam etmeyin. Heyecanınız üst düzeyken yaptığınız soruların yanlış çıkma ihtimali de artar.

Düşüncelerinizi kontrol etmeye çalışın. Sınavım gayet iyi gidiyor, elimden gelenin en iyisini yapıyorum diye düşünün ve derin nefes alarak devam edin. Kendinize ayırdığınız 1 dakika, sınavda zamanınızı daha iyi kontrol edip, sakin bir şekilde devam etmenize yardım edin.

Sınav Taktiklerinizi Hatırlayın

Sınavda sakinliğinizi kaybetmenizin en temel nedeni arka arkaya yapamadığınız bir kaç soru ile beraber gelen başarısızlık düşüncesidir. Her zaman işler istediğiniz gibi gitmeyebilir; ancak bu durumlar için farklı taktikleri cebinizde bulundurmanız faydalı olacaktır.

Sınavda turlama tekniği gibi daha önceden alıştırma yaptığınız taktikleri uygulamaya başlarsanız işinize yarayabilir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Buradan Arama Yapabilirsiniz..
Sizce de Bir Beğeniyi Hak Etmiyor Muyuz?
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM