Mezuna kalmalı mıyım? Mezuna kalmak mantıklı mı? Yoksa zaman kaybı mı? soruları YKS sonucunda istediği sonucu alamayan ve tercih yapıp yapmakta kararsız kalan öğrencilerin sıklıkla sordukları sorulardandır. Aklınıza takılabilecek sorulara mümkün oldukça cevap verdik. Ancak sorularınız varsa yorumlar kısmından bize ulaşabilirsiniz.
İçerik
Mezuna kalmak ya da tercih yapmak arasında kararsızlık yaşayan öğrencilerin aklında bulundurması gereken en önemli nokta bir yılın düşündüğünüz kadar önemli bir süreç olmadığıdır. Eğer puanınız istediğiniz bölüme yetmiyorsa ya da daha iyi bir üniversitede lisans eğitimi almak istiyorsanız mezuna kalmayı düşünebilirsiniz.
Unutmamalısınız ki pek çok kişinin yaşamı boyunca sürdürdüğü meslek üniversite tercihlerine göre belirleniyor. Bir sene kaybetmemek için yaşamınız boyunca istemediğiniz bir işte çalışarak ne kadar mutlu olabilirsiniz? Bu sorunun cevabını kendinize vermelisiniz. Ancak eğer net bir hedefiniz yoksa, bu bir sene boyunca daha iyisini yapabileceğine inanmıyorsanız elinizdeki seçenekleri de değerlendirebilirsiniz.
Bütün sene boyunca ders çalışan ve YKS’yi bekleyen öğrenciler için aynı sürecin en baştan başlaması ilk etapta tedirgin edici olabilir. Ancak unutmamanız gereken bir nokta var. Bu sene daha deneyimlisiniz. Hatalarınızı biliyor ve izleyeceğiniz yol hakkında daha fazla fikir yürütebiliyorsunuz.
Eğer hatalarınızdan ders çıkarır ve neyi yapmanız ya da yapmamanız gerektiğini anlayacak buna göre bir ders çalışma programı ile ilerlerseniz kısa süre içerisinde stresinizin azaldığını görebilirsiniz.
Mezuna kalıp kalmama konusunda kararsız olan öğrenciler “Mezuna kalırsam sıralamamı ne kadar öne çekebilirim?” sorusunun cevabını arayabilmektedir. Ancak ne kadar araştırma yaparsanız yapın bu sonuç kişiden kişiye değişeceğinden net bir sonuca ulaşamayacağınızın mümkün olmadığını bilmelisiniz.
Aklınızda bulundurmanız gereken nokta ise dereceniz ne kadar düşükse sıralamanızı öne çekmenizin o kadar kolay olduğudur. 500.000’den 100.000’e çekmek oldukça kolaydır. Ancak 40 binden mezuna kalmak ve derece yapmak isteyen bir öğrencinin daha düzenli çalışması gerektiği kesindir.
Mezuna kalmayı düşünen öğrenciler OBP puanlarının kırılması konusunda tedirginlik yaşayabilmekteler. Ancak yalnızca YKS’ye girmiş olmak mezuna kalıp bir sonraki sene sınava girdiğinizde puanınızın düşmesine neden olmaz. Eğer sınava girer ve tercih yaparsanız; tercihiniz gelirse o zaman bir sonraki sene sınava girdiğinizde puanınız düşer.
Üniversite sınavında puan düşmesi içeriğimizde OBP kesilmesi ile ilgili yüzlerce öğrenci sorusunu cevapladık. Bu konuda aklınıza takılan bir şey varsa linke tıklayarak içeriğe gidebilirsiniz.
Mezuna kalıp kalmamaya karar verirken sizi bekleyen avantaj ve dezavantajları da göz önünde bulundurarak daha doğru karar vermeniz mümkün olabilir.
Mezuna kalmanın dezavantajları da mevcuttur. Ancak bu dezavantajlar aslında yanlış düşünme ya da motivasyonsuzluk gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Kontrol edilmesi de mümkündür.
Yerleşip mezuna kalmak tercih döneminde yapılan en büyük hatalardandır. Bu nedenle tercihlerinizi yapmadan önce iyi düşünmelisiniz. Tercihlerinizden herhangi biri geldiğinde bu bölüme gitmek isteyecek misiniz? İstemediğiniz hiçbir tercihi listenize eklememelisiniz.
Tercih yapıp yerleştiğiniz takdirde bir sonraki sene OBP yarıya düşecektir. Okul puanı düştüğünüzde ise siz aynı neti yapsanız da sıralamanız düşecektir. Bu sayede yalnızca hayalinizdeki bölüme yerleşmek için daha çok çalışmak zorunda kalmazsınız. Aynı zamanda sene boyunca da daha stresli olursunuz.
YKS’nin yaklaşması ile beraber TYT ve AYT’ye girmeyip doğrudan mezuna kalmayı düşünen öğrenciler olabilmektedir. Ancak bu seçimin doğru olduğunu söylemek mümkün değildir. Sınava ne kadar az zaman kalmış olursa olsun sonuna kadar elinizden geleni yapın ve sınava girin. Belki de şansınız yaver gidecek ve daha hâkim olduğunuz konulardan sorularla karşılaşacaksınız. Ayrıca eğer sonuçlar istediğiniz gibi gelmese bile sınava girme motivasyonu ile eksik konularınızın bir kısmını tamamlayacak ve tecrübe kazanacaksınız.
Tercih döneminde mezuna kalmakla 2 yıllık bir ön lisans bölümünde okumak arasında kararsız kalmanız olasıdır. Ancak bu aşamada işin içine hayalleriniz giriyor. Okumak istediğiniz bir bölüm var mı? Eğer 2 yıllık farklı bir bölüme yerleşirseniz mutlu olabilecek misiniz?
Dikkat etmeniz gereken nokta ise 4 yıllık bölümlerin 2 yıllık bölümlerden daha fazla iş imkânı olduğu gibi bir genelleme yapmanın yanlış olduğudur. Adalet, anestezi, paramedik gibi pek çok bölümün iş imkanları azımsanamayacak kadar azdır.
Hemşirelik yazmakla mezuna kalmak arasında kararsızlık yaşayan öğrencilerin hayali genellikle tıp okumak oluyor. Eğer doktor olmaktan çok sağlık alanında çalışmak ilginizi çekiyorsa hemşirelik yazabilirsiniz. Üstelik hem özelde hem de devlette oldukça geniş bir iş imkânı var. Ancak doktor olmayı hayal ediyorsanız ve ilk 200.000 içerisindeyseniz bir daha denemek için mezuna kalmanızda fayda vardır.
Mezuna kalmakla ilgili en çok soru tıp kazanmak isteyenler tarafından soruluyor. Tıp kazanmak için 5. kez mezuna kalanlar dahi mevcut.
Özellikle 40-50 k aralığında olup da mezuna kalıp tıp kazanmak istiyorsanız ihtimalinizin oldukça yüksek olduğunu söylemek mümkün. Ancak sonuçlar açıklandıktan sonra kısa bir tatil yaptıktan sonra bir program yapmanız ve sene boyunca programlı bir şekilde çalışmanız önemlidir.
Mezuna kalırken tıp kazanmak ve tıp okumak için düzenli çalışma alışkanlığı kazanmanızın olmazsa olmaz olduğunu unutmamalısınız.
Eşit ağırlık bölümlerde mezuna kalarak istenen bölümü kazanmak çok daha kolay olabilmektedir. Hukukta da durum böyledir. TYT bölümünü hallettikten sonra matematik haricinde sözel dersler ağırlıktadır. Bu derslerle ilgili bolca soru çözüp tekrar yaparak fulle yakın çıkarmanız mümkündür.
Matematik içinse farklı soru tarzlarını görebileceğiniz bolca zamanınız olacaktır. TYT fende çıkan basit konulara da göz atarak diğer derslerden hata yapmak için kendinize hak bırakabilirsiniz.
Sınav esnasında şansı yaver gitmeyen, sınava az zaman kala moral bozukluğu yaşayarak çalışmalarını yavaşlatan öğrenciler mezuna kalarak derece yapmayı hedefleyebilmektedir.
Genellikle tıp, diş hekimliği ve iyi üniversitelerin mühendisliklerinde okumak isteyen öğrenciler bu sürece başlamadan önce zorlu bir senenin kendilerini beklediklerini bilmeliler.
Unutmamalısınız ki 70 netten 80 nete çıkarmak son derece kolayken 100 netten 110 nete çıkarmak bir o kadar zordur. Bu nedenle derece yapmak istiyorsanız tüm dersler için zaman ayırmanız ve detaylı bir şekilde çalışmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Ayrıca YKS’de derece yapmak isteyen öğrenciler için hazırladığımız YKS’de derece yapmak isteyenlere öneriler içeriğimize de mutlaka bakmalısınız.
Mezuna kalmaya karar veren öğrenciler sınava hazırlık sürecinde evde mi çalışsam dershaneye mi yazılsam ikilemine girebilmektedir. Bu noktada geçen seneden ne kadar eksiğiniz olduğunu ve kişiliğinizin düzenli çalışmaya elverişli olup olmadığını göz önünde bulundurmalısınız.
Eğer düzenli çalışmakta zorlanacağınızı düşünürseniz dershaneye gidip gelmek, verilen ödevleri tamamlamak, sizinle birlikte sınava hazırlanan kişilerle olmak motivasyonunuzu yükseltebilir. Ancak ben evde kendim çalışırken zorlanmam diyorsanız daha esnek bir program hazırlamanız mümkün olur. Yolda zaman kaybetmezsiniz ve zaten yeterince iyi bildiğiniz konular üzerinde fazladan zaman harcamazsınız.
Evde kendiniz çalışacaksanız programınızı çok daha sıkı tutmanız gerektiğini unutmamalısınız. Çözemediğiniz sorular içinse internetteki forumlarda ya da sosyal medyada oluşturulan gruplardan faydalanabilirsiniz.
Mezuna kalan öğrencilerin motivasyonlarının bozulması çok daha kolay olduğundan bir ders programını takip etmek son derece önemlidir. Bu programı kendiniz hazırlarsanız çok daha iyi olur. Bu sayede kendi önceliklerinize dikkat edebilir, özelleştirilmiş bir program hazırlayabilirsiniz. Programınızı hazırlarken “Nasıl ders programı hazırlanır?” içeriğimizden faydalanabilirsiniz.
Programınızı saatlere bağlı kalarak hazırlarsanız bozmanız kolay olur. Bunun yerine gün içerisinde hangi konuya çalışacağınızı, kaç soru çözeceğinizi belirleyebilirsiniz. Ayrıca tekrarları ihmal etmemeniz gerektiğini söylemeye bile gerek yok.
Öğrenciler arasında mezuna kalıp yükselten sayısı çok az, ikinci sene ancak 10 puan artıyor, mezuna kalıp daha az puan alanlar var gibi konuşmalar sıklıkla gerçekleşir. Ancak bunların büyük bir kısmı ağızdan ağıza yayılan dedikodudur.
Mezuna kalıp ders çalışmıyorsanız sınava bir sene geç girdiniz diye bir mucize olmasını bekleyemezsiniz. Ancak düzenli bir şekilde çalıştıysanız sıralamanızı yükseltmeniz hiç de zor değildir.
İlk sene 40 binlerde olup derece yapan çok öğrenci gördüm. 200 binlerden 50 bine çekmek ya da milyonuncu olmuşken 150 bine girmek hayal değil.