Üniversiteye giriş sınavı olarak isimlendirilen YGS-LYS sınavları, 2018-2019 eğitim öğretim yılında yerini YKS ve TYT isimli sınavlara bırakmaktadır. Sınav sisteminde meydana gelen değişim oldukça köklü ve detaylı bir değişikliktir. Bu nedenle sınavlara girecek olan adayların, sınav öncesinde tüm içeriği ayrıntılı şekilde öğrenmesi gerekmektedir.
YGS ve LYS’den farklı olarak sınav günleri, oturumları, saatleri ve soru sayıları noktasında pek çok farklılık olduğunu söylemek mümkündür. Öğrenciler önceki sınav sisteminde birçok puan türüne odaklı soru çözerken YKS ve TYT’de puan türleri azaltılmıştır.
İçerik
YKS, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı olarak açılabilen üniversiteye giriş sınavıdır. 2018-2019 eğitim öğretim yılından önce yapılan LYS sınavına karşılık gelen bir sınavdır. Ne var ki LYS’den pek çok noktada farklılık gösterdiği bilinmektedir.
YKS ile ilgili bilinen en net bilgi sınavın ikinci oturumu olduğudur. Yapılacak bu ikinci sınavda adaylar eğitim aldıkları lise alanlarında donanımlarını ortaya koyacaklar. İlk sınav olan TYT’nin aksine adaylar bu sınavda daha çok alan merkezli testleri çözmek durumunda kalacaklar.
YKS, YGS ve LYS’nin aksine birçok alan türü bulunmadan yalnızca sözel, sayısal ve eşit ağırlık alanlarına yönelik bir sınav olacaktır. Bu nedenle öğrenciler sınava hangi alanda eğitim aldılarsa bunun için girmek durumunda kalacaklar. Sayısal öğrencisi kendi alanındaki başarısını ortaya koyup bu doğrultuda aldığı puanla bölüm seçebilecekken diğer bölüm öğrencileri de kendi alanlarında en iyisi olmak için sınava girecekler.
Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı, öğrencilerin alanlarındaki başarılarına göre puan alacakları bir sınavdır. Bu nedenle lise müfredatında bulunan alan konularının hemen her birinden soru sorulması beklenmektedir.
YKS oturumunda öğrenciler Türk dili ve edebiyatı-coğrafya 1, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri alanlarında soru çözeceklerdir. Her alandan çıkacak olan sorular lise müfredatının içeriğinde olacaktır.
Toplamda 4 ayrı testin olacağı YKS’de öğrenci daha önce öğrenmiş olduğu konuların testlerini çözümleyecektir. Dolayısıyla müfredat bakımından 2018-2019 eğitim öğretim yılının bu sınavı da diğer üniversiteye giriş sınavları gibi olacaktır.
YKS’ye girecek olan öğrenciler, sözel öğrencileri ise bu durumda sosyal bilimler ekstra önem taşımaktadır. Dolayısıyla öğrencinin sosyal bilimler alanında çıkacak tüm konulara hâkim olması gerekmektedir.
Sosyal bilimler testi içerisinde sorulacak olan dersler tarih, felsefe grubu, din kültürü ve ahlak bilgisi ve coğrafya 2 dersleri olacaktır. Tarih dersinden ayrı, coğrafya 2 dersinden ayrı diğer derslerden ayrı ayrı belli oranlarda sorular sorulacaktır.
YKS’ye girecek olan öğrenciler, sayısal bölümü öğrencileri ise fen bilimleri puanları tercihleri için oldukça önemlidir. Fen bilimleri kapsamında hazırlanan sorular, diğer tüm dersler gibi lise müfredatı içerisinden olacaktır.
YKS’de sorulacak olan fen bilimleri alan soruları içerisinde fizik, kimya ve biyoloji dersleri yer almaktadır. Öğrenci lise eğitimi aldığı yıllarda fizik, kimya ve biyoloji gördüğü için konuların hemen hepsini biliyor kabul edilmektedir.
Ders bazında hazırlanacak olan soru sayısı ise değişkenlik gösterebilmektedir. Yapılan açıklamalar sonucunda ağırlığın daha önceki yıllarda olduğu gibi fizik ve kimyada olması beklenmektedir.
YKS ile ilgili net şekilde açıklanmamış olan detaylardan bir diğeri de konu dağılımıdır. Her ders için ayrı konu dağılımı yapılabilmesi bu noktada pek de mümkün görünmemektedir ancak yapılan açıklamalar sonucunda adayların lise müfredatına yoğunlaşması gerektiği dile getirilmiştir. Bu nedenle öğrencilerin her ders için lise müfredatından yola çıkması önerilmektedir. Bu şekilde hemen her konu hakkında fikir sahibi olmak mümkündür. Sınav yaklaşırken öğrenciler, yayınlanacak olan kılavuzda konu dağılımı hakkında fikir verilmesini ümit etmektedir.
YKS’de öğrencilerin karşısına çıkacak olan soru sayısı toplamda 160’tır. TYT ile beraber toplam 240 soru çözecek olan öğrenciler, her testten 40 adet soru çözecekler. Dolayısıyla Türk dili ve edebiyatı-coğrafya 1 alanından 40, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri alanından da 40 adet soru çözülmesi gerekmektedir.
YKS’de çözülen bu soruların her biri ayrı ayrı puan olarak öğrencinin genel puanını meydana getirecektir. YKS’de çözülmesi gereken soru sayısı her öğrenci için aynı olacaktır. Doğru ve yanlışlar hesap edilerek her öğrenci kendi tercihini yapacağı puanı alacaktır.
YKS’ye giren öğrencilerin çözdükleri sözel ders testlerinde; Türk dili ve edebiyatı testinin %50, sosyal bilimler testinin %50 ağırlığı bulunmaktadır. Eşit ağırlık puanı alacak öğrenciler için de matematik %50, Türk dili ve edebiyatı-coğrafya 1 %50 oranında etki edecektir. Öğrencilerin, sayısal puan için çözükleri testlerde matematik için %50, fen bilimleri için %50 oranında ağırlık olacaktır.
Genel ağırlık oranına dikkat edildiğinde öğrencinin bir derse ağırlık verip diğerini devre dışı bırakması gibi bir durumu söz konusu olmayacaktır. Dolayısıyla kendi alanına dâhil olan tüm konuları detaylı şekilde bilmesi esastır.
Daha önce yapılmış olan üniversite giriş sınavlarında hesaba alınan puan türleri 10’dan fazla iken, YKS için puan türü yalnızca 4 adet olacaktır. Sözel, eşit ağırlık, sayısal ve yabancı dil alanlarında hazırlanan testlere bağlı olarak öğrenciler de bu doğrultuda soru çözecek, puan alacaktır.
Sözel bölümü öğrencisi için TYT %40 oranında etkili olurken YKS’nin %60 oranında etkili olması beklenmektedir. Aynı oran eşit ağırlık, sayısal ve yabancı dil öğrencileri için de geçerlidir. Dolayısıyla öğrencinin kendi alanında eğitim aldığı es geçilmemiş, puan türünün ağırlığını kendi alanından alması sağlanmıştır.
YGS ve LYS için en sık şikâyet edilen konu, sınavlar arası zamansal farktı. Öğrenciler, Mart ve Haziran olmak üzere iki farklı ayda sınava girerek lise son sınıf eğitimlerini düzenli şekilde tamamlayamamaktaydı. YKS hazırlığı yapılırken bu şikâyetin ciddiye alındığı gözlemlenmektedir. Öğrencilerin lise eğitimini düzenli şekilde tamamlayabilmeleri için son sınıfta aylık farklar konulmamaya karar verilmiştir.
YKS üniversiteye giriş sınavlarının ikinci oturumudur. Birinci oturumu olan TYT ile aynı hafta sonu yapılması planlanmıştır. Dolayısıyla tek bir hafta sonunda her iki sınavda yapılıp bitirilecektir. TKS’nin ikinci oturum olarak ne zaman yapılacağı ise net şekilde belirtilmemiştir.
Sınavların her ikisi de Haziran ayında okul sonuna doğru yapılacaktır. Bu şekilde öğrencilerin eğitim dengeleri de bozulmamış olacaktır.
Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı, tam olarak tarihi belirli bir sınav değildir. Aynı şekilde sınav hakkında net olmayan bazı detaylar daha bulunmaktadır. Bu detaylardan biri de sınava ayrılacak süredir. Her ne kadar YGS ve LYS üzerinden hesaplamalar yapılıyor olsa da bu konu hakkında net bir bilgi verilmediği bilinmektedir. Öğrencilerin soruları çözebileceği, kontrol etmek için vakitlerinin kalacağı bir süre olması beklenmektedir.
YGS ve LYS ‘de soru başına düşen dakika 1,5- 1,7 arasında iken ÖSS’de soru başına yalnızca 1 dakika ayrılmaktaydı. Öğrencilerin pek çoğu için her sorunun kaç dakika olduğu oldukça önemlidir çünkü pek çok öğrenci zaman sıkıntısı nedeniyle başarısız sonuçlar elde etmekten korkmaktadır.