Sınav hazırlığında olan öğrenciler için Ygs süreci, oldukça hızlı geçer. Hazırlıklara erken başlandıysa her şey düzenli bir şekilde ilerleyebilir. Ancak geç kalındıysa yapılması gerekenler karıştırılır ve stres altında hissedilebilir. Bunun önüne geçebilmek adına, yaşadığınız bu zaman dilimini çok iyi değerlendirmeli, olabildiğince profesyonel hazırlanmalısınız.
Sınava son birkaç ay kaldığında dahi her şeyi değiştirme fırsatınız olacak. Özellikle son bir ayda puanınızda önemli oynamalar yaratabilir, sıralamanızda fark açabilirsiniz.
İçerik
Bir ay gibi kısa bir süre içinde yapılması gereken en temel şey; konuları tekrar etmektir. Ne kadar sık tekrar yapar, canlı tutarsanız o kadar şanslı olursunuz. Çok detaylıca yazarak konu çalışmak bu süreç için tehlikeli. Ancak siz, daha çok önceden çıkardığınız notlara göz gezdirebilirsiniz. Kısa kısa okuyup geçerek, her gün konu tekrarını ihmal etmemelisiniz.
Özellikle ygs için ayrıca önem taşıyan tarih ve coğrafya konularınızda eksik olmaması gerekir. Konu özetlerinizi elinize alıp her gün üç konu özeti bitirirseniz, arkasından soru çözümü yaptığınızda pekişecektir. Aksi halde pekişmesi pek de mümkün değil.
Konular, testler elbette öğrendiklerinizi pekiştirmenizi sağlar. Ancak bu öğrenilenlerin, hız ve stresle mücadele edebilmesinin tek yolu denemelerdir. Çözeceğiniz denemeler sizin pekiştirdiğiniz konuları, ne kadar yerleştirebildiğinizi ortaya koyar.
Son bir ayda çözülen denemelerde istikrar yakalandıysa, hemen hemen sınav puanınız da buna benzeyecektir. O yüzden dengeli ve sınavdaymışçasına deneme çözmek, size öngörü kazandırır. Çözeceğiniz her soruyu sınav sorusu gibi dikkatle çözüp önem vermeniz sınava benzer puanlar yakalamanız açısından önemlidir.
Sınava kısa bir süre kaldığı için kaliteli ve kendini ispatlamış yayınların deneme setlerini kullanmanızda yarar var. Size zaman kaybettirecek, hatalı soruları çok olan denemeleri almamaya özen gösterin.
Sınava hazırlanırken altı ay kaldığında çözdüğünüz soru sayısı 200- 400 arası ise sınava bir ay kala bu sayısı iki katına çıkarmanız gerekir. Bu soru arttırma konusunda izleyeceğiniz yol ise daha çok havada kalmış konular üzerine olmalı. Yani Türkçeden cümlede anlamı çok iyi anladığınız halde 500 soru çözmenizin size bir faydası olmaz. Ancak matematikten herhangi bir konuyu anlamamışsanız çözeceğiniz soru sayısının faydasını çok görürsünüz.
Ygs 9. sınıf içerisinde görülen; matematik, geometri, Türkçe, coğrafya ve tarih ana dersleri üzerine kurulu bir sınavdır. Bu sınava hazırlanırken kesinlikle eksik olduğunuza inandığınız ders üzerine yoğunlaşmanız uygundur. Ancak yalnızca matematik ve Türkçe çalışarak iyi bir sıralama elde edemezsiniz. Bu nedenle sıralamanızın yüksek olmasını istiyorsanız yapmanız gereken şey, coğrafya ve tarih üzerine de gerektiği kadar düşmek. Özellikle coğrafya, son bir ayda rahatlıkla bitirilebilecek bir ders. Bu nedenle bir ayınızın içine bu iki branşı da ekleyerek tamamen donanımlı girmenizde fayda var.
Ygs yolun sadece yarısı, bunu aklınızdan asla çıkarmayın. Bir ay kalması ile bir yıl kalması da bunu değiştirmeyecek. Bu yüzden sınava hazırlanırken kalan zaman gözünüzü korkutmasın. Özellikle ygs ile üniversiteye yerleşecekler için bu sınav, oldukça önemli. Yine de sizin stres altında kendinizi kaybetmenizi sağlayacak kadar tehlikeli değil. Ne kadar temkinli, soğukkanlı ve profesyonel düşünürseniz o kadar başarı elde edersiniz. Unutmayın stres, sadece bildiklerinizi yanlış yapmanıza yardım eder. Elbette sınav günü heyecanınız olmalı fakat bu heyecanı bir ay önceden yaşamaya başlayıp yapacaklarınızda da geç kalmak istemezsiniz.