Soru çözerken sıkılıyorum, ne yapmalıyım cümlesini kuran birçok öğrenci vardır. Gerek sözel derslerde gerekse sayısal derslerde soru çözme konusu can sıkıntısı hissettirir. Öğrencilerin birçoğunda görülen bu durum pek çok nedene dayandırılabilir. Neden sıkıldığınızı bilmek, bu sorunun daha rahat çözülmesini sağlar.
Her öğrenci zaman zaman ders çalışmaktan, kitap okumaktan, test çözmekten şikâyet eder. Önemli olan bu sorunun kalıcı bir hal almamasıdır. Öğrenciler, bilinçli olarak test çözerse verim alabilirler.
Sıkılarak çözülen sorulardan alınan verim yeterli olmaz. Paragraf çözerken sıkılıyorum diyen bir öğrenciyseniz sıkılmayı engellemek için ne yapılması gerektiğini bilmelisiniz.
İçerik
Deneme çözerken sıkılıyorum, ders çalışmak istemiyorum diyen öğrencilerden biriyseniz bu durumu aşmak için kendinizi ikna etmelisiniz. Her şeyden önce neden soru çözdüğünüzü aklınızdan çıkarmamalısınız.
Liseye, üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanıyor olabileceğiniz gibi okul sınavlarına da girecek olabilirsiniz. Sizi bekleyen önemli bir sınav varsa bu durumda sıkılmak yerine ciddi bir hazırlık yapmanız gerekir. Sınav kaygısı, sıkılmaya engel olabilecek en temel hislerden biridir.
Öğrenciler, sınavda kötü bir not ya da düşük bir puan almamak için soru çözmek zorundalar.
Soru çözerken sıkılmaya engel olabilecek şey sorumluluk bilincidir. Israrla sıkılmaya devam ediliyorsa girilecek sınavın ciddiyeti kavranamamıştır. Bu da istenilen sonucu almayı engelleyen bir problemdir.
Soru çözerken canım sıkılıyor cümlesi birçok öğrencinin kurduğu cümlelerdendir. Sıkılmamak için yapabileceğiniz şeylerden biri kontrollü test çözmedir.
Tek seferde çok sayıda soru çözmek, can sıkıcı bir durumdur. Bir oturuşunuzda mola vermeden en fazla 30-40 soru çözmelisiniz. Arkasından kısa bir mola verdikten sonra tekrar test çözmeye devam etmelisiniz.
Çözmeyi planladığınız tüm soruları tek seferde bitirmeye çalışmak, canınızın sıkılmasına neden olur. Üstelik sonraki gün test çözmeye oturmanıza da engeldir. Her gün aynı şekilde yoğun ve bunaltıcı tempoda test çözüyor olmak, keyfinizi kaçıracak etkenlerden biridir.
Paragraf çözerken odaklanamıyorum, soru çözmek benim için can sıkıcı gibi ifadeler sıkça dile getirilir. Öğrencilerin yeterince hevesle test çözmemesi, aldıkları verimi azaltır.
İlginizi Çekebilir: Paragraf Netlerini Arttırmak İçin İpuçları
Test çözerken sıkıldığınızı fark ederseniz yaptığınız teknik hataları düşünmelisiniz. Test çözme tekniğiniz yanlışsa sıkılmanız doğaldır.
Deneme çözerken sıkılıyorum diyen öğrenci sayısıyla test çözerken sıkılıyorum diyen öğrenci sayısı farklıdır. Tek bir dersten soru çözen öğrenciler bir süre sonra ciddi anlamda sıkılmaya başlarlar.
Aynı dersle ilgili benzer konular, benzer soru kalıpları sıkıcı bir hal alır. Böyle durumlarda önerilen şeyse karma testlere yönelmektir. Tek bir dersten test çözmek yerine birkaç dersten test çözmeniz, sıkılmadan ders çalışmanıza yardımcı olur.
Gün içinde çözülecek derslerin arasına bir sayısal bir sözel ders ilave edebilirsiniz. Matematikle Türkçe, tarihle geometri, fizikle coğrafya gibi eşleştirmeler yaptığınızda test çözmek daha keyifli bir hal alabilir.
Test çözerken canım sıkılıyor diyen öğrenciler bu sorunun çözümünü bulmakta zorlanmazlar. En etkili çözüm yollarından biri de çetele tutmaktır. Gün içinde çözmüş olduğunuz soru sayılarını bir kâğıda yazdığınızda daha net değerlendirirsiniz.
Çetele tutmak olarak da isimlendirilen kaydetme işi; doğruyu, yanlışı, boş sayısını kontrol edebilmeyi sağlar. Her testin sonucunda kaç doğrunuz olduğunu, kaç yanlışınız çıktığını, bıraktığınız boşları tekrar inceleme fırsatı bulursunuz. Böylece haftanın sonunda genel bir inceleme yapıp hangi dersten daha çok hatanız olduğunu görürsünüz.
Çetele tutmak, öğrencilerin daha azimli çalışmasını sağlar. Yanlış sayısını azaltmayı hedefleyen öğrenciler bir sonraki testi daha istekli çözerler.
Soru çözerek ders çalışma yöntemi birçok kişinin tercih ettiği seçeneklerdendir. Bazen sadece soru çözerken bazen konu çalışıp arkasından soru çözerken sıkılma sorunu doğabilir.
Öğrenciler soru çözerken sıkılmak istemiyorsa ders çalışmayı sevmek zorundadır. Hiç kimse nefret ettiği bir şeyi yaparken mutlu olmaz. Soru çözme için de aynısını söylemek mümkündür. Soru çözmeyi severseniz sıkılmadan başarılı sonuçlar elde edersiniz.
Test çözmeyi sevmiyorum ne yapmalıyım diyorsanız ısrarcı olmalısınız. Soru çözerken canı sıkılan, severek soru çözemeyen kişiler kararlı olmalıdır. İradeli olmak bir süre sonra ders çalışmayı da test çözmeyi de sevdirir.
Her gün en az 50 soru çözmeye karar verip bu konuda ısrarcı olursanız pozitif dönüt alırsınız. Bir gün 50 soru çözüp ertesi gün 20 tane çözerseniz ne yazık ki sıkılırsınız. Israrla aynı sayıda soru çözmek bir süre sonra alışkanlık edinmeyi sağlar.
İstikrarlı olmanın bir başka etkisi de aldığınız sonuçlarda görülür. Her gün belli miktarda soru çözdüğünüz zaman sonuçların çok daha iyiye gittiğini görürsünüz. Aldığınız sonuçlar iyi oldukça test çözerken sıkılmadığınızı fark edersiniz.
Tyt çözerken sıkılıyorum, test çözmek canımı sıkıyor diyorsanız farklı kaynaklara yönelmelisiniz. Hangi sınav için hazırlanırsanız hazırlanın fark etmez. Tek bir kaynak kitaptan test çözmek bir süre sonra sıkıcı hal alır. Bunun nedeni aynı kalıpta sorular içermesidir.
Her soru bankasının kendi tarzında soruları vardır. Birkaç kez çözdükten sonra alınan sonuçlar yeterince kapsamlı olmaz. Tek bir soru tarzını görüp tanırsınız.
Her ders için birbirinden farklı en az 2-3 test kitabına sahip olmalısınız. Konu konu her kitaptan soru çözmelisiniz. Böylece sıkılmadan farklı soru tarzlarına da hâkim olursunuz.
Test çözerken eğlenmek istiyorsanız kendinize bir yol çizmelisiniz. Yolun sonunda sizi bekleyen etkileyici bir hedef olursa test çözmek çok daha keyifli bir hal alır.
Hedef dendiğinde yalnızca uzun vadeli hedefler düşünülmemeli haftalık soru sayınızı tamamladığınızda ya da istediğiniz doğru sayısına ulaşmayı başardığınızda kendinizi ödüllendirirsiniz.
Ödüllendirmeyi çok istediğiniz bir ürünle yapabileceğiniz gibi basit bir çikolatayla da yapabilirsiniz. Önemli olan ödüle giderken keyifle test çözmektir.
Kitap okumanın test çözme üzerinde dolaylı etkileri vardır. Kitap okuyan ve test çözen öğrenciler bir süre kendilerini izlemeliler. Sonucun ne kadar olumlu olduğunu görmeleri çok da zor olmaz.
Yeterince kitap okuyan öğrencilerin zaman sıkıntısı kalmaz. Testleri yetiştirememe gibi kaygıları bulunmaz. Bunun yanında özellikle uzun ve karmaşık soruları anlamakta da zorlanmazlar.
Kitap okuyan öğrenciler, paragraf sorularını son sürat okuyup kolayca anlarlar. Bu da dolaylı olarak test çözmenin daha keyifli olmasını sağlar. İlk 2 hafta bu durumu fark etmekte zorlanabilirsiniz ancak sonrasında kitap okumanın yararlarını kendi gözlerinizle görürsünüz.
Kendi adıma konuşayım belki birilerine yol gösterir. Sınava çok çalışacağım bu sene diyerek sene başında karar aldım. İlk birkaç ay çok güzel gitti her şey günlük 300 soru civarı çözüyordum. Sonra günden güne sayı düşmeye başladı. Bir gün 300 bir gün 200 çözerseniz ertesi gün tekrar 300 çözmeye çalıştığınızda sıkılırsınız çok normal. O yüzden disiplinli olun ve her gün belirlediğiniz rakamda soru çözün.
İstikrar çok önemli İlknur.