Soru çözerken dikkatsizlik nasıl aşılır, dikkatsizliği yenmek için yapılabilecekler nelerdir sorusu sık sorulmaktadır.
Öğrencilerin büyük bir kısmı sorulara kendini veremediğinden, istediği gibi odaklanamadığından dert yanmaktadır. Bu problemin temelinde birçok neden yatabilmektedir.
Dikkatsizlik nedenleri incelendiği takdirde gerek psikolojik gerek fizyolojik gerekse çevresel faktörlerin etkili olduğu gözlerden kaçmamaktadır.
Kişinin dikkatsizliğini aşabilmesi için öncelikle nedenini bulması gerekmektedir. Nedenini keşfettikten sonra sonuca ulaşmak ve çözüm bulmak da hiçbir şekilde zor olmayacaktır.
Test çözerken dikkat eksikliği nasıl giderilir sorusu tam olarak kişinin kendisinde bitmektedir. Kişi, kendini ve nedenini bildiği takdirde dikkatsizlikle mücadele etmesi hiçbir şekilde zor olmayacaktır.
İçerik
Stres ve dikkat dağınıklığı birbiriyle bütün olan iki konudur. Kişinin kaygı ve endişeleri strese dönüşmekte, streste işine kendini vermesine engel olmaktadır.
Özellikle yüksek oranda kaygı duyan kişilerin ciddi düzeyde dikkat dağınıklığı problemi yaşadığı bilinmektedir. Dikkat dağınıklığını aşabilmek için kaygı düzeyinizi aşağı çekmeniz gerekmektedir. Kaygı düzeyi, başarısızlıktan kaynaklanabilmektedir.
Başarısızlıktan korkmadan çalışmaya gayret etmeniz önemlidir. Ne kadar dikkatli çalışırsanız kaygılarınızı aşmanız, dikkatinizi toparlamanız o kadar kolay olur.
Korku insana yalnızca korktuğu şeyi düşündürür. Başaramazsam ne yaparım korkusu yaşayan bir öğrencinin kendini soruya, teste ya da konuya verememesi son derece doğaldır.
Dikkat dağınıklığını engellemek adına öncelikle kaygının önüne geçmek gerekmektedir.
Dikkat dağınıklığı olan kişiler her şeyden önce dağınıklığı engelleyebilecek yollar ararlar. Bu yollardan biri de düzenli çalışmadır. Bir gün 6 saat ders çalışıp ertesi gün 2 saat çalışacağınıza her gün 3-4 saat kadar çalışmanız çok daha mantıklıdır.
Günde 3 saat düzenli çalışan bir öğrencinin başarısız olması mümkün değildir. O 3 saat içerisinde çalışmaya alışmış olan vücut, dikkati toplama konusunda da herhangi bir zorlanma yaşamayacaktır.
Kontrolsüzce saatlerce çalışan birinin dikkatini bir süre sonra toplayamadığı görülür.
Ne kadar uzun süre çalıştığınız önemli değildir. Dikkat dağıldıktan sonra konunun anlaşılması da bir o kadar güçleşmektedir. Dolayısıyla yapmanız gereken şey konsantrasyon dağınıklığının önüne geçmektir.
Düzenli ve belli bir plan dâhilinde çalıştığınızda daha dikkatli çalışmanız mümkündür.
Denemelerde dikkat eksikliği yaşadığını ileri süren, başarısız olduğunu dile getiren kişilerin büyük çoğunluğu molalı çalışmayan kişilerdir. Özellikle bir oturuşta saatlerce ders çalışma alışkanlığı olanlar ne yazık ki bu durumu yararlı sanmaktadır.
Molasız ders çalışmak, sizi saatlerce çalışmış yapmaz. Aksine bir süre çalışmış daha sonra dikkati dağılmış öğrenci yapar.
Aralıksız 2 saatten uzun süre ders çalışan bir öğrencinin bu zaman diliminden sonra öğrenecekleri çok azdır. Beyin yorulmaya başlamakta ve her şeyden önce fiziksel olarak aynı konumda kalmak acı vermektedir.
Saatlerce masada olmak acı çekmenize sebep olduğu için molasız çalışmanız size ancak zarar verecektir.
Dikkatsizlik için ne yapmalı sorusuna verilecek cevaplardan biri de planlı çalışmaktır. Kişi, kendini bilerek ders çalışırsa bu durumda önce hangi dersi çalışması gerektiğini de iyi bilir.
Yaklaşık 5 saat ders çalışacak olan bir öğrencinin önce Türkçe ile başlamak yerine matematik ile başlaması çok daha dinç hissetmesini sağlayabilir. Sayısal, sözel, sayısal şekilde saatler ayrıldığı zaman öğrenci dikkat dağınıklığı, uyku, uyum sorunu yaşamaz.
Doğrudan 5 saat boyunca sözel çalışmak gibi sayısal çalışmak da yarar sağlamaz. Dengeli şekilde paylaşım yapıldığı takdirde ders çalışmanın faydası daha rahat görülür.
Ders çalışmaya başlarken ağırlık yapmayacak, beyni pratik şekilde çalıştıracak olan sayısal dersler daha verimli kabul edilmektedir.
Soru çözerken dikkatim dağılıyor diyen öğrenciler de aynı şekilde başlarlarsa dikkatlerini daha kolay toparladıklarını görebilirler.
Sınavlarda dikkat hatalarını önlemek için tek düzeliği kırmak gerekmektedir. Tek düzelikten kasıt bir oturuşta 150 adet matematik sorusu çözmek ya da 200 tane Türkçe sorusunu bitirmektir.
Tek seferde soluksuz şekilde aynı testi çözmek herkesin dikkatsizlik yaşamasına neden olur. Gerçek sınavlarda olduğu gibi evlerde de denemeleri çözmek yarar sağlayacaktır çünkü denemelerde her testten dengeli şekilde dağıtılmış sorular yer almaktadır.
Kişi Türkçe, matematik, coğrafya, tarih, fizik, kimya, biyoloji gibi hem sözel hem de sayısal soruları bir arada sıkılmadan çözebilmektedir. Farklı bir teste geçiş yapmak dikkati uyandırmak açısından çok yararlıdır.
Test çözerken dikkatim dağılıyor diyen kişilerin hemen her biri günlük hayatlarının büyük bir bölümünü ders çalışarak geçiren kişilerdir.
Gün içerisinde uzun süre ders çalışmak ya da haftada içerisinde hiçbir şey yapmadan yalnızca ders çalışmaya odaklanmak son derece yanlıştır.
Kişinin tam konsantre olmasından ziyade dikkatini dağıtan bu durum sporla aşılabilmektedir.
Yapılan araştırmalar sonucunda spor yapan kişilerin odaklanma, konsantrasyon ve dikkat toplama konusunda çok daha başarılı olduğu görülmektedir.
Kolay soruları yanlış yapıyorum, bildiklerimi unutuyorum gibi şikâyetlerin her birini haftada 1 gün spor yaparak aşabilmeniz mümkündür.
Nefes egzersizleri konsantrasyon konusunda çok yardımcı olabilmektedir. Konsantrasyon sorununuz varsa ve test çözerken dikkat dağınıklığı problemi yaşıyorsanız nefes egzersizi yapabilirsiniz.
Teste başlamadan önce 3 kez derin nefes alıp vermek büyük ölçüde işe yarayacaktır. Bununla beraber her test öncesinde zihin boşaltma egzersizi de yapılabilmektedir.
Zihin boşaltma egzersizleri birkaç dakikalık gözleri kapama ve burundan nefes alıp ağızdan verme ile olmaktadır. Beyni dinlendiren bu birkaç dakika dikkatsizliği aşmanız açısından büyük ölçüde yarar sağlamaktadır.
Sınavda yanlışları azaltmanın yollarından bir tanesi de vücudun ihtiyaçlarını giderdikten sonra test çözmektir.
Sınava girmeden ya da test çözmeye başlamadan önce zaruri ihtiyaçlarınızı muhakkak gidermelisiniz. Bilhassa açlık, beynin istenilen komutları vermesini geciktirmekte, konsantrasyon konusunda ciddi bir zayıflamaya neden çapa escort olmaktadır.
Sınavda hatalar nasıl düzeltilir, yanlış yapmamak için nasıl odaklanmalı diyorsanız öncelikle fiziksel ihtiyacınız olan açlığı gidermelisiniz.
Tercih ederseniz enerjinizi yükseltmek adına şekerli gıdalar yiyebilirsiniz ancak dikkat dağıtacak kadar aç kalmadığınızdan emin olmalısınız.
Uykusuzluk dikkat dağınıklığı yapar mı sorusunun cevabı evettir. Kişi sınavdan ya da test çözmeden bir gece önce kaliteli bir uyku almadıysa ne yazık ki konsantrasyon konusunda çok güçlük çeker.
Dikkati toplamak ve daha iyi hissedebilmek için uykunun doğru şekilde alınması gerekmektedir.
Günde 8 saat kadar uyumak, ertesi gün konuları daha iyi anlamayı sağlayacak, soruları çok daha dikkatli şekilde çözmeye yardımcı olacaktır.
Uykusuzluk en kolay soruları yanlış yapma, bilinen bir cevabı bulamama, ezberlenmiş olan bilgiyi unutma, kaydırma yapma gibi birçok soruna neden olabilmektedir.
Sınav stresi dikkat eksikliği yapabildiği gibi eksikliğin birçok nedeni de olabilir. Genel durum devamlı kendini gösteren dikkat eksikliği ise bu durumda sakız çiğnemeyi deneyebilirsiniz.
Sakız çiğnemek, konsantrasyon sağlamak amacıyla yapılan bir işlemdir ve yalnızca evde uygulanmalıdır. Evde bir süre test ettiğiniz bu yöntemin işe yarayacağından emin olabilirsiniz.
Testlere başlarken ilk 15 dakika sakız çiğnemek kendinizi daha iyi odaklamanıza yardımcı olacaktır.
Sırf dikkatsizlikten o kadar çok hata yapıyorum ki. Yanlış olduğunu görünce bakıyorum aslında biliyormuşum. Bu yüzden bir sürü netim gidiyor ve moralim çok bozuluyor.
Tm