Gireceğiniz sınav hangisi olursa olsun, muhakkak başarı hissinin vermiş olduğu bir stres olacaktır. Çünkü başarmayı istemek, sizi sorumluluklarınızın altında ezilmeye mecbur bırakır. Bununla beraber yalnızca kendiniz değil çevreniz tarafından da baskı altında bırakılıyorsanız stres kaçınılmazdır. Aşmak için pek çok yolu bulunan sınav stresinin kaynağını bularak ilk adımı atabilirsiniz.
İçerik
Gireceğiniz sınav ister Ygs olsun ister Lys sadece birkaç saat süren bir sınav. Üstelik telafisi de mümkün. Bunu göz önünde bulundurmayı ihmal ederseniz, sınav stresi yakanızı asla bırakmaz.
Sınava hayatın sonu ya da başarısız olursanız her şeyinizi kaybedersiniz gibi bir bakışla yaklaşırsanız başaralı olamazsınız. Çünkü ne kadar bilirseniz bilin stresiniz buna asla izin vermez. Her şeyi bir kenara bırakarak birkaç saniye düşünün. Bu hayatınızın basamaklarını tırmanırken karşınıza çıkan basit bir tümsek. Üstelik bir kere geçemezseniz bir daha deneyebilirsiniz.
Gerçek sınav günü gelene kadar kendinizi alıştırmanız gerekir. Bunu önce test çözerek daha sonra deneme sınavlarıyla başarabilirsiniz. Her denemede, sınav psikolojisini biraz daha anlarsınız. Bir nevi prova olan bu uygulamalar, sizi biraz da o güne hazırlamak için yapılır. Hem bildiklerinizi ölçüp tartmanız hem de kendinizi o gün için adapte etmeniz denemelerle mümkündür.
Denemenin bir diğer avantajı da kendinizi her seferinde sınav günündeymişçesine deneyerek stres ve korkularınızın önüne set kurmasıdır. Zaten evde ya da okulda devamlı aynı soru sayısıyla, aynı süre içinde bu sınavlardan olduğunuz için Ygs ya da Lys’ye girdiğinizde daha sakin olacaksınız.
Özellikle sizinle birlikte sınava girecek olan arkadaşlarınıza kulaklarınızı tıkamanız gerekiyor. Çünkü sizdeki stresi, iki katına çıkarma potansiyelleri olabilir. Kendi stres yapan insan, bunu çevresindeki herkese yayar. Arkadaşlarınızın arasında aşırı panik halde olan varsa onunla sınava kadar mesafeli olmalısınız.
Devamlı başaramayacağını, sınav tarihinin yaklaştığını, korktuğunu dile getiren insanlar asla sakin bir şekilde sınava giremezler. Bununla da kalmayıp sizi de stres altında bırakırlar. Eğer siz kendiniz böyle bir yapıya sahipseniz, çevrenizdekileri rahat bırakıp kendinizi sakinleştirmelisiniz.
Stresi ortadan kaldırmanın altın kurallarından biri beyninize oksijen gitmesine izin vermenizdir. Aşırı stres anında kalp çarpıntıları, terleme, bulantı ya da bayılma söz konusu olabilir. Ve bu durumlardan hiçbirini, sınav günü yaşamak istemezsiniz. Stresi ağır basan biriyseniz yapmanız gereken, bol bol temiz hava ile derin nefes almaktır. Yoğun stres altında hissettiğiniz an, 3 kez arka arkaya derin nefes alıp verin. Sonra biraz daha iyi hissedeceksiniz.
Kişinin stres altında olduğu durumlarda, onu en iyi kontrol altına alan yine kendi olur. Bu sebeple stres altında hissettiğiniz an, kendinizi yatıştıracak cümleler sarf etmelisiniz. Beyninize ve kalbinize kontrolün sizde olduğunu, her şeyin yolunda olduğunu söylerseniz her şey yoluna girecektir. Aksi halde stresiniz, buna bağlı olarak başarısızlığınız artacaktır.
Stres altında olan kişiyi, kendinden daha güzel kimse yatıştıramaz. Siz de çok panik halde olduğunuzu düşündüğünüz an kullanabileceğiniz acil durum cümleleri edinin. O cümlelere alışan bünyeniz, stres başlangıcında yatıştırıcı cümleler duyduğu an sakinleşecektir.
Sınav stresiyle mücadele etmenin altın kuralı, sosyalleşmektir. Arkadaşlarınızla geçireceğiniz bir saat, sizin kendinizi iyi hissetmenize yetebilir. Üstelik dikkatiniz dağılacak, sınava dair bir süre düşünmeyeceksiniz. Her şeyden önce gergin ve stres altında hisseden vücut, tüm bu durumdan sıyrılmak zorundadır. Sınav başarısı stresten kurtulduktan sonra sağlanır.