izmir escort
Okul Öncesi Öğretmenliği Nedir? Puanları, İş İmkânları ve Maaşları - Sinavhanem

Okul Öncesi Öğretmenliği Nedir? Puanları, İş İmkânları ve Maaşları

Okul Öncesi Öğretmenliği Nedir? Puanları, İş İmkânları ve Maaşları

Okul öncesi öğretmenliği bölümü özellikle çocuklarla arası iyi olan öğrencilerle sıklıkla düşünülen lisans bölümleri arasında yer almakta. Atanma ve iş imkanları da okul öncesi öğretmenliği okuma isteğini arttıran noktalar arasında yer alıyor.

Günümüzde üniversite çağına gelmiş ve hala hangi bölüm okuyup hangi mesleği yapması gerektiğine karar veremeyen çok sayıda öğrenci bulunmaktadır. Sizleri bu bölümler arasında son zamanlarda oldukça tercih edilen bir bölüm olan okul öncesi öğretmenliği bölümü hakkında bilgilendireceğiz.

Okul Öncesi Öğretmenliği Nedir? Ne İş Yapar?

Okul öncesi öğretmeni 36-72 ay arası çocukların fiziksel, psikomotor, bilişsel, duyuşsal ve dil gelişimlerine katkı sağlayan, onları ilkokul çağına hazırlayan, ilk eğitimci unvanına sahip kişilerdir.

MEB tarafından onaylanan öğretim programlarına uygun olarak;

  • Çocukların günlük yaşantılarını kolaylaştıracak konuları öğretir. ( yemek yeme, diş fırçalama, el yıkama)
  • İnce motor, kaba motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. (kalem tutma, makas kullanma, top oynama, zıplama)
  • Çocuklara sosyal davranışlar kazandırır.
  • Dil gelişimini sağlar. (masal, bilmece, şarkı, hikâye)
  • Çocukları okuma yazmaya hazırlık çalışmaları yaptırır.
  • Çocukların kendi kendine düşünüp, problemlere çözüm oluşturabilen bireyler olması için katkı sağlar.

Kimler Okul Öncesi Öğretmenlik Bölümünü Tercih Edebilir?

Liselerin herhangi bir alanında okuyan bir kişi bu bölümü tercih edebilir. Lise olarak kız meslek liselerinin diğer liselerden farkı ise bu liselerde okuyan öğrenciler lisede çocuk gelişimi bölümünü tercih ederler, 4 sene boyunca bu konuda daha ayrıntılı eğitimler alırlar, lise bittikten sonra ise 2 yıllık olan çocuk gelişimi bölümüne sınavsız geçiş yapabilirler.

İsteğe bağlı 2 yıllık çocuk gelişimini tamamladıktan sonra DGS’ye girerek 4 yıllık olan okul öncesi öğretmenliği bölümüne geçiş yapabilirler.

Okul Öncesi Öğretmenliği İçin TYT Yeterli Mi?

Okul öncesi öğretmenliği için ne yazık ki TYT yeterli olmuyor. Öncelikle TYT’ye ve arkasından da AYT’ye girmeniz gerekmekte. Öğretmenlik sıralama barajı 2018 yılı için 300.000 olarak kabul edildi. 2017 yılındaki baraj ise; 240.000 idi. Önümzdeki sene sınava giren öğrenciler için de sıralama barajı uygulanacaktır. Ancak baraj üzerinde değişiklikler yapılma ihtimali olabilir.

Okul Öncesi Öğretmenliği İçin Hangi Puan Türünden Kaç Puan Alınmalı?

Okul öncesi öğretmenliği bölümü TS puan türü ile alıyor. Puan ve sıralamalar o seneki öğrencilerin başarısı, soruların zorluğu ve bölümü tercih eden öğrenci sayısına göre değişiklik gösteriyor. Ancak bazı ortalamalar bulunuyor.

Eğer bir devlet üniversitesinde okumak istiyorsanız ilk 50.000 içerisinde yer almanız ve puanınızın 380’den yüksek olması gerekiyor. Ancak bir de özel üniversite seçeneği bulunuyor.

Özel üniversitelerde okul öncesi öğretmenliği bölümünün puanları  298 ve sıralaması 200.000’e kadar düşüyor. Yani öğretmenlik barajını açtığınız takdirde herhangi bir özel üniversiteye girmeniz mümkün oluyor.

Okul Öncesi Öğretmenliği En İyi Üniversiteler

Tercihler yapılırken hangi üniversiteleri tercih etmeliyim, eğitimleri nasıl gibi konular en büyük sorunlar arasında yer alır. Vakıf üniversitesinde eğitim almak isteyen bir kişi öncelikle merak ettiği üniversiteyi gidip görmelidir. Beklediği şartlar üniversitede mevcut mu eğitimi nasıl sorularına cevap bulmalıdır.

Başkent Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi bu liste arasında yer alabilir. Devlet üniversitesi olarak başta ODTU, Hacettepe, Marmara, Boğaziçi, Ege Üniversitesi eğitimlerin en iyi olduğu üniversitelerdir.

Aynı zamanda eğitimleri diğer üniversitelere göre oldukça zor bunu bilmeden tercih edilmemelidir. Bu bölümden sonra eğer bir devlet kurumunda çalışmayı düşünüyorsanız okuduğunuz üniversitenin adı önemli değil burada önemli olan KPSS puanıdır.

Eğer özel bir kreşte, anaokulunda çalışmayı düşünüyorsanız işe alınırken okul adına kendini ne kadar geliştirdiğine çok önem verilir.

Okul Öncesi Öğretmenliği Dersleri Zor Mu?

Okul öncesi öğretmenliği derslerinin zorluğu her ne kadar kişiden kişiye değişecek olsa da zor olmadığını söyleyebiliriz. Eğer öğretmen olmak istiyorsanız mutlaka almanız gereken eğitim dersleri ve yaratıcılık, materyal hazırlama gibi çalışma hayatı boyunca işinize yarayacak dersler mevcuttur.

Okul Öncesi Öğretmenliği Çalışma Alanları ve Maaşları 

Diğer bir konu ise hangi kurumlarda çalışılabileceğiniz ve ne kadar maaş sağlayabileceğinizdir. MEB’e bağlı veya özel devlet okulları, anaokulları, kreşler, özel eğitim ve rehabilitasyon kurumlarında iş imkânı bulabilirsiniz. Eğer belli birikiminiz ve tecrübeniz var ise bir kreş bile açabilirsiniz.

Devlet kurumunda bir anasınıfı öğretmeni haftalık 18 saat sabit maaş ücreti ve 15 saatlik ek ders ücreti alır. Yeni başlayan bir öğretmen aylık 2220 TL sabit maaş, ek derslerle birlikte 2800 TL gibi bir maaş elde eder.

Kademe ilerledikçe bu maaş ek ders ücretleriyle 3100 TL’yi bulur. Özel bir okulda ise bu maaş 2000-5000 arasında değişir. Bu ise okulun gelişmişliğine ve kalitesine bağlı olarak değişmektedir.

Okul Öncesi Öğretmeni Olarak Atanabilmek İçin KPSS’ den Kaç Puan Almalıyım?

Lisansı tamamladıktan sonra en büyük sıkıntı bir devlet kurumuna yerleşmektir. Günlerce gecelerce KPSS ye çalışıp bir kuruma atanma derdi bu bölümde de baş gösterir.

KPSS genel kültür, genel yetenek, eğitim bilimleri ve alan sınavından yeterli sayıda soru çözüp 75 puanın üzerinde bir puan alan kişi tercih yapabilir. Düşük puanla atanan bir kişi büyük ihtimalle doğu illerinde göreve atanır. Yani burada yüksek puan tercih edeceğin ilin gelişmişliğine göredir. Bu dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır.

Okul Öncesi Öğretmeni Kaç Saat Çalışır?

Okul öncesi öğretmenliği çalışma saatleri öğretmenin çalıştığı kuruma göre değişiklik gösterir. Devlet okullarında genellikle sabah ve öğle eğitimleri ayrıdır ve öğretmen sabahtan öğleye ya da öğleden akşama kadar çalışır.

Özel kurumlar çalışma saatleri daha yüksek olur. Çoğu zaman 8-9 aralığında mesai başlar ve 18-19 gibi biter.

Okul Öncesi Öğretmeninde Olması Gereken Özellikler

  • Kendisine ve çevresine saygısı olan, yeniliklere açık,  güvenilir, davranışlarında tutarlı bir kişiliğe sahip olmalıdır.
  • Öğretmenlik alanında bilgili, kendini geliştirmiş ve aktif olmalıdır.
  • Her farklı soruya cevap verebilmeli ve bu sorulara hazırlıklı olmalıdır.
  • Çocukları sevmeli ve onların her tutumunu kayıt altına almalıdır.
  • Neşeli, güler yüzlü ve esprili yaklaşımlı olmalıdır.
  • Çocuklarla birlikte arkadaş gibi olmalı onlara hiçbir zaman aşağılayıcı olmamalıdır.
  • Sürekli araştırıp nasıl öğretebilirim, çocukları nasıl geliştirebilirim mantığında olmalıdır.
  • Her çocukla bireysel ilgilenmeli, onların bireysel ihtiyaçlarının ne olduğunu, hangi konularda sıkıntı yaşadığını en iyi şekilde anlayıp çocuğa ona göre yaklaşmalı ve bunları kayıt altında tutmalıdır.
  • Aynı anda birden fazla çocukla ilgili olmalı ve onları grup faaliyetlerine yönlendirmelidir.
  • Çocuklara karşı ön yargılı olmamalı ve onlar arasında ayrımcı olmamalıdır.
  • Öğrencilerin birbirlerine karşı sevgi ve saygılı olmasını sağlamalıdır. Onları sürekli iş birliği içinde tutmalıdır.
  • Çocukların problem çözme yeteneğine katkı sağlamalı. Onları bir problemle burun buruna getirip buna çözüm yolları sunmalarını sağlamalıdır.

Okul Öncesi Öğretmeninin Kendini Geliştirebileceği Alanlar

Bir okul öncesi öğretmeni ve öğrencileri için en önemli konu öğretmenin kendini geliştirmesidir. Çünkü 20 kişilik bir sınıfta 20 farklı öğrenci bulunmaktadır. İşitme-konuşma engelli, üstün zekâlı, düşük zekâlı gibi çok sayıda farklı çocuk bu çağlarda keşfedilir.

Bir çocuğun üstün zekâlı olduğunu ailesi o zamana kadar anlayamamış olabilir. Ama siz çocuğu iyi gözlemleyerek bunu öğrenebilir ve gerekli testlerin yapılması için doktora yönlendirebilirsiniz. Öncelikle bu konuda çok sayıda kitaplar okumalı ve farklı çocuk özelliklerini ve ne gibi özelliklere sahip olduklarını öğrenerek bilgi sahibi olabilirsiniz.

İşitme-konuşma engelli bir çocukla iletişim de en büyük sıkıntılardan bir tanesidir. Çoğu öğretmen işaret dili bilmiyor ve sınıfında böyle bir öğrenciyle karşılaştığı zaman nasıl iletişim kuracağını bilemiyor. Bu durumda da çocuk derdini anlatamıyor.

Yapılması gereken şey Halk Eğitim Merkezleri ve buna benzer yerlerde verilen eğitimlerde bir işaret dili kursuna gitmek ve bu konuşma dili hakkında az çok bilgi sahibi olmak. Bu kurslara katıldıktan sonra elinizde aynı zamanda bir sertifika mevcut olacak. Drama dersi, oyun terapisi, zaman yönetimi gibi alanlarda da eğitimler alarak çocuklara ekstra katkı sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

1 Yorum

  1. Boğaziçi okul öncesi öğretmenliği mezunu olan ablamı özel okullar kapıştı resmen. Önceden mühendislik gibi meslekler için üniversite adı önemliydi. Artık hepsi için önemli.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Buradan Arama Yapabilirsiniz..
Sizce de Bir Beğeniyi Hak Etmiyor Muyuz?
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM