Kimya formüllerin, sembollerin, matematiksel işlemlerin yoğunlukta olduğu derslerdendir. Temel kavramlar iyice anlaşıldıktan sonra yorum gücüne ve formülleri uygulama becerisine dayanır. Diğer LYS fen derslerine nispeten daha az zorlayıcıdır ve bu öğrencilerin kimya çalışmak konusunda motivasyonunu arttıracak bir noktadır. Matematik, geometri derslerinin aksine sınavda zaman sıkıntısı yaratmaz. LYS derslerinin genelinde görülen bilgi ağırlığı kimyada da mevcuttur ancak konuları bütün hatlarıyla bilmek LYS kimyanın tamamını yapmaya bile yeterlidir. En çok göz korkutan bölümü ise fazla ezber olduğundan organik kimyadır.
İçerik
Konu anlatımlı kitaplar, kurslar ve internet videoları kimya konu anlatımı açısından hemen hemen aynı imkânları sağlar. LYS fen derslerinin genel bir özelliği olarak soru tipleri de büyük değişiklikler göstermez. Bu sebeple diğer derslerde de uygulanan konu anlatımı çalışmaları ardından bolca pratik yapılması tekniği LYS kimyada da başarılı sonuçlar verir. Çok fazla kaynak çözmek pratik yapmak açısından faydalıdır ancak az sayıda kaynağın sorularının iyice anlaşılarak, konuyla ilişkilendirilerek çözülmesi daha faydalı olacaktır. Bu kaynaklardaki zorlayıcı soruların tekrar yapılarak, neden zorlanıldığı ve nerde hata yapıldığı araştırılarak çözülmesi LYS kimya için en iyi çalışma yöntemlerinden biridir. Kimyanın doğayla olan ilişkisi genel kültür bilgisi niteliğinde olduğundan bu konuda farklı kaynaklardan araştırma yapılarak ezber gibi görünen konuların kalıcılığı sağlanabilir.
Organik kimya LYS kimyanın büyük bir bölümüdür ve sınavda soru dağılımı açısından geniş bir yer tutar. Formüllerin, sembollerin, kısaltmaların yoğunlukta olduğu organik kimya fazlaca istisna içerir. Hem her türden organik maddenin genel özelliklerini hem de bunların istisnai durumlarını öğrenmeye çalışmak zorlayıcı olabilir. Organik kimyayı öğrenmenin en iyi yolu bolca tekrar yapmaktır. Organik kimya LYS kimyanın diğer konularından ayrılıp başka bir ders gibi detaylı bir şekilde çalışılmalıdır. Piyasada sadece organik kimyaya dair konu ve soruları içeren çokça kaynağın bulunması böyle bir ayrımın yapılmasını kolaylaştırır. Tamamen öğreninceye kadar mümkünse her gün yeni çalışılan konuların da eklendiği bir tekrar programı oluşturulmalı, bu hedef doğrultusunda şemalar, reaksiyon dizileri, pratik bilgiler, formüller ve kısaltmalardan oluşan hatırlatma notları hazırlanmalıdır.
Organik kimyada ilk etapta anlaşılamayan konuların daha sonra geri dönülmek üzere atlanması yanlış bir hamle olacaktır. Organik kimya bir önceki konunun üzerine inşa edilen konulardan oluşur dolayısıyla konu atlamak bir sonraki konunun anlaşılmasını güçleştirecektir. Üstelik birçok reaksiyon denklemi içeren organik kimya, bu denklemlerde genellikle önceki konularda özellikleri anlatılan maddeleri kullanır ve reaksiyonların anlaşılması bu organiklerin özelliklerinin bilinmesine bağlıdır.