Neredeyse tüm öğrencilerin en büyük problemi, ders çalışma isteği duymamaktır. Çalışmaya başlayamamaktan devamlı şikâyet eden öğrenciler hem ders çalışmak hem de sınav sürecine adapte olmak için ekstra çaba sarf etmek zorunda kalırlar. Bu süreci daha sağlıklı atlatabilmek için çalışmayı kendiniz isteyerek sürdürmelisiniz. Zorla ya da başkalarının baskısıyla çalışma düzeni oturtmanız imkânsızdır.
İçerik
Ders çalışmaktan hoşlanmayan her öğrenci, bu konuda ön yargılıdır. Bunu yıkmanın temeli ise başarıyla mümkündür. Çalışıp da başarılı olduğunu gören herkes, daha fazla çalışmaya başlar. Çünkü başarı kişinin kendine olan güvenini yeniler. Bir kere deneyip yakaladıktan sonra aynı şekilde devamlılık sağlamak esas hedef olur. Çalışmalarınızdan ne kadar olumlu dönütler alırsanız o kadar memnun olur, o denli kendinize güvenirsiniz. Haliyle başarmak, sizin bir sonraki çalışmalarınız için sebep olmuş olur. Ders çalışma isteğini çağıran temel kaynak budur.
Ders çalışma konusunda istekli olan öğrencilerin ortak noktaları, gelecek meraklarıdır. Kendi geleceklerini güvenli ve refah içinde kurma istekleri, onların çalışma arzularını tetiklemektedir.
Çalışmayla ilgili sıkıntı yaşayan öğrencilerin, gelecek beklentilerine dair sorunları vardır. Onların kendi geleceklerini kuracaklarını bilmelerine izin verilmesi gerekir. Hayal kurmaları, istemeleri ve her şeyden önce inanmaları için çalışmaları gerektiğini bilmeliler. Ders çalışma isteği duymayan öğrenciye, onu nasıl bir yarının beklediğini hatırlatmalısınız. Kendisi için yarınlardan endişe duymayı bilmeli. Çalıştığında karşılaşacağı güzellikler ile çalışmadığında karşılaşacağı kötü durumları ayırt etmeyi öğrenmeli.
Pek çok öğrencinin ders çalışma isteği balona benzetilir. Bir gün çalışmak isteyen öğrenci, ertesi gün bu isteğinden sıkıldığını fark edebilir. Bu noktada hevesi dinç tutabilmek adına yapılması gereken takviyelerden biri, film izlemektir. Başarı hikâyelerinin senaryoya uyarlandığı filmleri izleyen öğrencide, çalışma isteği yeniden canlanabilir. Kendinin de yapabileceğine inancı, bu yöntemle kazandırılır. İnancını yeniledikten sonra öğrencinin, kendiliğinden başarmak istediğini fark edeceksiniz.
Başarı hikâyelerinin yer aldığı filmleri, öğretmenler okullarda izletebilir ya da öğrenci, ailesi ile izleyebilir. Sonrasında onun da yapabileceğine dair kurduğunuz cümleler, kendini iyi hissetmesini ve inanmasını sağlayacaktır.
Öğrencide ders çalışma isteği uyandıracak şeylerden biri de örnek alabileceği kişilerle tanışmasıdır. Doktor olmak isteyen fakat zaman zaman hevesini kaybeden, başaracağına inancını yitiren öğrenciyi başarılı bir doktorla tanıştırmalısınız. Örnek alabileceği birileriyle tanışmak, kendine benzeyen hayat hikâyeleri dinlemek öğrencinin çalışma azmini kırbaçlayacaktır.
İşinde iyi bir hedefle tanıştığında, onun nasihatlerini daha dikkatle dinleyen öğrenci gerçekten çalışması gerektiğini anlayacaktır. Üstelik bunu severek, isteyerek yapacaktır.
Çalışmasını istediğiniz öğrenci için yapabileceğiniz en güzel şey, hevesini arttırmaktır. Bunun için başardığı her adıma ödül belirleyebilirsiniz. Bir sonraki çalışmayı dört gözle bekleyecek, cezp edecek ödüller olursa, öğrenci her şeyden önemlisi bunu alışkanlık haline getirir. Kendi kendine çalışırsa sonunda onu gerçekten çok iyi bir şeyin beklediğini bilir. Buna dayalı olarak da çalışmayı alışkanlık edinir.
Ders ile ilgili sıkıntı yaratan öğrenciye, kendi çalışma ortamını yaratması için fırsat tanımalısınız. Hem çalışması için hem de kendini ait hissetmesi için oda vermelisiniz. Çalışabilmesi için kendi dekore edebileceği bir odası olduğunda çok daha rahat kabullenecektir. Öğrenciye bu süreç için tüm şartlar sunulduğunda gerçekten çalışmak isteyebilir. Çünkü şikâyet edeceği hiçbir şey kalmaz. Üstelik başarmayı kendi de isteyecektir. Nihayetinde kendini iyi hissettiği bir yerde sorumluluklarını yerine getirebilir.
Kahve benim için ders çalışma isteği uyandıran şeyler arasında ilk sırayı alıyor. Özellikle gece çalışmayı seviyorum. Yapıyorum kahvemi, çalışma ışığımı yakıyor ve mis gibi çalışıyorum.